Palmira’nın geri alınması Suriye için ne anlama geliyor?

Palmira’nın geri alınması Suriye için ne anlama geliyor?
Palmira, Suriye’nin doğu bölgelerine açılan stratejik bir kapı. Bir başka deyişle, tarihi şehir, Suriye’deki IŞİD teröristlerinin kalesi ve sözde hilafetin başkenti Rakka’nın kapısı. Özgürleştirilen şehir, Rakka’ya yalnızca 50 kilometre mesafede.

 

 

Alwaght.com

 

 

Palmira'nın kuzey eteklerindeki El-Amiriye kasabasının geri alınmasının ardından Suriye hükümet güçleri, batı ve kuzey bölgelerine doğru yöneldi. Nihayet, IŞİD terör örgütünün yönetimi altında geçen on bir ayın ardından, Suriye çölünün kadim incisi Palmira, Suriye güçleri tarafından ve müttefik kuvvetlerin desteğiyle, teröristlerden geri alındı. Suriye'nin bu zaferinin anlamına ilişkin belirtilmesi gereken birkaç önemli nokta var.

 

Öncelikle bu zafer, bu şehir Suriye'nin en büyük kültür simgelerinden biri olduğu için sembolik olarak görülüyor. İlave olarak Palmira, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) tarafından birden fazla medeniyetin kesişme noktası olarak tanımlanıyor. Geçen yıl Palmira'nın terör örgütünün eline geçmesi sonrasında, binlerce yıllık beşeri medeniyetin sembolü olan şehrin yok edilmesi ihtimali konusunda dünya çapında kaygılar ortaya çıkmıştı. Tarihi şehrin bu denli öne çıkarılması ters etki de yarattı, zira pek çok kişi, ortaya çıkan aşırı obsesyonun terör örgütünün psikolojik basınca ve paniğe sebep olma aracı olarak şehrin bazı kısımlarını yok etmesine yol açtığına inanıyor. IŞİD, Palmira'yı aldıktan sonra çöl şehrindeki amfitiyatroyu bir infaz sahnesine dönüştürdü. Palmira'nın 82 yaşındaki antik eserler müdürü Halid el-Esad'ı öldürdü. Terör örgütü aynı zamanda, sembol önemdeki kadim kentin 2 bin yıllık Bel Tapınağı ve Zafer Takı gibi bazı kısımlarını da havaya uçurdu.  

 

İkinci nokta, Palmira'nın stratejik önemidir. Nitekim, çok büyük sayıda can kaybıyla sonuçlanan geri alma opeasyonu, IŞİD'e Ocak 2014'te sözde hilafet ilan etmesinden bu yana indirilmiş en büyük darbe olarak görülüyor. Dahası Palmira, Suriye'nin doğu bölgelerine açılan stratejik bir kapı. Bir başka deyişle, tarihi şehir, Suriye'deki IŞİD teröristlerinin kalesi ve sözde hilafetin başkenti Rakka'nın kapısı. Özgürleştirilen şehir, Rakka'ya yalnızca 50 kilometre mesafede. Diğer yandan Palmira şu andan itibaren, Rakka ve Deyrüzzor gibi şehirlerde IŞİD'e karşı saldırı başlatmak üzere bir hareket noktası haline geliyor. Rakka IŞİD'in kalesi; petrol zengini Deyrüzzor ise terör örgütünün temel istihkam noktası. Palmira'nın geri alınması, Irak sınırlarına giden bölgelerin kontrol altına alınmasını kolaylaştıracaktır. Çöl şehrinin kurtarılması belki de IŞİD'e indirilmiş ölümcül bir darbe anlamına geliyor, zira şu anda Suriye ordusu, kendisini sahada teröristleri yok edebilecek en etkili güç olarak gördüğü için, mümkün olan en yüksek moral seviyesine ulaşmış durumda.

 

Gerçekten de Palmira'nın geri alınması sonrasında Suriye askerleri, hem Deyrüzzor ve Rakka'daki, hem de Suriye ve Irak arasındaki bir sınır bölgesi olan el-Tanf'taki diğer cephelere yürüme konusunda daha azimli hale geldi. Bir başka deyişle Suriye ordusu şu anda, IŞİD kontrolündeki vilayetlere yönelik büyük geri alma saldırıları başlatmadan önce bir hazırlık adımı olarak, teröristlere giden iletişim ve besleme hatlarını kesmeye çalışıyor.

 

Üçüncü önemli boyut ise yabancı kuvvetlerin, özellikle de Rus kuvvetlerinin Suriye hükümetine verdiği destekle ilgili. Moskova, kurtarma operasyonu esnasında Palmira'daki 150 teröristi hedef aldığını ve en az 100'ünü öldürdüğünü açıkladı. Aynı zamanda dört tankı, üç topu, 12 komuta mevzisini ve altı cephanelik deposunu imha ettiğini söyledi. Moskova ayrıca savaş uçaklarının 24 saat içinde 40 sorti gerçekleştirdiğini ve Suriye kara kuvvetlerine destek amaçlı hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Rusya bu şekilde, kuvvetlerini Suriye'den kısmen çekmesine rağmen, halen Suriye hükümetini güçlü bir şekilde desteklediğini ortaya koymaya çalıştı ve ABD öncülüğündeki koalisyon karşısında anti-terör üstünlüğüne sahip olduğunu bir kez daha kanıtladı. Suriye Arap Ordusu'nun bir kolu olan Suriye Çöl Şahinleri'nin (Liva Sukur el-Sahra) komutanı, başarı için Moskova'ya teşekkür ederek, Rusya'yı Suriye çatışmasında “oyun değiştirici” olarak tanımladı.

 

Bu sebeplerden ötürü, içinde bulunduğumuz dönemde, Rusya'nın koşulların merkezi Suriye hükümeti lehinde değişmesiyle sonuçlanacak şekilde Suriye çatışmasındaki rolünü arttırması sonrasında, Palmira'nın geri alınması öteki şehirlerin de geri alınmasına ve özel olarak IŞİD'in Rakka'daki de facto hilafetine Suriye hükümet güçleri tarafından son verilmesine giden yolu açabilir.

 

 

www.medyasafak.net