Nubbul Zehra'nın kurtarılması İdlip'teki çatışma haritasını etkileyecek

Nubbul Zehra'nın kurtarılması İdlip'teki çatışma haritasını etkileyecek
Bu iki kasaba üzerindeki blokajın kaldırılmasının ardından Suriye'nin en büyük şehirlerinden biri Halep'te ne olacağını görmek için herkes merakla beklerken komşu İdlip eyaletinde de önemli gelişmeler öngörülüyor.

 

 

Alwaght.com

 

 

Geride kalan her günle birlikte Nubbul ve Zehra'daki kuşatmanın kırılmasının sonuçları daha da fazla belirginlik kazanıyor. Bu başarının en önemli sonucu Halep içindeki ve çevresindeki teröristlerin muhasara altına alınması oldu. Bu iki kasaba üzerindeki blokajın kaldırılmasının ardından Suriye'nin en büyük şehirlerinden biri Halep'te ne olacağını görmek için herkes merakla beklerken komşu İdlip eyaletinde de önemli gelişmeler bekleniyor.

 

Halep'in güneybatısında yer alan İdlip eyaleti 2015 ilkbaharında Fetih Ordusu koalisyonu tarafından ele geçirilmişti. Bu koalisyon Suudi Arabistan ve Türkiye'nin 2015 ortalarındaki doğrudan koordinasyonu ile Halep, Lazkiye ve İdlip'te El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi'nin önderliğindeki pek çok silahlı grubun katılımıyla oluşturulmuş ve kısa bir süre içersinde İdlip'in çoğu bölgesini ele geçirmeyi başarmıştı.

 

Rusya'nın Suriye savaşına doğrudan müdahalesinin sonrasında, İdlip'in Rus savaş uçakları ve askeri personelinin üslendiği Lazkiye'ye olan yakınlığı nedeniyle bu bölgenin kurtarılması büyük önem kazandı. Direniş Güçleri Nubbul Zehra üzerindeki kuşatmayı kırmayı başardıklarında İdlip'e yapılan en önemli akaryakıt nakil hattı kesilmiş oldu. Bu az bilinen güzergah Halep'in kuzey batısında IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerden başlıyor ve Fetih Ordusu elindeki İdlip'e ve Halep'e varıyor. Temmuz 2015'te Fetih Ordusu ve IŞİD bu yolun iki tarafa da açık olması ve böylece IŞİD'in yiyecek ve diğer tedarik malzemeleri karşılığında Fetih Ordusu'na petrol satması üzerinde anlaşmaya varmışlardı.

 

Suriye muhalefetine yakın kaynaklara göre İdlip'e yapılan bu petrol transferinin kesilmesi halinde Suriye ordusunun ülkenin kuzeyinde uzun süredir peşinde olduğu hedeflerinden biri gerçekleşmiş olacak. Suriye muhalefetine yakın Syria Direct sitesi de  Suriye ordu güçlerinin hayati önemdeki ikmal hatlarını kestiğini belirtiyor ve muhalif gazetecilerin "akaryakıt krizi kuzeybatı İdlip'te askeri ve insani bir felakete neden olacak" dediklerini naklediyor.

 

Habere göre IŞİD kontrolündeki bölgelerden silahlı gruplara yapılan yakıt naklinin kesilmesi durumunda elektrikle çalışan buzdolapları, fırınlar ve nakil araçları ile diğer temel ihtiyaç kalemlerinde ciddi sorunlar yaşanacak. Fetih Ordusu ve IŞİD arasında varılan petrol karşılığı yiyecek anlaşmasından önce de bu sorun halkın büyük protestolarına yol açmıştı.

 

Bu ikmal rotası kesildiği için Halep eyaletindeki Fetih Ordusuna yapılan yakıt ikmali sadece Türkiye hududundaki Bab el Heva sınır kapısı üzerinden olacak. Eğer Suriye ordu güçleri ilerleyişini sürdürür ve Bab el Heva noktasını kontrol etmeyi başarır ise İdlip eyaleti de devlet güçleri tarafından tamamen kuşatılmış olacak.

 

Direniş Güçlerinin Bab el Heva sınır kapısını geri alma operasyonları yaklaşık üç hafta önce Halep'in batısında başlamıştı. Eğer ordu güçleri Halep'in kuzey batısını İdlib'in kuzey batısından ayırabilirse bunun benzinle çalışan jeneratörlere ağır etkisi olacak.

 

Öte yandan ordu güçleri ve müttefikleri doğudan, yani Lazkiye'den de sınır kapısına ulaşmaya çalışıyorlar. Direniş Güçleri bu operasyonlar ile İdlib'i isyancıların elindeki Lazkiye- Cebel el Ekrad'dan (Kürt Dağı) ayırmaya çalışıyorlar.

 

www.medyasafak.net