"Hamas-İsrail çatışmasının her yerinde İran’ın parmak izleri var"

"Hamas-İsrail çatışmasının her yerinde İran’ın parmak izleri var"
Medya İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşa genişçe yer vermesine rağmen, çatışmanın dikkate değer İran bağlantısını çok azı fark etti. En başta, son ayda İsraillilere fırlatılan 1000’den fazla füzenin pek çoğunun ya bizzat İran tarafından üretildiği, İran tarafından aktarıldığı ya da Gazze’de İran teknolojisiyle yapıldığı göz ardı edilmemelidir.

 

Hamas-İsrail çatışmasının her yerinde İran'ın parmak izleri var

 

thestar.com

 

Sayeh Hassan

 

 

Medya İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşa genişçe yer vermesine rağmen, çatışmanın dikkate değer İran bağlantısını çok azı fark etti. Aslında Gazze'de son haftalarda gerçekleşen hadiselerin İran'ın Gazze'deki rolüne dair yeterli bir kavrayış olmadan anlaşılması mümkün değil.

 

En başta, son ayda İsraillilere fırlatılan 1000'den fazla füzenin pek çoğunun ya bizzat İran tarafından üretildiği, İran tarafından aktarıldığı ya da Gazze'de İran teknolojisiyle yapıldığı göz ardı edilmemelidir.

 

Bu mesela her ikisi de 75 kilometre menzile sahip olan İran yapımı Fecr-5 ve Gazze'de üretilen M-75 füzeleri için de geçerlidir. İran 2012 yılında Hamas'a M-75 füzelerini üretme teknolojisini aktardığını açıkça kabul etmişti. Bunlar Hamas için oyun değiştirici stratejik silahlar oldular ve Hamas bu sayede İsrail'e saldırı menzilini, iki büyük şehri Kudüs ve Tel Aviv'i vurabilecek kadar arttırdı. Daha uzun menzilli M-302 ise Hamas'a daha kuzeydeki şehirleri vurma imkânı verdi ki bunların da İran aracılığıyla Suriye'den alındıkları belirtiliyor.

 

Hamas uzun zamandır silah, eğitim ve finansta İran-Suriye eksenine dayanıyor. İsrail bölgeyi 2005 yılında tamamen terk etmesinin Gazze için ciddi etkileri oldu. Hamas ve İran hızlıca bu açık pencereden içeri girdiler.

 

2007 yılında Hamas'ın Filistin Yönetimini darbe ile ele geçirmesi gruba Gazze'yi kontrol imkânı sağladı ve kendi altyapısını inşa etmede dikkate değer ilerleme kaydetti. Bölge şimdi tüneller, bunkerler ve yer altı füze fırlatma rampalarıyla dolu. Son günlerde Hamas İsrail üzerine kendi insansız uçaklarını göndermeye de başladı.

 

Bunların hiçbiri İran'ın yüklü finansal desteği olmaksızın gerçekleşemezdi. Mısır hükümeti bir defasında İran'ın Hamas'a yıllık 300 milyon dolardan fazla para aktardığını keşfetmişti.

 

Diğer rakamlar da eşit biçimde inanılmaz. İsrail'in son operasyonundan önce Gazze'deki örgütlerin tümünün elinde tahminen 10.000 füze vardı. Çoğu İran'da eğitilen Hamas militanlarının sayısı ise bugün en az 10.000 kişi. İran'a Hamas'tan bile daha yakın olan İslami Cihad da Gazze'de binlerce savaşçısı olduğuyla övünüyor. Analistler iki grubun da İsrail'in daha derinine füze fırlatmada birbirleriyle yarıştıklarını kaydediyorlar.

 

Hamas'ın Şam'daki karargâhlarını Suriye iç savaşı sonrasında taşımasının ardından İran-Suriye ekseni ile arasında baş gösteren anlaşmazlığa rağmen, ortak düşman karşısındaki savaşta işbirliğini tekrar başlattılar. Afganistan'daki İngiliz kuvvetlerinin eski komutanı ve militan gruplar konusunda deneyimli bir analist olan Albay Richard Kemp AFP'ye yaptığı açıklamada “Hamas 2012 yılında İsrail ordusunun saldırısında çok kötü darbe aldı fakat o zamandan beri İran tarafından ciddi biçimde teçhiz edildiler ve aynı şekilde Suriye'den silah aldılar” dedi.

 

 

Sayeh Hassan, İslam Cumhuriyeti'nin yıkılması için mücadele eden Kanadalı bir aktivist

 

 

Çev: Ozan K. Sarıalioğlu

 

medyasafak.com