Hasan Sivri yazdı: Suudiler ve müttefikleri Suriye sahasında kaybetmeye devam ediyor

Hasan Sivri yazdı: Suudiler ve müttefikleri Suriye sahasında kaybetmeye devam ediyor
Rus uçağının düşürüldüğü Lazkiye kuzeyindeki ormanlık tepeler birer birer Suriye Ordusunun eline geçmeye devam ediyor. Suriye Ordusu en son hemen Türkiye sınırının sıfır noktasında bulunan Burc Kasab'ı kontrol altına aldı. Suriye Ordusunun bu ilerlemeleri, Türkiye'nin artık sıfır noktalara bile müdahil olamadığının göstergelerinden biri.

 

Hasan Sivri

 

Suudi istihbaratının yönetiminde olan İslam Ordusunun lideri Zehran Alluş, Suriye Hava Kuvvetlerinin Guta'ya yönelik hava operasyonunda öldürüldü. Zehran Alluş'un öldürüldüğü, basına yansıdıktan birkaç saat sonra resmi açıklama ile de duyuruldu. Suriye ordu sözcüsü ''Terörist lider Zehran Alluş ve yanındakiler Suriye Hava Kuvvetlerinin başarılı bir operasyonu ile öldürüldü'' açıklamasını yaptı.

 

Suriye'deki savaşta son dönemde Şam'daki en etkili selefi cihadçı gruplarından biri olan İslam Ordusu, 45 silahlı birliğin bir araya gelmesiyle Eylül 2013'te kurulmuştu. Başına, Zehran Alluş gibi sözü sadece İslam Ordusu üzerinde değil, diğer silahlı gruplar üzerinde de etkili olan bir isim getirilmişti.

 

Zehran Alluş hem Ürdün hem Suudi istihbaratının sürekli konuğuydu. Ürdün'de kurulan operasyon odasının (MOC) toplantılarından sızdırılan bir fotoğrafta da Zehran Alluş Ürdün istihbaratı ile görülüyor.

 

İstanbul'da da konuk edilen Alluş'un liderlik ettiği İslam Ordusu, İdlip ve Halep'te zayıf da olsa sahada varlık gösteriyor.

 

Şam'dan resmi açıklama ile mesaj

 

Zehran Alluş'un en başından beri Suudi istihbaratının denetiminde olduğunu, herkesten önce sahadaki selefi cihatçı düşmanları yazmıştı. Bu örgütün Suudilerle yakınlığı daha sonra ayrıntıları ile ortaya çıkmıştı. Örgütü finanse eden, destekleyen ve örgüte yön veren Suudilerdi.

 

Şam'ın doğusundan başlatılan ''Şam'ı Düşürme'' saldırılarının önemli motor güçlerinden biri olan İslam Ordusu, Suudilerin sahadaki en önemli kartlarından biriydi. Suudiler Şam'a yönelik saldırılarda Ürdün ve İsrail ile koordine halinde çalışıyordu.

 

Suriye ordusunun bu operasyonu ve operasyondan sonra sözcünün resmi açıklaması, başta Suudiler olmak üzere bu cihatçı gruplar üzerinden Şam'a baskı kurmak isteyen taraflara açık bir mesajdır.

 

İslam Ordusu dağılacak mı?

 

Şu an en az 60 silahlı birliği içinde barındıran İslam Ordusunun komutasına, Zehran Alluş gibi sahada sözü dinlenen ve saldırıda öldürüldüğü sırada bile kendisine bağlı olmayan silahlı grupları uzlaştırmaya çalışan birinin yerine ismi çok duyulmayan Ebu Hammam getirildi.

 

Ebu Hammam da onlarca silahlı fraksiyonu bir arada tutmada zorluklar yaşayacağını bildiğinden olsa gerek ilk görüntülü mesajında ''Bütün silahlı gruplar bir çatı altında toplansın'' çağrısı yaptı.

 

Suriye'deki cihadçı grupların savaşın başından beri en çok yaptığı çağrı olan ''bir olalım'' çağrısı işe yarayacak gibi görünmüyor. Şam'ın doğusundaki bu cihadçıların kendi aralarındaki hesaplaşmalara ve tasfiyelere hız vereceği ve Guta'da dağılma sürecine girecekleri daha önceki deneyimlere bakılınca kesin gözüküyor.

