Pepe Escobar: Suudilerin petrol fiyatlarını düşürme politikası geri tepecek

Pepe Escobar: Suudilerin petrol fiyatlarını düşürme politikası geri tepecek
Asya Times’ın muhabiri Pepe Escobar’ın Russia Today’e anlattığına göre; Suudi Arabistan Rusya’yı Suriye üzerindeki tutumunu değiştirmesi için zorlamak, İran’ı kışkırtmak ve Amerikan şist gazını piyasadan uzaklaştırmak için petrol fiyatlarının düşmesini istiyor.

 

Suudilerin petrol fiyatlarını düşürme politikası geri tepecek

 

Russia Today




Asya Times'ın muhabiri Pepe Escobar'ın RT'ye anlattığına göre; Suudi Arabistan Rusya'yı Suriye üzerindeki tutumunu değiştirmesi için zorlamak, İran'ı kışkırtmak ve Amerikan şist gazını (kaya gazı) piyasadan uzaklaştırmak için petrol fiyatlarının düşmesini istiyor.



Russia Today: Rus ekonomisi düşen petrol fiyatları yüzünden sarsılıyor.  Peki, OPEC ülkeleri gibi diğer üreticiler ne durumda?

 

Pepe Escobar: Pek çok insan zarar görüyor. Takriben 20 ülke gelirinin yarsını petrolden sağlıyor. Bu ülkeler arasında özellikle Suudi Arabistan ve Irak'ın da dâhil olduğu Afrika ülkeleri ve Basra Körfezi ülkeleri gibi Venezüella ve Ekvator da var. Bu durum oldukça karışık, yaralanan sadece Rusya değil…

 

RT: Suudi Arabistan OPEC üyelerinden birisi ve petrol fiyatları politikasında diğer üyelerle iş birliği yapması bekleniyor. Peki, o neden böyle davranıyor?



PE: OPEC ahlaki bir organizasyon değil.  Suudi Arabistan'ın ne yaptığına dair birçok dayanaksız görüş mevcut. Aslında, mevcut politikaları kusurlu – Rusya'nın Suriye'ye daha az baskı yapması, Şam karşısında tutumunu değiştirmesi, Amerikan şist gazının piyasadan çekilmesi ve bilinen Suudi-İran düşmanlığının neticesi olarak İran'ın Ortadoğu'daki tesirini azaltmak için petrol fiyatlarının düşmesini istiyorlar. 2015'in ilk çeyreğinde piyasa sürülmek için üretilen petrolün bir varili 70 ila 80 dolar arasında olsa Suudi Arabistan'ın bile başı belaya girerdi, fakat bugün dahi bu fiyat 86-87 dolar. OPEC'in bu stratejisi geri tepeceği gibi uzun vadede sorunlar yaratacak.


 
RT: Petrol ihraç eden bu başlıca ülkeler daha ne kadar bu stratejiyi takip edecekler? Ne zaman kendi ekonomik çıkarlarını düşünecekler?



PE: Ülkelerin bütçeleri açısından baktığımız zaman masraflarını karşılamaları için aşağı yukarı bir varil petrolün ne kadar etmesi gerekiyor?  Economist, Wall Street Journal, Bloomberg, Reuters'den alınan son verilere baktığımızda görüyoruz ki Venezüella ve Ekvator bir varilin 120 dolar olmasına ihtiyaç duyuyor ki bu onlara büyük sorunlar yaşatacak. Irak için bu rakam 106-116 dolar arasında ki Irak da sorunlarla karşılaşacak. İran konusundaki asıl sorun kesin rakamlara sahip olmayışımız. Resmi verilere göre, İran bir varil petrolün 130-140 dolar olmasına ihtiyaç duyacak. Bu çok fazla çünkü petrol İran'ın yıllık gelirinin %20'sinden az; yani bu onlar için gereksiz. Fakat gaz büyük önem ihtiva ediyor. Rusya'nın ne kadar hasar görebileceğini biliyoruz çünkü Rusya'nın 2015 bütçesine göre bir varil 100$. En iyi tahminlere göre önümüzdeki birkaç sene içinde bir varil petrol 70-80 dolara, hatta 65-70 dolara kadar düşebilir. Bu durumda tüm bu ülkeler mustarip olacaklar.  Fakat piyasa oldukça değişkendir. Eğer özellikle Çin, Amerika, Avrupa'dan fazla talep gelirse bir sene sonra tamamen farklı bir durum hakkında konuşuyor olabiliriz.

 

PT: Neden OPEC fiyatlar düştüğü zaman normal olarak yaptıkları gibi yıllık üretim hacmini düşürmüyor?



PE: Şuanda OPEC ülkeleri arasında pek çok kulis çalışması var. Er geç piyasada daha az petrol olacağını bekleyebiliriz, bu demektir ki fiyatlar yükselecek. Özellikle, Venezüella ve Ekvator'da… İran yıllık bir gelire ihtiyaç duyuyor, yani şimdilik sadece piyasayı takip ediyor. Açıkçası İran'ın Asya'da az olmasına rağmen sürekli satın alan Çin gibi çok iyi müşterileri var. Meseleyi Amerika açısından da görmeliyiz. Amerika kendi şist gazının değerlenmesi için petrol fiyatlarının düşmesini istemiyor. Görünen o ki OPEC ülkeleri ile OPEC haricindeki ülkeler arasında bir karşılaşma yaşanacak.

 

www.medyasafak.net