IŞİD, Öncüpınar sınır kapısına yaklaşıyor

IŞİD, Öncüpınar sınır kapısına yaklaşıyor
Hasan Sivri, yaklaşan tehlikeyi Medya Şafak için kaleme aldı...

 

 

Hasan Sivri

 

 

Bundan yaklaşık 8 ay önce diğer silahlı gruplarla yaşadığı kanlı çatışma sürecinden sonra Halep batısından ve İdlip'ten çekilen IŞİD, bölgeye geri dönüyor.

 

IŞİD Halep'in daha çok kuzeydoğusundaki bölgeleri kontrol altında tutuyor. Gaziantep Karkamış sınır kapısının karşısındaki Jarablus'tan başlamak üzere Fırat nehri boyunca Halep doğusundaki bölgelerde IŞİD'in kontrolü söz konusu. IŞİD, Halep batısına operasyon başlatmadan önce doğuda kontrol ettiği bölgelerde yığınaklar yaptı.

 

8 ay önce IŞİD ve diğer gruplar arasında patlak veren savaşta IŞİD Halep batısındaki savaşı kaybetmiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştı. Bu savaşta IŞİD'in en önemli isimlerinden Hacı Bekr, o dönemde silahlı gruplar arasındaki karşılıklı suikastlardan birine kurban gitmişti.

 

IŞİD, öldürülen Hacı Bekr'in eşi ve çocuklarının, diğer silahlı gruplar tarafından tecavüze uğradıklarını iddia edip intikam vaad ediyordu. Halep kuzeybatısına yönelik operasyona verdiği isim de bu intikam gününün yaklaştığını gösteriyor. IŞİD için önemli bir operasyon. Bu süreçte yabancı birçok militanının, öldürüldükten sonra ailelerinin kaçırıldığını ve tecavüze uğradıklarını iddia ediyor. IŞİD'in bu operasyona verdiği isim: İffetli İntikam Operasyonu.

 

IŞİD Öncüpınar kapısına yaklaşıyor

 

Azaz, Kilis Öncüpınar kapısının hemen karşısındaki ilçe. IŞİD ''İffetli İntikam'' operasyonunda Halep kuzey kırsalını kapısı sayılan Ahtarin'i alarak Azaz yolunu açtı. Ahtarin'de İslami Cephe'ye bağlı ''İslam Tugayı ve Sakkur Şam Birlikleri'' yanında Cephet El-Ekrad da vardı. El-Ekrad'ın bu bölgede kontrol ettiği 3 köy de IŞİD'in eline geçti.

 

Bu operasyonda IŞİD, Sakkur Şam birlikleri sorumlusu Ebu Abd El-Semi ve İslami Cephe lideri Ebu Mehdi Asi'yi ele geçirdikten sonra infaz etti. Ebu Mehdi Asi daha önce El-Kaide saflarında Irak'ta savaşmış ve Suriye krizi ile birlikte Suriye'ye dönmüştü.

 

Bugün militanları IŞİD tarafından ele geçirildikten sonra infaz edilen Sakkur Şam birlikleri de, bundan tam bir yıl önce IŞİD ile beraber Lazkiye kırsalında 19 köyün basıldığı ve 199 sivilin katledildiği ''Müminlerin Annesi Operasyonuna'' katılmıştı. (http://medyasafak.com/haber/1170/insan-haklari-gozlem-orgutunun-lazkiye-katliami-roportaji)

 

Muhalif kaynaklar IŞİD'in, onlarca İslami Cephe ve Sakkur Şam militanını ele geçirdiğini ve birçok militanın kafasını keserek infaz ettiğini duyurdu.

 

Halep kuzeyinde Kilis'e 15km uzaklıkta Ahtarin, Türkmen Bareh, Aziziye, Mesudiye, Dubik, Savran ve birçok köy IŞİD tarafından ele geçirildi. IŞİD, Ahtarin ve Dubik'i aldıktan sonra İslami Cephe ve Tevhid Tugayının merkezi olan Mare'ye yöneldi. Mare aynı zamanda geçen sene öldürülen Tevhid Tugayı lideri ve sahanın önemli komutanlarından Abdülkadir Salih'in beldesi. Mare Silahlı muhalifler açısından önemli bir merkez. Mare'den sonra Tel Rıfat ve Azaz güneyindeki bölgeler, silahlı gruplar ile IŞİD'in sert bir savaş verecekleri bölgeler olacağı görülüyor.

 

İslami Cephe liderleri, Türkmen Bareh'te kontrol noktası bulunan Nusra Cephesinin IŞİD'e yardım ettiğini iddia ediyor. İslami Cephe, IŞİD'e karşı savaşmak istemeyen militanlarını operasyon sırasında tutuklarken IŞİD, Ahtarin'i ele geçirdikten sonra bu tutukluları serbest bıraktı. Bunlardan Halepli olan Ebu Mücahid twitter'daki hesabından IŞİD'e biat ettiklerini duyurdu.

 

Suriye ordusuna ait savaş uçakları da Ahtarin'i ele geçiren IŞİD'i bu bölgede bir kaç noktada hedef aldı.

 

Sırada ne var?

 

Bundan 8 ay önce IŞİD'in onlarca militanı, İdlip'te diğer silahlı gruplarca ele geçirildikten sonra idam edilmişti. IŞİD militanlarının sosyal medya paylaşımlarına bakılırsa IŞİD, İdlip'te özellikle El-Dana ve çevresinde kaybettiklerinin intikamını almak amacıyla İdlip'e de ilerlemek isteyecek. Sosyal medya paylaşımlarında ''İdlip'te hesabımız var'' yorumları bunun işaretini veriyor.

 

Halep batısında hızlıca ilerlemeye başlayan IŞİD, Öncüpınar karşısındaki Bab Seleme sınır kapısını da ele geçirirse bu Türkiye ile arasındaki 3. sınır kapısı olacak. Büyük ihtimalle bir sonraki hedefi de Reyhanlı ilçesinin karşısında yer alan Bab el-Hava sınır kapısı.

 

medyasafak.com