Ensarullah hareketinin Suudi topraklarında ilerleyişi ve ana akım medyanın sessizliği

Ensarullah hareketinin Suudi topraklarında ilerleyişi ve ana akım medyanın sessizliği
Yemenli kuvvetlerin Suudi sınırları içindeki operasyonlarına dair sosyal medya üzerinden yayınladıkları resimler, Ensarullah hareketi kuvvetlerinin yakında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a ulaşacağı yönündeki iddiaların inandırıcılığını arttırdı.

 

 

Alwaght.com

 

Ana akım medyanın, Suudi Arabistan'ın güneyindeki en önemli gelişmelerden biri karşısındaki sessizliğinin orta yerinde, Yemenli kuvvetlerin Suudi sınırları içindeki operasyonlarına dair sosyal medya üzerinden yayınladıkları resimler, Ensarullah hareketi kuvvetlerinin yakında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a ulaşacağı yönündeki iddiaların inandırıcılığını arttırdı.

 

Yemenli kuvvetler, Suudi güçleriyle girdikleri yoğun çatışmaların ardından ve Asir bölgesindeki El-Rabua kasabasında birkaç askeri mevziyi hedef alıp imha ettikten sonra, Suudi toprakları içinde ilerleme kaydettikleri ve krallığın güney bölgelerinden bazılarını ele geçirdiği yönündeki iddialarını belgelendirmeyi başardı.

 

Pazartesi gecesi Ensarullah'la bağlantılı El-Mesire TV, Ensarullah güçlerinin operasyonunu ve Suudi Arabistan'ın güneyindeki El-Rabua kasabasına girişlerini gösteren 28 dakikalık bir video yayınladı. Video, kamuflaj üniformalar içindeki  Ensarullah savaşçılarının, zırhlı araçlarla teçhizatlandırılmış ve hava koruması sağlanan Suudi askeri kuvvetleriyle çatışmaya girdiğini gösteriyor. Video ayrıca, Yemenli kuvvetlerin özel bir operasyonda kasabanın tüm sokaklarının, Suudi askeri mevzileriyle çevrelenmiş bölgelerin ve Suudi güçleri mevzilerinden kaçtıktan sonra arkalarında bıraktıkları gelişmiş silah depolarının kontrolünü ele geçirdiğini de gösteriyor. Savaşçılar, El-Rabua sokaklarında Yemen bayrakları dalgalandırırken gösteriliyor. Başka cephelerden, özellikle Yemen içinden gelen haberler, bu bölgelerde Suudilerin başarısızlığının devam ettiğini gösteriyor. Necran sınır bölgesi yakınlarındaki Yemenli askeri kaynakların söylediğine göre Yemen ordusunun ve devrimci komitelerin füze ve topçu birimleri, Suudi Arabistan'daki Nahuka ve Racle askeri üslerine bir dizi saldırı düzenledi ve düşman kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi. İran'ın Fars Haber Ajansı'nın (FNA) aktardığına göre işgal edilmiş Cizan bölgesinde de askeri kaynaklar, füze ve top saldırılarının onlarca Suudi askerinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlandığını söyledi. Aktarıldığına göre, halk komiteleri ve ordu kuvvetlerinin Zahran bölgesindeki Kulal El Şeybani dağlık bölgesindeki Suudi askeri mevzilerini topa tutması, Suudi güçleri arasında büyük korku yarattı.

 

Ana akım medya yaşananları görmezden geliyor

 

Önde gelen küresel haber ajansları ve ağları, Suriye ve Irak'ta terörist grupların kaydettiği ilerlemelere kapsamlı bir şekilde yer ayırırken, söz konusu olan Yemenli kuvvetlerin Suudi Arabistan'a karşı mücadelelerinde kaydettikleri önemli ilerlemeler olduğunda sessizliğe gömülüyorlar. Ancak Yemen askerlerinin El-Rabua kasabasındaki ilerlemelerini gösteren resimler sosyal medya üzerinden, özellikle de  Twitter üzerinden yaygın bir şekilde dolaşıma girdi. Dünyanın önde gelen medya kurumlarının ikiyüzlü yaklaşımını eleştiren analistler, Suudi Arabistan'dan tıpkı Ensarullah hareketi gibi, gerçekleştirdiklerini iddia ettikleri ilerlemeleri görüntüye çekmelerini ve yayınlamaların istedi. Önde gelen Yemenli analist ve medya aktvisti Heykel Bafana, El-Mesire TV tarafından yayınlanan resimleri, “Eski Suudi kasabası El-Rabua'ya hoşgeldiniz” başlığıyla retweet etti. Bafana, Reuters, BBC, CNN ve Batı medyasının geri kalanının, Yemenli kuvvetlerin saldırısına uğrayan Suudi şehirleri hakkında haber yapmasına izin verilmediğini ekledi. Yine, Yemen askerlerinin Suudi kasabası El-Rabua'nın kontrolünü ele geçirmesine dair bir videoyu retweet eden Sanalı siyasi analist Hişam el-Umeysi, Suudi medya imparatorluğunun neden krallık ordusunun Yemen içindeki ilerlemelerini Ensarullah hareketinin Suudi Arabistan'daki ilerlemelerini gösterdiği gibi göstermediğini merak ettiğini söyledi. El-Umeysi, Suudi yanlısı haber kuruluşlarının Suudi liderliğindeki koalisyonun Yemen'deki ilerlemelerine dair hiçbir görüntü sunmaksızın her gün haber yapmasıyla dalga geçti.  

