Medaya gerçeğinin arka planı

Medaya gerçeğinin arka planı
BBC, 2014’te Yermuk’ta çekilen görüntüleri kullanarak, videoda yer alan ve gıda yetersizliği belirtileri gösteren çocuğu, Ekim ayında Kızılhaç’ın Medaya’da yaptığı teslimattan hemen sonra görüntüsü çekilmiş gibi gösterdi. El Cezire Arapça kanalı ise bir Batı ülkesindeki evsiz bir adamın resmini kullanarak, kamuoyunu aldatmak amacıyla bu görüntünün Medaya’dan olduğunu ileri sürdü.

 

 

Alwaght.com

 

 

Açlıktan ölmüş çocuk yüzleri, insanların kaburga kemiklerinin görülmesi ve Suriye'nin Medaya kasabasından gelen vızıldayan açlık sesleri, insani bir alarma ve felaketten kaynaklı bir kınama dalgasına yol açtı – her ne kadar bu görüntülerin doğruluğu teyit edilemese de. Ancak bir açlık krizi gerçekten de ürkütücü nitelikte ve Arap ve Batı medyası bu sıkıntılı durumu,  her ikisi de bölgede IŞİD teröristleriyle ve benzerleriyle savaşan Suriye ordusunu ve Hizbullah'ı suçlamak için kasıtlı olarak manipüle ediyor. Dünyanın Medaya hikayesine tepki verme biçimi şaşırtıcı bir biçimde, benzer, hatta daha kötü durumlara verdiği tepkiden daha şiddetli.  

 

Medaya'nın farkı ne?

 

Aşırıcı militanlar Fua, Kefreya, Nubl ve Zehra'yı kuşatma altına alıp onbinlerce masum sivilin insani yardıma erişimini engellediği zaman dünya bu ölçekte bir tepki vermemişti. Batı ve Arap medyası da bu köylere ya çok sınırlı ilgi gösterdi ya da hiç ilgi göstermedi, zira o tarihte kasabaları kuşatma altında tutanlar teröristlerdi. Bunlardan bazılarında durum halen böyle.

 

Bu örnekte ise teröristler kasabanın içindeler ve bölgedeki militan faaliyetlerini sonlandıracak bir hücumun parçası olarak kasabayı kuşatanlar hükümet ve Hizbullah savaşçıları. Bu, Başkan Beşar Esad'ı devrime arayışında olan ülkelere, hükümetin imajını bozmak için ve Medaya'yı işgal eden, masum insanları yem olarak kullanan Nusra Cephesi, IŞİD ve Ahrarüşşam gibi gruplarla savaşan tarafı şeytanlaştırmak için bir fırsat sundu. 

 

BM'nin insani meselelerden sorumlu genel sekreter yardımcısı ve acil yardım koordinatörü Stephen O'Brien geçtiğimiz Ekim ayında, insani faaliyetlerin pek çok şehri ve kasabayı etkileyen bir ateşkes anlaşması çerçevesinde başladığını söylemişti.


Mevcut raporlara göre bu durum, 18 Ekim tarihinde, eş zamanlı olarak Medaya, Zabadani, Fua ve Kefreya'daki 29,500 kişiye 31 kamyonluk tıbbi ve insani yardım sağlanmasına olanak verdi. Şam kırsalında BM, 21 kamyonun Medaya ve Bikin'e girdiğini açıkladı.


11 Ocak tarihinde Medaya ve Kefreya'ya bir grup daha insani yardım girdi. İki teslimat arasındaki süre dikkate alındığında, dünya  Medaya'ya gösterdiği ilgiyi Kefraya'ya göstermedi. Açık ki bu durum, siyasi nedenlerden kaynaklanıyor.      

    

Medya nasıl bir rol oynuyor?

 

BBC, El Cezire ve El Arabiye gibi haber kuruluşları, Suriye yönetimini ve Hizbullah'ı Medaya'daki yerleşim birimlerine gıda ve tıbbi yardım girişilerini bloke etmekle suçladı. Ancak dış destekli bir gündemin parçası olarak, suçları kasten yanlış bir şekilde Şam'a ve direnişe  atfetmekle dolu uzun geçmişleri düşünüldüğünde, onların sözü hakikat olarak kabul edilemez.


BBC, 2014'te Yermuk'ta çekilen görüntüleri kullanarak, videoda yer alan ve gıda yetersizliği belirtileri gösteren çocuğu, Ekim ayında Kızılhaç'ın Medaya'da yaptığı teslimattan hemen sonra  görüntüsü çekilmiş gibi gösterdi.


El Cezire Arapça kanalı ise bir Batı ülkesindeki evsiz bir adamın resmini kullanarak, kamuoyunu aldatmak amacıyla bu görüntünün Medaya'dan olduğunu ileri sürdü. Pek çok başka kişi de fotoğrafları yanlış bir şekilde Medaya'daki aç insanlara atfetme taktiğini kullandı.

 

Amaçları açık: Şam'ı ve Hizbullah'ı çatışmada kötü çocuklar olarak göstermek.


Neden teröristler suçlanmıyor?  

  
Özel olarak Medaya meselesi, genel olarak da Suriye krizi ile ilgili bir diğer soru ise şudur: neden Suriye halkının çektiği acıların hafiflemesi için teröristlere, ülke çapındaki bir ateşkesi kabul etmeleri için baskı yapılmıyor? Daha önemlisi, neden kan dökülmesini engellemek için terörist grupları silahsızlandırma, ya da en azından silahlandırılmalarının durdurulması yönünde girişimde bulunulmuyor?

 

Yanıt basit: çünkü onları finanse eden ülkeler, durmalarını istemiyor. Krizin arkasındaki komplocular, canavarı kafesinden saldıkları zaman ona acımasızca saldırma emri verdi. Şimdi, geri dönme seçeneği bulunmuyor. 

 

Neden Şam ve Hizbullah ateş altında? 


BBC'nin aksine RT, gerçekten de Medaya'dan haber aktarıyor. Haber ekibi, hükümet ve BM arasında varılan bir anlaşma uyarınca yardım girişinin gerçekleştiğine tanıklık etti. Yerel sakinler, militanların insani yardıma el koyduğunu ve şişirilmiş fiyatlara sattığını söyledi.


Bu, Suriye halk direniş güçlerinin ve Şam'ın söylediği şeyin bir yansıması. 


“İnsani yardım terörist grupların ellerinde ve şehir merkezinde onlara ait depolarda tutuluyor. Bu yardımları ayrıca, mali güce ve satın alma gücüne sahip olan, militan olmayan kişilere satıyor.”


Suriye Dışişleri Bakanlığı da teröristlerin yardımların sivillere ulaşmasını bloke ettiğini söyledi. Kanıtların aksini göstermesine rağmen hâlâ Şam suçlanıyor. Bir kez daha, bu strateji Suriye'deki yöneticiler için kötü şöhret yayma stratejisine denk düşüyor.


Dini, ahlaki ve insani açılardan, masum insanları gıdadan mahrum bırakıp onları açlıktan ölüme mahkum etmek kabul edilemez. Suriye ve müttefikleri, halkı beş yıldır karşı karşıya olduğu kitlesel ölümlerden kurtarmak istiyor – bazılarının iddia ettiği gibi, onları uçuruma itmiyor. Bu nedenle Suriye, terörizm karşısında yürüttüğü mücadelede yardım çağrısında bulunuyor. Ancak pek çokları, bu çağrıya kulak vermek yerine, bölgesel haritayı yeniden çizmek amacıyla bu durumdan istifade ediyor.

 

 

www.medyasafak.net