İslam Devrimi Muhafızları'nın Kudüs Gücü Irak'taki savaş meydanında nasıl rol oynadı?

İslam Devrimi Muhafızları'nın Kudüs Gücü Irak'taki savaş meydanında nasıl rol oynadı?
El Cezire televizyonuna açıklama yapan bazı Iraklı kaynaklar İranlı Kudüs Gücü komutanlarının ülkelerindeki operasyonlarda oynadıkları hayati role dair önemli ifşaatta bulundular. El Sahr çatışmalarına katılmış olan Ebu Seccad Saadi El Cezire'ye, İranlı danışmanlar sahaya girdiklerinde kimse karşımızda duramıyor ve her şey sihir gibi önümüzde hazır oluyor, dedi.

 

 

 

El Cezire televizyonuna açıklama yapan bazı Iraklı kaynaklar İranlı Kudüs Gücü komutanlarının ülkelerindeki operasyonlarda oynadıkları hayati role dair önemli ifşaatta bulundular.

 

Iraklı Şii milis güçleri komutanları İranlı danışmanların Calevla, Saadiya ve Curf el Sahr'da ve diğer çatışmalarda dikkate değer bir katkı sunduklarını söylediler.

 

El Sahr çatışmalarına katılmış olan Ebu Seccad Saadi El Cezire'ye "İranlı danışmanlar sahaya girdiklerinde kimse karşımızda duramıyor ve her şey sihir gibi önümüzde hazır oluyor: cephane, istihbarat, ordu birimleriyle diğer Şii fraksiyonlar arasında koordinasyon ve hava desteği. Onlar savaşmıyor fakat bizim faaliyetlerimizi organize ediyorlar. İranlılar olmayınca her Şii milis gücü tek başına çalışıyor ve hiçbiri Irak ordusu komutanlarına cevap vermiyor. Fakat İranlı danışmanlar hazır bulunduğunda tüm taraflar hiçbir problem ve şikayet olmadan olumlu yanıt veriyorlar" açıklamalarında bulundu.

 

General Süleymani komutasında Curf el Sahr, Calevla ve Saadiya'da savaşan pek çok Şii milis gücü komutanı "Süleymani ve diğer İranlı danışmanların ayrı ayrı operasyon yapmak isteyen Şii milisleri birleştirmek ve Iraklı güçlere hayati önemde lojistik ve teknik destek sağlamak" şeklindeki iki ana başarıya imza attıklarını belirttiler.

 

Bedir Ordusu'nun ismini vermek istemeyen üst düzey komutanlarından biri de El Cezire'ye şöyle konuştu: "Sahada genelde pek çok Şii milis gücü bulunuyor ve bunların ortak çalışma yerine birbiriyle rekabet etmesi ilk birkaç haftada zafer kazanmamızı engelledi. İranlılar savaş meydanındaki her bir gruba farklı bir rol tahsis ettiler ve bu durum Şii gruplara tek bir hedefe ulaşmak için bölünmeden paralel bir şekilde faaliyet imkanı sağladı."

 

Şii komutanlar ve orduya bağlı subaylar İranlıların insansız uçaklardan çektikleri fotoğrafların ve sağladıkları istihbaratın da çatışmalarda önemli bir rol oynadığını belirtiyorlar.

 

Diyala'daki çatışmalara katılmış olan Ebul Fazl Abbas Tugayı komutanlarından Essam el Saadi ise "Diyala'daki en önemli unsur insansız uçakların varlığıydı. Bunlar özellikle ilk birkaç günde birliklerimiz için çok fazla istihbarat sağladılar ve bu durum askeri planlarımızı geliştirip boşlukları doldurmada bize çok yardım etti" şeklinde konuştu.

 

Şii komutanlar İranlıların ayrıca özellikle doğrudan iletişim halinde oldukları Bedir Örgütü, Asaib Ehl-i Hak ve Hizbullah Tugayları'na keskin nişancı tüfekleri sağlayıp eğitim verdiklerini de kaydettiler.

 

www.medyasafak.net