 

Yemenli kuvvetlerin Suudi Arabistan'ın güney bölgelerindeki kademeli ilerlemesi, şaka veya ciddi, sosyal medyada “eğer Yemen askerleri krallığın güney bölgelerinde bu denli hızlı ilerlerse, yakında Riyad'a varırlar” düşüncesinin ortaya çıkmasına yol açtı. Yemen Halk Kongresi'nin eski bir üyesi twitter'da, “Bugün Necran, Cizan ve Asir, çok yakında Riyad: Yemen ordusunun saraylarınızı ele geçireceğinden ve uçaklarınızın düzenlediği hava saldırılarında şehit olan binlerce insanın intikamını alacağından emin olun” diye yazdı. Daha önce de Heykel Bafaba, Suudi krallığını çok geç olmadan ve Yemenli kuvvetler Suudi başkentine ulaşmadan yolundan vazgeçmesi yönünde ikaz etmişti.  

 

Ancak Suudi yenilgileri krallığın güney bölgeleriyle sınırlı kalmadı ve Arap koalisyonu Yemen'in farklı bölgelerinde, özellikle de Marib vilayetinde ağır darbeler aldı. Yemen Devrimci Komiteleri sözcüsü Zeyd Ali el-Husi, FNA'ya, Devrimci Komiteler'den savaşçıların Hadi yanlısı militanlarla ve teröristlerle girdikleri yoğun çatışmalar sonrasında Marib'deki ana merkezlerin kontrolünü geri aldığını söyledi. Marib'in %75'inin ordunun ve devrimci komitelerin kontolünde olduğunu vurgulayan El-Husi,  kuvvetlerin vilayetin tam kontrolünü elde etmek için operasyonu tamamlamaya yöneldiğini ekledi. Sözcü, devamında, ana merkezlerin ve hükümet merkezlerinin ele geçirilmesinin, bütün vilayetin kontrolünü ele almak için girişilen çatışmalarda hayati önemde olduğunu söyledi. Devrimci kuvvetler, alanların ve ana yolların güvenliğini sağladı. Eylül 2015'te Arap koalisyonunun Marib'deki operasyonu başladığı zaman Suudi Arabistan'la bağlantılı medya kapsamlı bir psikolojik savaş başlatmış, Suudi liderliğindeki koalisyonun zaferinin kesin olduğunu ilan etmişti. Ancak Cuma sabahı Yemen ordusu ve Ensarullah hareketinin öncülük ettiği halk güçleri, stratejik Şabve ve Zale vilayetlerini yeniden ele geçirme amacıyla yeni bir operasyon başlattı. Bu iki güney vilayeti, Temmuz 2015'te Suudi destekli güçlerin eline geçmişti.

 

Bu koşulların arasında Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelmiş savaş güçlerinden ilki Perşembe günü Yemen'den ayrılarak Abu Dhabi'ya ulaştı. Büyük bir karşılama töreni düzenleyen BAE liderleri ve medyası, askerlerini kahraman olarak resmetmeye çalıştı. BAE hükümeti, geri dönen askerler için farklı şehirlerde karşılama etkinlikleri ve törenleri düzenleneceğini, ülke liderlerinin ve halkın bu törenlere katılacağını duyurdu. Ülkenin bütün TV ağları, askerlerin Abu Dhabi'ye geliş anını canlı yayınladı. Ancak BAE askerlerinin dönüşü, bağımsız medya ve gözlemciler tarafından bir kaçış olarak resmedildi. Nitekim Yemenli aktivistler, BAE güçlerini savaş kahramanı ilan eden anlatılara meydan okuyacak şekilde, Emirliğin zırhlı araçlarının Yemenli kuvvetler tarafından imha edildiğini gösteren fotoğraflar yayınlamıştı.

 

www.medyasafak.net