 

'Fetih Ordusu: Bize yardım edin

 

Suudilerin ve Türkiye'nin Antakya operasyon odası aracılığıyla kurdurduğu Fetih Ordusu da yolun sonuna geliyor.

 

Kurulduğu ilk günden beri büyük miktarda finansal ve askeri yardım alan Fetih Ordusu, Orta Asyalı Türkî ve Kafkas kökenli cihadçıların da sahaya sürülmesiyle İdlip ve Cisr el-Şuğur kentlerini ele geçirmişti. İdlip'ten sonra gaza gelip ''sıra Lazkiye ve Hama'da'' diyen Fetih Ordusu şimdilerde seferberlik ilan ediyor ve bir bildirisinde ''Bize mal, silah ve mücahit kardeşlerle yardım edin'' çağrısı yapıyor.

 

Rus Hava Kuvvetlerinin, Suriye'deki malum hava operasyonları cihadçılar arasında ayırım yapmıyor. Fetih Ordusu ve diğer cihadçı gruplar bu saldırılardan nasibini alıyor.

 

Türkiye'den Suriye'ye giden konvoyların da Suriye'ye girer girmez ''öfkeli'' Ruslar tarafından hemen vurulması Fetih Ordusu ve Suriye kuzeyindeki cihadçıları olumsuz etkiliyor.

 

Suudiler ise askeri sahadaki kaybı siyasi masada kazanmaya çalışıyor. Riyad'ta ''muhalifleri'' toplayan Suudiler, muhaliflerin çoğunun davet edilmediği toplantıyı ''tarihi başarı'' olarak niteledi. ''Rejimle müzakere edilebilir'' sonucu çıkan toplantı ayrıca kavgalı bitti.

 

Sonuç olarak Fetih Ordusu ne Türkiye'den ne de Suudilerden istediği desteği alamıyor. Suriye Ordusunun Halep güneyi, Hama kuzeyi ve Lazkiye doğusundan kuşatmaya almaya başladığı İdlip için geri sayım başlamak üzere.

 

Suriye Ordusu tüm cephelerde ilerliyor

 

Suudilerin Yemen'e yönelik operasyona verdiği isimden esinlenerek ''Güney Fırtınası'' ismi ile Deraa'da bir araya gelen cihadçılar Suriye Ordusuna karşı kaybetmeye devam ediyor. Ordu, Şeyh Miskin beldesi ve 82. Tugayı tekrar kontrol altına alarak cihadçıların Deraa-Şam bağlantısını kesti.

 

Humus'ta ise IŞİD'in işgali altındaki Mahin beldesi ve etrafındaki köyler kurtarıldı. IŞİD Humus doğusunda bir süredir gerileme ve yenilme dönemine girmiş durumda. Suriye Ordusu Humus'taki son anlaşma ile Humus'u tamamen cihatçılardan temizlemişti. Humus kırsalı ve IŞİD işgali altındaki tarihi Tedmur kenti ise Suriye Ordusunun bir sonraki hamlesini bekliyor.

 

Halep güneyinde ise El-Kaide Fetih Ordusu şeyhi Muheysini'nin yaptığı yardım çağrıları cihadçılar için gidişatın hiç de iyi olmadığını gösteriyor. Muheysini diğer silahlı gruplara ''Halep güneyi düşerse İdlip de düşer, buraya yardım gönderin kardeşlerim'' şeklinde bir çağrı yaptı.

 

Rus uçağının düşürüldüğü Lazkiye kuzeyindeki ormanlık tepeler birer birer Suriye Ordusunun eline geçmeye devam ediyor. Suriye Ordusu en son hemen Türkiye sınırının sıfır noktasında bulunan Burc Kasab'ı kontrol altına aldı. Suriye Ordusunun bu ilerlemeleri, Türkiye'nin artık sıfır noktalara bile müdahil olamadığının göstergelerinden biri.

 

www.medyasafak.net