ABD, IŞİD ile savaş maskesi altında Suriye’nin petrol altyapısını yok ediyor

ABD, IŞİD ile savaş maskesi altında Suriye’nin petrol altyapısını yok ediyor
2009 senesinde Esad, Katar’ın önermiş olduğu Katar’ın kuzey bölgelerinden başlayarak İran’ın güneyinden Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye hattını izleyip Türkiye’ye varacak olan boru hattını işletme anlaşmasını reddetti. Bunun yerine, takip eden sene, Esad 10 milyar dolar değerinde alternatif bir boru hattı için İran ile müzakere peşinde koştu.

 

Global Research

 

Maram Susli

 

Amerika Suriye'deki boru hatlarını bombalamayı planlıyor ve bunun IŞİD'in ele geçirdiği petrol sahaları ile kendisine muazzam miktarda kar sağladığı sistemi yok etme girişimi olduğunu iddia ediyor.

 

The Independent Avrupa ve Avrasya Bürosu müsteşar yardımcısı Julieta Valls Noyes'in Londra ziyaretinde söylediklerini şu şekilde alıntıladı: “IŞİD petrol satışlarından günde 2 milyon dolar kazanıyor ve Amerika hava saldırılarının yanında boru hatlarına saldırarak petrol akışını durdurmak için bilfiil harekete geçmeyi düşünebilir.”

 

Suriye'nin petrol boru hatlarını yok etmenin meşrulaştırılmasıyla alakalı problem şu ki IŞİD bu boru hatlarını petrol transferi için kullanamıyor. Onun yerine bu çalınmış petrolü kamyonlarla Türkiye'de karaborsaya sürüyor. Bu mevzu Noyes'un alıntılandığı The Independent haberinde kabul ediliyor.

 

The Independent'a göre IŞİD bir yandan yerel anlaşmalar vasıtasıyla işgal ettiği tesislerden ele geçirdiği petrolü Şam yönetimine geri satarken bir yandan da karaborsaya sürülmek üzere mezkûr petrolü suçlamalara maruz kalan Erdoğan hükümetinin bu yasadışı faaliyete göz yumması sayesinde Türkiye'ye sevk ediyor.

 

Şayet Amerika gerçekten IŞİD'in petrol gelirini durdurmak isteseydi hâlihazırda sürdüğü iddia edilen Batı operasyonlarının bir parçası olan alışılagelmiş gözetleme uçuşlarına kolaylıkla hedef olan bu petrol konvoylarını bombalardı. Amerikan gündemi Suriye'nin boru hatlarını yok etmenin ötesinde Suriye'nin petrol altyapısını imha etmek niyetinde. Gerçekte olan şu ki, IŞİD'in ham petrol satışından günde 2 milyon dolar kazandığını gösteren istatistiki bilgi merkezi Amerika/ Kolorado'da olan danışmanlık şirketi IHS'nin tahminlerinden başka şey değil ve Amerikan yönetimi bu bilgiyi su götürmez bir gerçek olarak kabul ediyor. Oysaki durum bundan farklı. Bu kâr tablosu bir yandan Suriye'nin altyapısının hedef olması konusunda özür dilerken bir yandan da IŞİD'in Türkiye, Katar ve benzeri Körfez ülkelerinden aldığı ekonomik yardımı gizlemek için şişirilmiş rakamlardan oluşuyor.

 

Geçen ay Suriye ve Irak'a yapılan Amerikan'ın yönettiği hava saldırıları güya Rakka'daki küçük petrol rafinerilerini yok etmiş. IŞİD'in Suriye'nin petrol rafinelerini kullanabildiği ya da kullanamadığı konusunda hiçbir çalışma yapılmadı. Aslında aynı danışmanlık şirketi, IHS, IŞİD'in işlenmemiş ham petrol sattığını ifade ediyor ve bu tahminin Amerikan hava saldırılarının IŞİD petrol kârını etkileyen saldırılar olduğu fikrine dönüşmeden önce yapıldığı uyarısında bulunuyor. Yine de, yıllardır Suriye'de Batı medyasının en güvenilir kabul ettiği Britanya merkezli “İnsan Hakları için Suriye Gözlemevi” gerçek hedeflerin petrol rafineleri olmadığını ve bu rafinelerin IŞİD tarafından kullanılmadığını söylüyor.

 

 

Reuters bildiriyor:

 

Bu sözde rafineriler gerçek hedef değiller ve IŞİD için finansal hiçbir değeri olmadığı için yoklukları onu zayıflatmıyor. Rami Abdel, “Rafineriler sivillerin kullandığı petrol ve dizeli ayırmak için donatılmış kamyonlardan oluşuyor" diyor.

