Jerusalem Center: Devrim Muhafızları’nın füze programının babası, Tel Aviv’i vuruyor

Jerusalem Center: Devrim Muhafızları’nın füze programının babası, Tel Aviv’i vuruyor
IRGC ile tanımlanan bir twittter hesabında “Ey büyük komutanımız Şehid Hasan Tehrani, Fecr füzeleri her sabah Tel Aviv’e düşüyor” ve “Ben-Gurion Havaalanı’nı bombalayan, Devrim Muhafızları’nın füze programının babası Şehid Tehrani Mogaddem’dir” denildi.

 

“İran Devrim Muhafızları'nın füze programının babası, Tel Aviv'i vuruyor”

 

 

Jerusalem Center for Public Affairs (Jcpa.org)

 

 

(Em.) Yarbay Michael Segall

 

 

 

Gazze'de şu anda “Koruyucu Hat Operasyonu” kapsamında İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmalar, Hamas'ın bölgesel düzeyde tecrit olduğunu gösteriyor. Operasyon başlayalı neredeyse üç gün oldu ve hiçbir önde gelen Arap aktör Gazze'de de, bölgesel ve uluslararası alanda da Hamas'ın veya Filistinlilerin yardımına koşmuyor.

 

Mısır bir zamanlar İsrail ve Hamas arasında arabuluculukta temel bir rol oynamasına karşın şimdi Müslüman Kardeşler'le – ki Hamas bu örgütün Filistin koludur – mücadele etmeye devam ediyor. Şimdi düşük bir profil sergileyen Mısır, kendi iç sorunlarıyla uğraşmayı tercih ediyor. Araplar arası alana gelince, bu alan şimdi hiç olmadığı kadar bölünmüş durumda ve kampanyayı durdurmak için bölgesel ve uluslararası alanlarda bir çabaya liderlik etmek isteyecek veya edebilecek merkezi bir aktör bulunmıuyor.

 

 

Arapların bıraktığı boşluğu İran dolduruyor

 

 

İran uzun zamandır ortaya çıkan Arap boşluğunu doldurmaya çalışıyor. Suriye'deki kriz nedeniyle aralarında ortaya çıkan gerilime rağmen İran, geçmişte olduğu gibi Hamas'ın yardımına yetişiyor. İran'ın dini lideri Ali Hamaney “Siyonist rejime” saldırmaya ve Filistinlileri destekleyerek onlara yardım çağrısı yapmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise, askeri operasyonla ilgili olarak düşük bir medya profilini korumayı sürdürüyor.

 

İslam Devrimi Muhafızları Teşkilatı (IRGC) sözcüsü 9 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada “Arap ve Müslüman devletlere ve insan hakları örgütlerine”, Ramazan ayında Filistin halkına karşı “İsrail'in işlediği suçlar” olarak adlandırdığı şeye sert tepki gösterme ve son verdirme çağrısında bulundu. Sözcü, İsrail'in eylemlerinin yegane sonucunun Müslüman devletler ve barış yanlısı ülkeler arasında “Siyonist rejime” yönelik nefretin artması olduğunu vurguladı.

 

İran'ın Arap ve Afrika işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir-Abdullahiyan, İsrail'in bölgedeki krizden faydalanabileceğini düşündüğünü ve Gazze'ye saldırmaya devam ettiğini, “ancak çok yakında Filistinli direniş gruplarının Tel Aviv'i buna pişman edeceğini” söyledi.

 

 

“Devrim Muhafızları'nın füze programının babası, Tel Aviv'i vuruyor”

 

       

Operasyon sürerken, bazıları IRGC ile tanımlanan sosyal ağlardaki faaliyetler yoğunlaşıyor ve genel olarak İran'ın, özel olarak da IRGC'nin Filistinli örgütlerin roket fırlatma kapasitesini “İsrail şehirlerinin kalbine” roket fırlatma düzeyine yükseltmedeki rolünü övüyor. IRGC ile tanımlanan bir twittter hesabında “Ey büyük komutanımız Şehid Hasan Tehrani, Fecr füzeleri her sabah Tel Aviv'e düşüyor”; ve “Ben-Gurion Havaalanı'nı bombalayan, Devrim Muhafızları'nın füze programının babası Şehid  Tehrani Mogaddem'dir”3 denildi.

 

Hasan Tehrani Mogaddem, IRGC'nin silah ve askeri teçhizat programında kendi kendine yeterli olmasından sorumluydu ve “İran'ın füze programının babası” olarak kabul ediliyor. 12 Kasım 2011'de IRGC'ye ait bir cephanelik deposunda meydana gelen patlama sonucunda ölmüştü.  Mogaddem'ın kızı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'la bir araya geldiğinde Nasrallah ona, İkinci Lübnan Savaşı sırasında babasının yardımı olmadan Hizbullah'ın Siyonist toplulukla çarpışamayacağını söyledi.

 

Eş zamanlı olarak IRGC ile tanımlanan twitter hesabı Hamas'ın yaptığı “bütün [İsrail] şehirleri Gazze'ye yakındır” açıklamasını alıntıladı ve Hamas'ın sitesinden alınan, yine “Bütün şehirler Gazze'ye yakındır” yazılı bir afişi paylaştı. 4

 

İran'ın Arap ve Batılı izleyici kitlelerine hitap eden televizyon kanalları olan, İngilizce yayın yapan Press TV ve Arapça yayın yapan El-Alam, çatışma hakkında İranlı sözcüyle aynı doğrultuda yayın yapmaya devam ediyor; Hamas ve İslami Cihad'ın açıklamalarına yer verirken, “İsrail topraklarının derinlerini vuran” Filistinli örgütlerin “başarılarını” göklere çıkarıyor.

 

İran'ın durduğu noktadan, üç günlük çatışmanın sonunda önde gelen İsrail şehirlerinin bombalanmaya devam etmesi, bir başarı teşkil ediyor. İran'ın terör örgütlerine füze ve onları üretecek teknik bilgi sağlamak suretiyle yaptığı yatırım Tahran için meyve veriyor ve onun, Arap ülkeleri krize batmış haldeyken İsrail karşıtı kampın gerçek lideri olarak görülme amacına hizmet ediyor.

 

Notlar

 

 

1 https://twitter.com/khamenei_ir/status/486827708740288512

2 https://twitter.com/IRGCspy/status/486714878619418624

https://twitter.com/IRGCspy/status/486699693112446976

https://twitter.com/IRGCspy/status/486711091594948610

 

 

 

medyasafak.com