Lazkiye'de sona doğru, sıra İdlipte mi?

Lazkiye'de sona doğru, sıra İdlipte mi?
Hasan Sivri yazdı...

 

Hasan Sivri

 

 

Lazkiye kuzeyinde Suriye Ordusunun sağladığı ilerlemelerin ardından kentin tamamının silahlı gruplardan ve selefi cihatçılardan temizlenmesine çok az kaldı. Lazkiye'de Hatay'ın güneydoğusuna komşu olan kırsal bölgeler, uzun süredir silahlı grupların kontrolü altındaydı.

 

Özellikle Rus Hava Kuvvetlerinin hava desteği ile önce Türkiye sınırına çok yakın sıfır noktalarda ve Türkmen Dağı civarında ilerleyen Suriye Ordusu, silahlı grupların kontrolündeki son belde olan Salma beldesine girmek üzere.

 

Salma beldesi 3 yıldır cihatçıların kontrolünde. Lazkiye'ye yönelik saldırılarda militanların lojistik ve koordinasyon merkezi olan Salma beldesi şu an Nusra'nın kontrolü altında. Bölgede çok güçlenen Nusra bu beldede de sözü geçen abi konumunda.

 

Rus uçağının düşürülmesinin ardından Ruslar, Türkiye'den Suriye'ye geçiş yapan her konvoyu ve askeri yardımı vurmaya başlamıştı. Türkiye'den gelen yardımların kesilmesinin ardından Lazkiye'de gerilemeye başlayan cihadçılar, Salma beldesini de kaybederse Lazkiye'de tamamen bitirilmiş olacaklar.

 

 

''Salma askeri olarak düştü''

 

Sahadan kaynaklar Salma beldesinin askeri olarak düştüğünü ve Suriye Ordusunun kontrolüne geçişinin ise birkaç saatlik iş olduğunu belirtiyor.

 

Salma beldesinin de yer aldığı Cebel Ekrad ile Türkiye sınırına yakın olan Türkmen Dağı arasındaki ikmal yollarını ve bağlantıyı kesen Suriye Ordusu, cihadçıların bölgedeki son kalesi olan Salma beldesini 4 ayrı cepheden kuşatmış durumda.

 

Beldenin doğu tarafında kentin girişinde olan Suriye Ordusu, etraftaki tüm stratejik tepeleri ve üstünlük sağlayacak stratejik önemdeki noktaları kontrolü aldı. Kefr Dalba, Cebel Nuba, Durin ve Burj Kasab gibi noktalar bunlardan birkaçı.

 

Öte yandan beldede bulunan cihadçı koordinasyon ağları, diğer silahlı gruplara ''Suriye Ordusu kentin girişinde, acil yardım bekliyoruz'' çağrısı yaptı.

 

 

Lazkiye'den sonra İdlip

 

Rusların Suriye'deki askeri varlıklarını arttırmasının ve hava operasyonları ile Nusra ve IŞİD dışındaki grupların da vurulmasının ardından Suriye Ordusu çok hızlı ilerlemeler kaydetti.

 

Cihadçıların eline geçerken çok ses getiren birçok stratejik kentin, Suriye Ordusu tarafından çok hızlı bir şekilde geri alınması bekleniyordu. Ancak Suriye Ordusu ve sahadaki müttefikleri, en sonunda 4 kentin cephelerini birleştirecek çok geniş çaplı ve uzun süren operasyonlar ile işe koyuldu.

 

Hatay'a komşu olan İdlip kenti, geçen yılın Mart ayında, Suudilerle Türkiye'nin koordinasyonu ile kurulan Fetih Ordusunun kontrolüne girmişti.

 

Doğusunda Halep, güneyinde Hama ve batısında da Lazkiye bulunuyor. Suriye Ordusu, İdlip'i yarım ay şeklinde saracak şekilde 3 yönden kente doğru ilerliyor.

 

Lazkiye'de Salma beldesinin alınmasından sonra İdlip güneyindeki düzlük Suriye Ordusunun ateşi altında olacak.

 

 

Siyasi çözüm arayışlarından önce cihatçıların ellerinde sıfır var

 

Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle duraksayan siyasi çözüm arayışları yeniden hız kazandı.

 

Suudi Dış İşleri Bakanı Cubeyr dün ''İran ile olan gerginliğimiz Suriye'de siyasi çözüm bulunmasına engel değil'' dedi. BM temsilcisi De Mistura Şam ve diğer başkentler arasında tekrar mekik dokumaya başladı.

 

Bu sırada bütün cephelerde kaybeden cihatçılar, başta Körfez medyasının ve daha sonra dünya ana akım medyasının da desteği ile ''Kuşatma altındaki Madaya'da insanlar açlıktan ölüyor'' gibi propagandalarla Şam'ı zorlamaya çalışıyor.

 

İdlip'i ele geçirdikten sonra büyük umutlar bağlanan Fetih Ordusu ''genel seferberlik'' ilan ederek Müslüman dünyasına ''mücahid'' ve para desteği çağrısında bulunmuştu.

 

Suriye Ordusunun hem Halep hem de Lazkiye'den ilerleyerek İdlip'te sıkıştırdığı Fetih Ordusu çözülmeye de devam ediyor. En son Çeçenlerden oluşan ve askeri olarak önemli bir güç teşkil eden Cünd Aksa gurubu Fetih Ordusunun ''Yürütme Konseyinden'' çekildiğini açıkladı.

 

Fetih Ordusu bileşenleri, İdlip'te ardı ardına gelen suikastlardan sonra birbirine güvenmiyor. Suikastlardan sonra ise cihatçı gruplar arasında suikastları ''kınama yarışı'' görülüyor.

 

El-Kaide'nin Suriye uzantısı Nusra Cephesi de yayınladığı bir videoda ''Almanya ve Türkiye'ye kaçan kardeşlerimiz geri dönün'' çağrısı yaptı.  Fetih Ordusunun ana motoru olan Nusra Cephesi, Halep-İdlip-Lazkiye üçgeninde nereye güç kaydıracağını kestiremiyor.

 

Cihatçılar açısından bütün bu olumsuz gelişmeler, ''en güçlü'' oldukları İdlip'te gerçekleşiyor.

 

Halep ve diğer kentlerdeki durumları ise, geçen haftalarda resmi olarak duyurulan ''yardım ve seferberlik'' çağrılarından sonra daha da kötüye gidiyor.

 

www.medyasafak.net