Nubbul-Zehra'nın kurtuluşu Suriye'deki teröristlerin sonunun başlangıcı mı?

Nubbul-Zehra'nın kurtuluşu Suriye'deki teröristlerin sonunun başlangıcı mı?
4 Şubat Perşembe günü NDF, Hizbullah, İranlı askeri müşavirler ve Rus hava saldırıları ile desteklenen Suriye Ordusu, Halep eyaletindeki Nubbul Zehra Şii kasabaları üzerindeki 4 yıllık El Kaide kuşatmasını kaldırmayı sonunda başardı.

 

Fars News

 

4 Şubat Perşembe günü NDF, Hizbullah, İranlı askeri müşavirler ve Rus hava saldırıları ile desteklenen Suriye Ordusu, Halep eyaletindeki Nubbul Zehra Şii kasabaları üzerindeki 4 yıllık El Kaide kuşatmasını kaldırmayı sonunda başardı.

 

Birkaç sebepten dolayı bu karşı atak çok büyük önem arz etmekteydi:

 

1. Türk sınırı yakınındaki kasabalar El Kaide-Nusra Cephesi ve diğer terörist gruplar tarafından yıllardır kuşatma altında tutuluyordu. Bu bölgede Suriye ordusu tarafından tam hakimiyet sağlanması, Suriye ordusunun sınıra yakın bu bölgelere yapılan ana ikmal hatlarında tamamen kontrol sağlamasına yol açtı.

 

2. Terörist gruplar ve onların patronları Cenevre görüşmelerinde çok öfkeliydiler ve Suriye'nin kazanımlarını eleştirerek müzakereleri terk ettiler. BM'nin özel temsilcisi Staffan de Mistura bile bu şaşırtıcı atağı eleştirerek "yakın şehirlerdeki yüzlerce sivilin yerinden olduğunu" söyledi. (Bu saldırının yaklaşık 60.000 kişinin kuşatma koşullarından kurtulmasıyla sonuçlanmasına rağmen.)

 

3. Aynı şekilde Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da kuşatmayı kıran bu karşı saldırıyı "acımasız" olarak nitelendirdi ve "barış çabalarının tahribi" olarak vasfetti. (BM görüşmelere ara verildiğini bizzat kendisi ilan etmiş olmasına rağmen.)

 

4. ABD görüşmelerin durmasının tamamen Rusya'nın suçu olduğunda (görüşmeler sürerken Suriye'deki hava saldırılarına devam ettiği için) ısrar etti. (Aynı şekilde daha önce bir ateşkes ilan edilmiş değildi ve ABD de aynı dönemde kendi hava saldırılarına devam etti.)

 

5. Evet doğru, Suriye'nin kazanımları Halep'i kuşatmak isteyen terörist gruplara verilmiş ciddi bir darbeydi fakat en büyük kaybeden Türk hükümeti oldu. Bu kasaba etrafındaki bölgeleri geri almakla Suriye ordusu Azez sınır hattı ve Halep arasındaki ikmal hattını da tekrar ele geçirmiş oldu. Bu durum Türkiye'nin bu hat üzerinden Halep'teki militan gruplara silah sağlayamayacağı ve aynı zamanda da bölgede uçuşa yasak alan ilan edemeyeceği anlamına geliyor.

 

6. Şii topluluklarına ilaveten bir diğer kazanan taraf da Kürt güçleri ve sivilleri oldu. Azez'deki sınır kapısını kaybeden Türkiye, Kürtlere saldıran terörist gruplara silah sağlamada kullandığı bir noktayı yitirmiş oldu.

 

7. Suriye'nin bu son kazanımıyla sadece terörist gruplar değil ABD, İsrail, Suudi Arabistan, Katar karşısında da galip geldi. Bu durum Suriye devletinin Halep'in diğer bölgelerinde de daha büyük askeri kazanımlar elde etmesinin ve ilerideki müzakerelerde üstün ele sahip olmasının yolunu açacak.

 

8. Görüşmeler Suriye hükümetinin Şeytan ile anlaşması ve teröristlere ülkeyi etnik ve mezhebi hatlar üzerinden parçalamalarına izin vermesi anlamına gelmemektedir. Müzakereler Suriye muhalefetiyle diyalogdur, teröristlerle değil. Kısacası teröristler bu görüşmelerde vakitlerini boşa harcıyorlar.

 

Barış görüşmelerinin yanında İran, Suriye, Rusya ve Hizbullah İttifakı ülke tamamen özgürleştirilip güvenli hale gelinceye dek tekfirci-selefi terörizmle gerçek ve seçici olmayan savaşını sürdürmeye devam edecektir. Nubbul ve Zehra'nın kurtarılması bu yolun başlangıcıdır sadece.

 

IŞİD, El Kaide ve diğer terörist grupların yavaş yavaş ortadan kaldırılmasının da gösterdiği üzere İttifak'ın terörizm karşıtı seferberliği işler haldedir ve önümüzdeki aylarda da bu ilerleyişini sürdürecektir. İttifak Cenevre'de, 2016 yılında dış destekli katil ve tecavüzcüler için bir gelecek ve yer olmadığını açıkça göstermiştir.

 

www.medyasafak.net