Katar’da Darbe Söylentisini Kim Çıkardı? / El Cezire ve El-Arabiye Arasında Kızışan Rekabet

Katar’da Darbe Söylentisini Kim Çıkardı? / El Cezire ve El-Arabiye Arasında Kızışan Rekabet
"Doha’nın İsrail, Amerika ve Avrupa başkentleri ile ilişkisini geliştirmesi, Amerika’nın bölgedeki jandarmalığı rolünün yavaş yavaş Arabistan’dan Katar’a geçtiğini göstermektedir. Bu yüzden Arabistanlı yetkililer de Katar rejimini zayıflatma peşine düşmüş durumdalar."

Katar'da Darbe Söylentisini Kim Çıkardı? / El Cezire ve El-Arabiye Arasında Kızışan Rekabet

Meşrik News

Doha'nın İsrail, Amerika ve Avrupa başkentleri ile ilişkisini geliştirmesi, Amerika'nın bölgedeki jandarmalığı rolünün yavaş yavaş Arabistan'dan Katar'a geçtiğini göstermektedir. Bu yüzden Arabistanlı yetkililer de Katar rejimini zayıflatma peşine düşmüş durumdalar.

Meşrik News'in bildirdiğine göre Katar'a bağlı el-Cezire ile Arabistan'a bağlı el-Arabiye televizyon kanalları geçen bir yıl içinde Suriye'deki olaylar hakkında gerçekleri yansıtmayan haberleri yayınlama hususunda şiddetli bir rekabet içine girmiş bulunuyorlar. Bu arada el-Arabiye televizyon kanalı Riyad ve Şam'ın kötü ilişkilerine binaen ve rekabete giriştiği el-Cezire televizyon kanalının aşırı yalanlarından ötürü eksiklik duygusuna kapılarak, bu bağlamda Suriye ile ilgili en ufak bir haberi dahi kaçırmayacak, web sitelerini ve hatta isimleri bilinmeyen yayınları takip edecek bir muhabir grubunu görevlendirdi.

Ardından bir muhabir Mısır'da yeni açılan el-Cuma gazetesinin Sefa'u Sufut adlı web sitesinde Katar'da darbe olduğunu ve Katar emirinin de Amerikalı askerler vesilesiyle bu ülkeden kaçtığını iddia etti.

Her ne kadar bu haberin Suriye'deki rejim taraftarlarının el-Cezire televizyon kanalının dezenformasyon faaliyetleri aleyhinde başlattıkları psikolojik bir savaş olduğu söylense de, el-Arabiye'nin haber takip grubu anında bu haberi alt yazı olarak verdi.  Böylece bu söylentiyi yayarak başlıca rakibi olan el-Cezire'yi geçmeye ve ondan intikam almaya ve bu vesileyle de Batılıların ve Siyonistlerin el-Arabiye'ye ilgilerini artırmak istediler.

Katar emirinin birkaç ay önce Rusya büyükelçisi ile yaptığı toplantı dönüşünde suikasta uğrayıp yaralandığı haberi gibi bu haber de yalandı. Nitekim bu iddia, bölgesel ve uluslararası medyada da yankı bulamadı.

Maalesef profesyonel olduklarını iddia eden bazı yerli medya grupları hız karşısında dikkati feda ederek bu yalan haberleri yayınladılar. Böylece halkın medyaya olan güvenlerine darbe vurdular ve hatta haberlerini tevcih edebilmek için analistlerden bile yardım aldılar.

Bölgenin hassas konumu ve medyada sadakat ve dikkatin zarureti göz önünde bulundurulduğunda, yerli medyanın bir taraftan Suriye ve Bahreyn olaylarını bir taraftan da Körfez ve Ortadoğu havzasında etkin Siyonist-Arap ekseni ile ilgili haberleri hıza feda etmeden sakin ve dikkatli bir şekilde inceleyerek yayınlamasının önemi daha da belirginlik kazanmaktadır.


Sedat Baran tarafından medyasafak.com için çevrildi.