"Rusya’dan Türkiye’ye İran Karşıtı Vaat: İran’ın Yerini Kolaylıkla Doldururuz"

"Rusya’dan Türkiye’ye İran Karşıtı Vaat: İran’ın Yerini Kolaylıkla Doldururuz"
"Çarların, