"Ilımlılar": Yeni IŞİD adayları

"Ilımlılar": Yeni IŞİD adayları
Hasan Sivri, ABD ve müttefikleri tarafından Suriye'de "ılımlı" etiketiyle pazarlanmak istenen terör gruplarını analiz etti...

 

 

Hasan Sivri

 

 

Dünyanın gündemini en üst sıradan işgal eden ''terörle mücadele'' sloganının altında konuşulan tek bir örgüt var: IŞİD. ABD Temsilciler Meclisi, Obama'nın IŞİD'e karşı mücadelede ''ılımlı muhalefeti destekleme ve silahlandırma'' maddesini de içeren planını onayladı.

 

ABD'nin liderlik edeceği koalisyon/uluslararası ittifak şimdi bu  terör örgütüne karşı hava operasyonlarına karadan eşlik etmek üzere eğiteceği ''ılımlı'' muhalif arıyor. İlk etapta 5000 kişi eğitilecek.  Bu 5000 kişi daha önce olduğu gibi Ürdün'deki ve ABD'nin ilan ettiği üzere Arabistan'daki kamplarda eğitilecek.  Daha sonra da uçaksavar ve tanksavar füzeleri, gelişmiş silahlar, zırhı araçlar vs. ile donatılacak.

 

Sahada ise

 

1- IŞİD'in kullandığı bayrağın aynısını kullanan,

 

2- IŞİD'in Halep ve Rakka'da dağıttığı, Arabistan'ın ve Vahhabiliğin kurucularından Abdulvahhab'ın ''Tevhid'' adlı eserini temel kitapları olarak gören,

 

3- 700 yıl önce kendinden olmayan Sünnileri, gayrimüslimleri ve Alevileri tekfir eden İbn Teymiyye'nin fetvalarının aynısını, IŞİD gibi tekrar tekrar veren  ve bu şekilde IŞİD'in yaptığı gibi binlerce Hıristiyan'ı, Alevi'yi, Kürd'ü göce zorlayan,

 

4- Aynı yöntem ve hedeflerle IŞİD ile aylarca yan yana hareket  etmiş ve Halep başta olmak üzere kuzey kentlerdeki askeri üslere/mühimmat depolarına beraber saldırarak ganimetleri paylaşmış,

 

5- Lazkiye, Maan ve Rojava katliamlarını beraber gerçekleştirmiş

 

6- Sahile ''mezhepçi'' sloganlarla müşterek operasyon düzenlemiş, Rojava'daki kantonlara ve Kürt bölgelerine ortak saldırılar gerçekleştirmiş, kendilerine biat etmeyen Sünnileri IŞİD ile beraber havan topu saldırısına tutmuş,

 

ve liste uzatılabilir, onlarca silahlı grup var.

 

Bu ve diğer işbirliklerine dair haberler, İnsan Hakları İzleme Örgütü raporları, videolar, fotoğraflar, açıklamalar, bildiriler, ilanlar, fetvalar ve daha birçok veri var. Her biri ayrı bir yazının konusu olacak kadar geniş.

 

Peki IŞİD ile aynı ideolojideki bu silahlı gruplar ne olacak? IŞİD yıllarca nasıl görmezden gelindiyse yine aynı şekilde görmezden mi gelinecek? Nereye kadar?

 

Birer ''Küçük IŞİD'' olan bu gruplar, IŞİD küçük iken kullanıldığı gibi, bölgesel güçlerce kullanılmaya devam mı edilecek? IŞİD için ''On yıllarca süren cihad tarihinin bir ürünü'' deniliyor. Peki Suriye'de, görmezden gelinen IŞİD benzeri onlarca  Selefi  eğilimli cihadçı örgütün aylar/yıllar sonraki ürünü ne olacak? Yeni bir IŞİD mi?

 

Kendisini finanse eden/silahlandıran devletlerin ajandasına göre hareket eden bu Selefi/cihadi eğilimli grupların görevleri: Sürekli başarısız operasyonlar yapmak suretiyle (bakınız: Şam'ı Düşürme Operasyonları, Halep'i Düşürme Operasyonları, Sahili ele geçirme operasyonları....) bölgeleri istikrarsızlaştırmak ve işlemez hale getirmek.

 

 

Sahadaki diğer ''IŞİD'ler''  ve ''ılımlı'' gruplar

 

Sahayı yakından takip eden uzmanlara göre Suriye'de 1000'den fazla silahlı grup var. BBC 8 ay önce bununla ilgili bir rapor da hazırlamıştı (http://195.188.87.10/arabic/middleeast/2014/01/131213_syria_rebels_background.shtml).

 

ABD kimi eğitecek, kime silah verecek, kimi vuracak belli değil. Kim ''terörist'' kim ''ılımlı'' bu da belli değil. Bu anlamda ifadelerde bir kapalılık söz konusu. Zaten ''ılımlı'' grupların kimliği de ilan edilmiş değil.

 

Belli ki önce ''görevini tamamlayan'' IŞİD vurulacak, diğer gruplar ise ''başka görevler'' için bekletilecek. Bu görevler arasında, Rus Dış İşleri Bakanının açıkladığı gibi Suriye ordusu da olabilir. Daha önce düşüremedikleri Halep'i düşürmek de olabilir. Rakka'da IŞİD'i vurduktan sonra Rakka'yı bu ''ılımlı'' gruplara vererek Şam'a yeniden yüklenmek de olabilir. 

 

Hama kuzeyinde Hıristiyan bölgelerine (Halfaya ve Mahrda) saldıran El-Kaide uzantısı Nusra, Şam Duhaniye'de kafa kesen İslam Ordusuna bağlı radikal silahlı gruplar, Halep'e batısından saldırarak kenti havan topu yağmuruna tutan ''Kafkas İslami Emirliğine'' bağlı Kafkas cihatçılardan oluşan ve bir zamanlar IŞİD'in genel komutanı Ömer Şişani'nin liderliğini yaptığı Muhacirin ve Ensar, Selefi grupların bir araya gelerek kurduğu Mücahitler Ordusu... Bu cihatçı gruplar -ki bu liste daha da uzatılabilir- şu an sahanın en etkin unsurlarından ve IŞİD'e benzer ideoloji taşımakla birlikte ''terörle mücadele'' sloganı kapsamında kendilerine karşı mücadele verileceğine dönük hiçbir işaret yok ve isimleri bu dosyada yer almıyor.

 

 

''Ilımlılar''

 

2014 başlarında kurulmuş ''Hazm Hareketinin'' Batı tarafından eğitildiği ve TOW füzeleri ile desteklendiği biliniyor. Bunun yanında 2013 yılının son aylarında, radikal İslami gruplardan müteşekkil İslami Cephe ilanına karşılık olarak ''ılımlı ve laik'' sloganıyla Suriye Devrim Cephesi kurulmuştu. Suriye Devrim Cephesi de Amerikan yardımlarından payına düşeni almıştı. En son İdlip'te, uluslararası ittifakı ''İslam'a yönelik bir saldırı'' olarak gören ve reddeden Kaide uzantısı Nusra ile uzlaşı sağlayan ve antlaşma imzalayan Suriye Devrim Cephesi ''ılımlı'' listesine alınacak gibi duruyor.

 

Rai el-Yevm gazetesi editörü Abdulbari Atvan, içeriden sızan bilgilere göre eğitim verilecek ve silahlandırılacak grupları yazmış: Suriye Devrim Cephesi, Mücahitler Ordusu, Hazm Hareketi, Fursan Tugayı, Ecnad El-Şam ve Sakkur El'ab.

 

Başka kaynaklar başka silahlı birliklerden de bahsediyor. Birçoğu yine Suriye Devrim Cephesine (SDC) bağlı olan bu silahlı birlikler zaman zaman saf değiştiriyorlar. Bunun en son örneği Deraa'da yaşandı. SDC'ye bağlı bir grup hiçbir sebep yokken SDC'den ayrıldığını duyurdu. Bir sonraki yazıda bu ''ılımlı'' grupları genişçe işleyeceğiz.

 

 

www.medyasafak.net