"Amerika Gürcistan Hava Savunma Sistemini Modernize Ediyor"

"Amerika Gürcistan Hava Savunma Sistemini Modernize Ediyor"
"İran’ın etrafındaki durum geriliyor. Gürcistan kendisini güvenilir bir Amerikan müttefiki olarak tanıtıyor. Bunu doğrulayan şey Afganistan’a asker göndermesi. Gerçekte, Amerika’nın NATO ortaklarının kuvvetlerini yavaş yavaş ülkeden çektiği bir zamanda Gürcistan birliklerini güçlendiriyor."
Amerika Gürcistan Hava Savunma Sistemini Modernize Ediyor

Bir grup Amerikalı askeri uzman Cumhuriyet’in hava savunma sistemi ile ilgilenen devlet departmanını eğitmek üzere Gürcistan’a ulaştı. Bir bilgilendirme toplantısının ardından, uzmanlar konuyla ilgili bir doktrin belirleyecek ve Gürcistan’ın hava savunma sistemi modernize edilecek.

Gürcistan Savunma Bakanı Dmitry Shashkin’e göre, ülkesi, sadece hava savunma sisteminin modernize edilmesinde değil, Gürcistan’ın modası geçmiş askeri helikopterlerini yenilemekte de Amerikan yardımını umuyor. Şimdi, Amerikalı uzmanlar Gürcistan hava savunma sisteminin kapasitesini ve ihtiyaçlarını tespit etmeye başladılar. Gürcistan yetkilileri ülkenin çevresindeki agresif komşuları sebebiyle güçlü bir hava savunma sistemine ihtiyaçları olduğunu açıkça ortaya koydular. Bununla birlikte, “Independent Military Review” dergisi şef editörü Victor Litvkin bu Rusya karşıtı korkunun gerçeğe temas etmediğini söylüyor.

“Eğer Rusya Ağustos 2008’de Gürcistan’a ciddi bir saldırıda bulunmak isteseydi, Rusya kuvvetleri Tiflis’i kolayca ele geçirebilir ve orada yeni bir hükümet kurabilirdi. Bizim böyle bir planımız yoktu. Rusya sadece Güney Osetya’nın Gürcistan kuvvetleri tarafından zapt edilen bölgesini kurtardı.”, diyor Victor Litovkin.

Bu arada, üç yıl evvel imzalanan Amerikan – Gürcü stratejik ortaklığı anlaşmasının her iki tarafı da bu anlaşmanın semerelerini alıyor. Amerika Birleşik Devletleri konusunda, Victor Litovkin’e göre, Amerikan askeri sanayi Gürcistan hava savunma sistemini modernize etmekle ilgileniyor. Anlaşılır biçimde, kullanılacak malzeme Amerika’da imal edilecektir. Gürcistan’a gelince, bu olayda, Mikhail Saakashvili avantaj kazanacak. Gürcistan iki hafta içinde Meclis seçimlerini gerçekleştirecek ve ülkenin hava savunma kapasitesinin güçlendirildiğine dair haberler iktidar partisine ve Cumhurbaşkanı Saakashvili’ye seçimi kazanmada yeni oylar kazandıracaktır, diyor Kafkas Çalışmaları’ndaki Bilimadamları Derneği başkanı Alexander Krylov.

Alexander Krylov’a göre, “Saakashvili Gürcistan saldırıya maruz kalabilirdi diyerek ve böylesi bir durumda hükümeti desteklemekte birleşecek olan seçmenlerin duygusallığıyla oynamak yoluyla durumdan istifade etmeyi deneyecektir”

Gürcistan hava savunma sisteminin modernize edilmesi için bir sebep daha var. İran’ın etrafındaki durum geriliyor. Gürcistan kendisini güvenilir bir Amerikan müttefiki olarak tanıtıyor. Bunu doğrulayan şey Afganistan’a asker göndermesi. Gerçekte, Amerika’nın NATO ortaklarının kuvvetlerini yavaş yavaş ülkeden çektiği bir zamanda Gürcistan birliklerini güçlendiriyor. Büyük ihtimalle, Tiflis  İran karşıtı kampanyada yer almak istiyor.

medyaşafak