 

Suriye'nin temel iki petrol rafinerisi Rakka civarında değil; Homs ve Banyas'ta bulunuyor. IŞİD'in geçici rafinelerini yok ettiklerini iddia eden Amerikan bildirisi tamamen bir göz boyama ve büyük ihtimalle gelecekte Suriye'nin altyapısını daha fazla yok etmeği meşrulaştırmak için kullanılacak.

 

Suriye'nin petrol altyapısının yok edilmesi ayrıca Suriye hükümetinin Amerikan ve İngiliz petrol şirketleriyle bu altyapıyı onarmak için ancak borçlanarak ödeyebileceği sözleşmeler yapması yolunu açacaktır. Bu yabancı şirketlerin yönettiği petrol ve gaz üretimi Suriye'nin bu kendi kaynaklarını millileştirerek bağımsız ve müreffeh bir ülke olmasını önleyecektir. Ülkenin bu şekilde köleleştirilmesi Amerikan bağımlısı İsrail, Suudi Arabistan ve  Türkiye gibi devletler için yarattığı tehdidi azaltabilir.

 

 

Boş Hayaller

 

Amerikan hedefleri Suriye'nin petrol kârını kesmekten fazladır. Amerika ayrıca petrol akışını kontrol etmenin yollarını arıyor. Küresel egemenliğini kurmada daha önemli olan şey ise bu petrolü diğer ülkelere satabilmektir. İran ve Rusya'nın gaz rezervleri hakkındaki aynı amacına ise Suriye'nin petrolüne nazaran daha büyük önem vermektedir.

 

The Guardian bildiriyor:

 

2009 senesinde Esad, Katar'ın önermiş olduğu Katar'ın kuzey bölgelerinden başlayarak İran'ın güneyinden Suudi Arabistan, Ürdün, Suriye hattını izleyip Türkiye'ye varacak olan boru hattını işletme anlaşmasını reddetti. Avrupa pazarına destek manasına gelen bu antlaşmayı mantıklı şekilde reddetmesinin sebebi Avrupa'nın en büyük gaz kaynağı olan Rusya ile olan ortak menfaatlerini korumaktı.

 

Bunun yerine, takip eden sene, Esad 10 milyar dolar değerinde alternatif bir boru hattı için İran ile müzakere peşinde koştu. Irak'tan Suriye'ye uzanan bu hat İran'ın Avrupa'ya gaz temin etmesine de izin verecekti. Mutabakat zaptı 2012 Haziran'ında, tam da Suriye İç Savaşı'nın Şam ve Halep'e sıçradığı zamanda imzalandı. Ayrıca, bu yılın başlarında Irak, gaz boru hattının inşası için bir çerçeve antlaşması imzaladı. İran, Irak ve Suriye'nin boru hattı planı Katar'ın yüzüne atılmış direkt bir tokattı. Rusya'nın varlık gösterdiği Suriye'nin Akdeniz kıyıları boyunca uzaması planlanan İran-Irak-Suriye boru hattı Rusya'nın İran gazının muslukları ve akışı üzerinde kontrol kazanmasını sağlayarak ülkeler arasındaki rekabeti azaltacaktı.

 

Katar'ın Suriye'deki isyanı finansa etmesinin sebebi Suriye'yi düşürerek yerine kendi boru hattı antlaşmasını imzalayacak yumuşak huylu bir hükümet getirmek. Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün de bu plandan çıkar gözetiyor. Bu plan Amerikan hedeflerine de hizmet ederek Rusya'nın Avrupa üzerindeki etkisini kırabilir ve fiyatları düşürebilir.

 

Yine de, bunu yapmak için başka bir planları daha var. İran'dan Türkiye ve Avrupa'ya uzanan Nabbukko Boru Hattı Rus gazına karşı İran gazını destekleyecektir. Dahası, Suriye Hükümeti'nin düşürülememesi durumu için Amerika kontrol edemediği şeyi yok etmeye karar verdi. Sürekli savaş ve boru hatlarının yok edilmesi gelecekteki muhtemel bir boru hattı antlaşmasını önler veya hiç değilse geciktirir.

 

Anaakım medya kaynaklarının “Amerika IŞİD'in boru hatlarını bombalıyor” şeklindeki başlıklarına bakıp o boru hatlarının IŞİD'e değil Suriye halkına ait olduğu unutmak çok kolay.

 

 

www.medyasafak.net