Husi hareketi Yemen’de El Kaide’yi yenilgiye uğratmaya and içti

Husi hareketi Yemen’de El Kaide’yi yenilgiye uğratmaya and içti
Devrime – Husilerin bütün Yemenliler için olduğunu söylediği, düşmanlarının ise İran kökenli – olduğuna inandığı devrime – karşı artan intikam duygusunun büyüklüğünü görmek için, yakın zamanda Suudiler tarafından yapılan bazı açıklamalara ve Suudi Arabistan’la bağlantılı medyanın teşviklerine bakmak yeterlidir.

 

Ensarullah, Yemen'de El Kaide'yi yenilgiye uğratmaya and içti

 

 

Halil Harb

 

 

Al-monitor.com

 

 

Ensarullah'ın liderlik ettiği devrime ve imzalanan barış ve ortaklık anlaşmasına yönelik karşı saldırı, son günlerde hız kazandı. İç ve dış güçler, sonunda ortak bir çıkar noktasında buluşmuş gibi görünüyor: Husileri, klasik kirli terörizm aracıyla vurmak.

 

Devrime – Husilerin bütün Yemenliler için olduğunu söylediği, düşmanlarının ise İran kökenli – olduğuna inandığı devrime – karşı artan intikam duygusunun büyüklüğünü görmek için, yakın zamanda Suudiler tarafından yapılan bazı açıklamalara ve Suudi Arabistan'la bağlantılı medyanın teşviklerine bakmak yeterlidir.

 

Yemen'e hakim olan kaosun bir göstergesi olarak, El Kaide militanları Yemen'in doğusunda, Suudi sınırı yakınlarında bulunan Hazramut vilayetindeki Ummü'l-Magreb askeri havaalanına saldırdı ve yerel kaynaklara göre “havaalanındaki ekipmanları çaldı”.

 

El Kaide militanlarının pek çok şehir ve vilayette Husilere ve Yemen güvenlik güçlerine karşı gerçekleştirdiği kanlı saldırılardan saatler sonra, Ensarullah siyasi büro üyesi Muhammed el-Buhayti, Es-Sefir gazetesine “Hareket ve müttefikleri, teröristleri yenebilecek ve halkı onların kötülüklerinden kurtarabilecek durumdadır” şeklinde konuştu.

 

Es-Sefir, Buhayti'ye, son günlerde gerçekleşen ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan bir intihar saldırısını da içeren bu saldırıların geçen ay bütün siyasi bileşenler tarafından, Birleşmiş Milletler'in ve  Yemen Cumhurbaşkanı Abid Rabbo Mansur Hadi'nin himayesi altında imzalanan barış ve ortaklık anlaşmasına karşı bir darbe anlamına gelip gelmediğini sordu. Buhayti, bu saldırıların iç ve dış siyasi saiklerinin olduğunu söyleyerek, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve bazı bölge yönetimlerinin çıkarlarının, El Kaide'yle ve Yemen'deki yoz güçlerle kesiştiğini izah etti.

 

Bu Yemenli siyasi liderin açıklaması, aynı anda hem büyük bir meydan okuma, hem de teminat anlamına geliyor. Buhayti, altı Yemen vilayetinin – Sana, Saada, Amran, Zamar, el-Cavf ve Hicce – teröristlerin zararlarından kurtarıldığını söyledi. Yemenli lider, ABD'nin Yemen'de El Kaide'yle örtüşen tutumlarından ve uluslararası ve bölgesel tarafların bir yandan terörizmle mücadele ettiklerini iddia ederken diğer yandan Yemen'de teröristleri desteklemesinden yakındı.

 

El Kaide'nin Yemen'de yozlaşmış ve dinsel partilerle bazı ilişkilerinin olduğunu belirterek, ellerindeki bilgilere göre Sana'daki halk devriminin gerçekleştiği gün Rada vilayetinde önemli bir toplantının gerçekleştirildiğini söyledi. Bu toplantı, Yemen başkentindeki protestocuları alt etmenin bir yolunu bulmayı amaçlıyordu. Buhayti, toplantıda militanların başkente doğru mobilize edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Bu militanlar, taraf değiştirmiş askeri lider Ali Muhsin el-Ahmar'la ve Islah Partisi bloğundan gruplarla birlikte Husilere karşı savaştı. Bunlar askeri açıdan yenildikten sonra, bombalara ve patlayıcı kemerlerine geçiş yaptı.

