Suudi Arabistan: Savaşla kaybolan bütçe

Suudi Arabistan: Savaşla kaybolan bütçe
Suudi Arabistan’ın harcamalarının gelirini aşmasıyla birlkte pek çok kişi, petrol fiyatlarının eski rakamlara dönmemesi veya Riyad’ın harcamalarında kesintiye gitmemesi halinde bu Körfez devletinin 5 yıl içinde dış değişim rezervlerini tüketmesinden korkuyor.

 

Alwaght.com

 

Suudi Arabistan'ın 2015 bütçesinden yükselen dumanlar, rejimin başlattığı savaşların krallığın mali durumu üzerinde geri tepmeye yol açtığının göstergesidir.

 

Suudi Arabistan'ın Batı Asya'daki savaş yanlısı politikalarının etkileri, büyüyen bir mali kriz biçimini almaya başladı. Düşük petrol fiyatlarınn ve maliyetli savaşların, yani Yemen ve Suriye'ye karşı yürütülen savaşların köşeye sıkıştırdığı Riyad, 2016 bütçesinde bir küçülme yoluna gitmek zorunda kaldı.

 

Pazartesi sabahı Suudi medyası, Maliye Bakanlığı'nın bütçe açığını kontrol etme amaçlı önlemler alacağını, bu önlemlere yakıt, su ve enerji sübvansiyonlarında azaltma ve harcama kesintilerinin de dahil olduğunu aktardı: bu, petrol zengini krallıkta ilk defa olan bir durum.

 

Savaşların geri tepmesi

 

2011 yılından beri Suudi Arabistan Suriye'de terörizmi finanse ediyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı savaşmak üzere ortaya çıkan militanları finanse eden Riyad'ın bütçesi, eşi görülmemiş harcamalara tanık oldu.

 

Aynı şey, Suudi öncülüğündeki müdahalenin Mart ayından beri hem askeri, hem de finansal açıdan maliyetli olduğunun ortaya çıktığı Yemen için de geçerli.

 

Raporlar, askeri harcamaların krallığın yıllık bütçesinin %25.4'ü düzeyine ulaştığını ortaya çıkarırken, uzmanlar Yemen savaşına 8 milyar dolar harcandığı tahmininde bulunuyor.

 

Ancak Suudiler bunun için kendilerinden başkasını suçlayamazlar. Halihazırda tepetaklak giden petrol fiyatlarıyla ve Suriye'deki aşırıcı gruplara verilen mali desteğin yol açtığı tükenmeyle karşı karşıya olan Riyad, Ensarullah savaşçılarının ve Yemen ordusunun, başında Abdurabbu Mansur Hadi'nin bulunduğu hükümete karşı bir halk isyanı üretmeyi başardığı komşu Yemen'e karşı bir saldırganlık savaşı başlatmaya karar verdi.

 

Mali rezervlerin tükenmesi korkusu nedeniyle Suudiler, halk arasında rahatsızlıkla karşılanan eşi görülmemiş önlemler almak zorunda kaldı.

 

Görünüşü kurtarma

 

Ancak Suudi yöneticileri, yakında bir mali krize dönüşme yolunda gibi görünen şey karşısında Yemen'e yönelik saldırılarını durdurmayı planlıyormuş gibi görünmüyorlar. Bilakis Suudiler öncülüğündeki koalisyon, görünüşü kurtarma gibi görünen bir işe girişerek, yeni önlemlerin açıklanmasının ardından bombardımanlarını yoğunlaştırdı. Yemen'e hava saldırıları yağdırmak suretiyle maliyetli savaşı bir zafere dönüştürme yönündeki bu girişim başarısızlığa mahkumdur.

 

Mart ayından beri Suudi rejimi, eleştirilerden kaçınmak için savaşın maliyetlerini gizli tutmaya çalıştı.

 

Öte yandan, aylarca süren hava saldırılar sonucunda insani maliyet de yüksek oldu.

 

Yemen krizi 7,500'den fazla insanın yaşamına mal oldu. Birleşmiş Milletler, hayatını kaybedenlerin 2,500'den fazlasının sivil olduğunu söylüyor.

 

Bu yılın başlarında Reuters haber ajansı Suudi Arabistan'ın hava kampanyası için aylık yaklaşık 175 milyon dolar harcayabileceğini hesaplamış, olası bir kara saldırısı için de fazladan 500 milyon dolar harcanacağını eklemişti.

 

Petrol fiyatları

 

Suudi Arabistan uzun zamandır petrolüyle tanınıyor; bu yüzden de petrol tartışmasız bir şekilde onun en önemli ihracat kalemi. Bu yıl küresel talebin azalmasıyla petrol fiyatının düşmesi sonucu işler daha kötü bir hal aldı. Ancak fiyatlardaki keskin düşüşün tek sebebi bu talep azalması değildi. Gerçekte Riyad, kendi çelişkisinden kısmen kendisi sorumlu, zira İran'la varılan nükleer anlaşması sonrasında Pazar payını düşüren üreticilerden biri kendisiydi. Bu anlaşmayla Tahran, yaptırımların hafiflemesi sonrasında petrol satışı yapabilecek.

 

Bir yılda 100 dolardan 40 dolara inen petrol fiyatı Suudi Arabistan ve Venezuela gibi ülkeler üzerinde basınç oluştururken, ABD gibi başka ülkeler bu durumda fayda sağladı.

 

Suudi Arabistan'ın harcamalarının gelirini aşmasıyla birlkte pek çok kişi, petrol fiyatlarının eski rakamlara dönmemesi veya Riyad'ın harcamalarında kesintiye gitmemesi halinde bu Körfez devletinin 5 yıl içinde dış değişim rezervlerini tüketmesinden korkuyor. Şu an için krallık, savaşlardan geri adım atmaya hazır değil gibi görünüyor ki bu savaşlar, Suudiler kabul etsin veya etmesin, başlatıcılarına darbe indirmeye daha yeni başlıyor.

 

www.medyasafak.net