İsrailli yazar: İsrail'in sonu geldi

İsrailli yazar: İsrail'in sonu geldi
İsrail ordusundaki kayıp düzeyi ve evine tabutlar içinde dönen İsrailli seçkin askerlerin sayısı, hem İsraillilere hem de Filistinlilere açık bir mesaj gönderiyor. İsrail’in askeri üstünlüğü geçmişte kaldı. Filistin’de yalnızca Yahudilere ait bir devlet için yer yoktur; bunu başka bir yerde denemeleri gerekebilir.

 

İsrail'in sonu

 

 

Gilad Atzmon

 

 

Information Clearing House

 

 

 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Gazze savaşının Yahudi Devleti için bir varlık savaşı olduğunu söyledi. Neyanyahu haklı. Ve İsrail bu savaşı kazanamaz, bir zaferin neleri gerektirdiğini dahi tanımlayamaz. Elbette savaş, tünellerle veya militanların yer altı operasyonlarıyla ilgili değil; tüneller direnişin kendisi değil, yalnızca direnişin silahları anlamına gelmektedir. Hamas ve Gazze militanları, İsrail'i asla başarılı olamayacağı bir savaş sahasına çekti ve koşulları belirleyen, sahayı seçen ve bu şiddet döngüsünün sona ermesi için gerekli şartları yazan Hamas oldu.

 

On gün boyunca Netanyahu, İsrail ordusunun kara operasyonu düzenlemesini engellemek için elinden geleni yaptı. İsrail'in Filistin direnişine verecek bir askeri yanıta sahip olmadığı gerçeğiyle karşı karşıyaydı. Netanyahu, karada alınacak bir yenilginin, İsrail ordusunun caydırıcılık gücünden geriye kalan az sayıda şeyi de ortadan kaldıracağını biliyordu.

 

Beş gün önce İsrail, en azından destekçilerinin gözünde, saha üstünlüğüne sahipti. Yurttaşlarının sonu gelmez roket saldırılarına maruz kaldığını görüyordu, ancak göreceli bir sınırlamaya gitti, Filistinli sivilleri yalnızca uzaktan öldürdü ve bu, gücü hakkında hayali bir imaj getirme işlevi gördü. Fakat İsrail kara harekâtı başlattıktan sonra bu durum hızla değişti. İsrail şimdi bir kez daha, sivil bir nüfusa karşı devasa savaş suçları içinde ve daha kötüsü, en azından stratejik olarak, seçkin piyade komandoları Gazze'deki yüzyüze sokak savaşında yok ediliyor. İsrail'in açık teknolojik üstünlüğüne ve askeri gücüne rağmen Filistinli militanlar sahada galip geliyorlar ve savaşı İsrail topraklarına dahi taşımayı başardılar. İlave olarak Tel Aviv'e yağan roket yağmuru duracak gibi görünmüyor.

 

İsrail ordusunun Gazze'deki yenilgisi, Yahudi Devleti'ni umutsuz bırakıyor. Çıkan ders basit. Eğer siz başkalarının toprağında yaşama konusunda ısrar ederseniz, askeri güç, haklarından yoksun bırakılanları haklarını talep etmeye teşvik eden temel bir unsur haline gelir. İsrail ordusundaki  kayıp düzeyi ve evine tabutlar içinde dönen İsrailli seçkin askerlerin sayısı, hem İsraillilere hem de Filistinlilere açık bir mesaj gönderiyor. İsrail'in askeri üstünlüğü geçmişte kaldı. Filistin'de yalnızca Yahudilere ait bir devlet için yer yoktur; bunu başka bir yerde denemeleri gerekebilir.

 

 

medyasafak.com