Gazze, dayanıklılığını Direniş’in özel haberleşme ağına borçlu

Gazze, dayanıklılığını Direniş’in özel haberleşme ağına borçlu
Gazze’deki savaş sadece Direniş örgütlerinin askeri kapasitelerini geliştirmesine dayanmadı. Direniş örgütlerinin, Temmuz 2006 savaşında Lübnan’da Hizbullah’ın yaptığına benzer bir şekilde kendi haberleşme ağını geliştirmesi de, geniş ölçekli koordinasyonu sağlayarak ve Direniş savaşçılarının kayıplarının azalmasına katkıda bulunarak önemli bir rol oynadı.

 

 

Bayan Abdel Vahid

 

 

El Ahbar

 

 

 

Gazze'deki savaş sadece Direniş örgütlerinin askeri kapasitelerini geliştirmesine dayanmadı. Direniş örgütlerinin, Temmuz 2006 savaşında Lübnan'da Hizbullah'ın yaptığına benzer bir şekilde kendi haberleşme ağını geliştirmesi de, geniş ölçekli koordinasyonu sağlayarak ve Direniş savaşçılarının kayıplarının azalmasına katkıda bulunarak önemli bir rol oynadı.

 

Gazze – Savaşı iletişim ağını kullanarak yürüten saha komutanlarına göre Filistin Direnişi'nin kendi haberleşme ağı, Direniş savaşçılarının kayıplarının azaltılmasına eşi görülmemiş bir şekilde katkıda bulundu.

 

Filistinli örgütlerin kendi özel haberleşme ağını kullanabilmesi, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı mücadele tarihinde yeni bir örnek meydana getirdi. İç haberleşme ağı, İsrail istihbaratının Direniş savaşçıları arasındaki özel iletişimlere erişmesini ve onları gizlice dinlemesini engellemeye yardımcı oldu. Bu dinlemeler geçmişte, Filistinli örgütlerin askeri kanatları tarafından benimsenen bir dizi taktiğin ve sırrın açığa çıkarılmasına yardımcı oluyordu.

 

El Ahbar, Filistin Direnişi'nin 2009 kışındaki birinci Gazze savaşı sonrasında hayata geçirdiği özel sabit hatlı haberleşme ağının rolüne ışık tuttu. Bu sistem Kasım 2012'de gerçekleşen bir sonraki savaşta henüz tam olarak teçhizatlandırılamadağı için etkin olarak kullanılamamışsa da, Direniş savaşçıları son savaşta muhabere teşkilatları ile saha komutanları arasında iletişim kurmak için bütünüyle bu sisteme dayandıklarını doğruladılar.

 

El Kassam Tugayları'nın Han Yunus bölüğünden Ebu Umeyr takma adlı bir yetkili ve telekomünikasyon mühendisi, özel haberleşme ağının, güneydeki şehrin doğu sınırındaki bir yeraltı tünelinde kısılan 25 savaşçının kaderinin ortaya çıkarılmasında kullanılan en etkili araçlardan biri olduğunu söyledi. Ebu Umeyr,  “Han Yunus'un doğu sınırında bulunan tüneldeki savaşçılarla aramızdaki iletişim koptuğunda, 10 Ağustos'ta geçici ateşkes ilan edilmiş olduğundan, onlara yön gösterecek sivil savunma personeliyle birlikte savaşçıların olduğu yere gittik. Karadan iletişim kablosunun terminal ucunu bulduğumuz zaman, onu bir iletişim cihazına bağladık ve kurtarılıncaya kadar onlarla temas kurabildik. 22 gün süren tecrit döneminde hayatını kaybeden altı savaşçının bedenleri de çıkarıldı” şeklinde konuştu.

 

Gazze'nin kuzeyindeki bir zırhlı birimde komutan olan Ebu Ahmed, Eli Sinai yerleşim birimi olarak adlandırılan yerle olan sınıra yakın bir ileri garnizon noktasında geçirdiği 20 gün boyunca, evinde kurulan bir iç iletişim noktası sayesinde ailesini ve arkadaşlarını arayabildiğini söyledi. Ebu Ahmed, “cep telefonlarından bir görüşme yapmanın bedelini canlarıyla ödeyecekleri için” önceki askeri çatışmalar sırasında ailesini arayıp durumlarını kontrol etmesinin imkansız olduğunu belirtti.

 

El Ahbar'a verdiği röportajda Ebu Ahmed, Direniş'in özel haberleşme ağının, özellikle de öteki kablosuz iletişim sisteminin istihbaratın denetiminde olduğu ve böyle olmaya devam ettiği düşünüldüğünde, kayıp sayısını azalttığını ifade etti. Ebu Ahmed, “Direniş için bir özel iletişim ağı kurmak, roket üretmekten veya bir ay boyunca Gazze'ye karşı sürdürülen savaşa hazırlanmaktan daha az önemli değildi” şeklinde konuştu.

 

El Kassam Tugayları komutanı, savaş sahasının gereksinimlerinin, önceden Direniş'in elindeki yegane iletişim aracı olan ve “İsrallilerin ileri teknolojileriyle dinleyebildiği” Senao telefonlarına (uzun erişimli kablosuz telefonlar) ve cep telefonlarına bir alternatif geliştirmeyi zorunlu kıldığını vurguladı. İletişim mühendislerinin Gazze savaşı boyunca 30 günden uzun süre telefon santrallerini, emniyette olduklarından ve gedik vermediklerinden emin olmak için her gün kontrol ettiklerini söyleyen  Ebu Ahmed, ağın İsrail'in Direniş'i dinleyemediğini açık hale getirdiğini vurguladı.

 

Güvenlik kaynaklarına göre İsrail, Filistin Direniş hareketlerine karşı yürüttüğü savaşında ihtiyaç duyduğu istihbaratı toplamak için iki ana kaynağa dayanıyor: Ajan istihdamı gibi insan kaynakları ve en gelişkin teknolojiye dayanan elektronik kaynaklar.

 

 “Şabak'taki [İsrail iç güvenlik servisindeki] Birim 8200'ün kablolu ve kablosuz iletişim cihazlarını izlediğini” söyleyen bu kaynaklar, birimin bu işi yapabilmesini sağlayan şeyin, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki iletişim ağının onların ağına bağlı olması olduğunu savunuyorlar. Kaynaklar, Filistin iletişim ağının ana santrallerinin otomatik olarak İsrail'deki muadili olan Bezek'e bağlı olduğunu vurguluyorlar. İki mobil ağın – Cevval ve Vataniyye – ise İsrail'in Orange şebekesine bağlı olduğunu belirtiyorlar.

 

medyasafak.com