 

Buhayti, El Kaide'nin artan saldırılarını, “yoz güçlerin özellikle anlaşmanın en önemli maddelerinden birinin, yolsuzlukla mücadele edebilecek makul ve yetkin bir hükümetin kurulması hükmünü getirmesiyle çıkarlarını kaybetmeye başlaması sonrasında, barış ve ortaklık anlaşmasına yönelik bir cevap” olarak yorumladı.

 

Ensarullah yöneticisi, hükümet kurma müzakerelerinin bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu kabul etti. Bununla birlikte, “Daha fazla gecikme için zaman yok” ikazında bulundu. Buhayti, Ensarullah'ın kurulacak olan “teknokrat hükümetinde” hakim bakanlıklardaki pozisyonlar için kendi adaylarını dayatmaya çalıştığı yönündeki haberleri reddetti. Böyle bir terfinin tamamen yanlış olacağını savunarak, hakim bakanlıkların sadece bağımsız kişilere ait olacağı konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

 

Buhayti, Ensarullah'ın Sana'daki silahlı varlığı konusunda, kendilerinin öncelikle Yemenli olduklarını söyledi ve “Barış ve ortaklık anlaşmasında üzerine mutabakata varılan haliyle ortaklık hükümetinin kurulması sonrasında başkentin güvenliğini devlet yetkililerine teslim etmeye hazırız” diye ekledi.

 

Ensarullah yöneticisi, Suudilerin duruşu konsunda ise şunları söyledi: “Toplumumuzun temelini tehdit eden aşırıcı grupların ortaya koyduğu tehlike, Suudi hükümetini ve halkını da tehdit ediyor. Biz nasıl etkileniyorsak onlar da aynı şekilde etkileniyor. Bu gruplar daha önce sınırlarda Suudi askerlerine saldırı düzenlemişti. Ensarullah'ın Yemen'deki varlığı bu grupların gücünü sınırlıyor ki bu, hem Yemenliler hem de Suudiler için olumlu bir şey.”

 

İb vilayetindeki ve Rada ve el-Udeyn semtlerindeki kanlı olaylar sorulduğu zaman ise Buhayti, İb ve Bayda vilayetlerinin El Kaide'nin başkent Sana'ya yönelik saldırılar düzenlemesinde zemin olarak kullanılan bölgeler olduğunu herkesin bildiğini söyledi. Buhayti, “El Kaide ile kendi kalelerinde karşı karşıya gelinmelidir ve biz bunu yapabilecek durumdayız” dedi.

 

Buhayti, El Kaide'nin kontrolü ele geçirdiği ve hükümet binalarına kendi bayrağını diktiği El-Udeyn'deki durum konusunda, örgütle Ensarullah arasındaki çatışmanın sürdüğünü söyledi ve bazı güçlerin, özellikle de Müslüman Kardeşler'in ve bazı aşiretlerin El Kaide'yi desteklediğini belirtti. Bununla birlikte, “onları yenilgiye uğratabilecek ve halkı onların kötülüklerinden kurtarabilecek durumdayız” diye ekledi.

 

Önceki gün [20 Ekim] El Kaide tarafından, Yemen'in orta kısımlarında bulunan ve terör örgütüyle bağlantılı Ensarü'l-Şeria'nın en önemli kalelerinden biri olarak görülen Rada bölgesinde düzenlenen ve Husileri hedef alan iki saldırısı ve taraflar arasında meydana gelen çatışmalar neticesinde en az 35 kişi hayatını kaybetti.

 

El Kaide'nin Bayda vilayetindeki Rada'da Husilere ait bir kontrol noktası yakınlarında bomba yüklü bir araçla gerçekleştirdiği intihar saldırısı, aralarında çocukların da olduğu 15 kişinin ölümüne yol açtı. Aşiret kaynaklarına göre, El Kaide'nin daha önce yine Rada'daki Husi merkezlerine düzenlediği başka bir bomba yüklü araç saldırısında ve arkasından gelen çatışmalarda 20 kişi hayatını kaybetmişti.

 

Aynı kaynaklar, aşırıcı örgütün Rada'daki çatışmalar sırasında 12 Husi'yi kaçırdığından da bahsediyor.

 

Aşiret ve hastane kaynaklarına göre, Zamar eyaletinde bulunan Ans'ta meydana gelen çatışmalarda da Husi hareketinin 10 üyesi hayatını kaybetti.

 

 

www.medyasafak.net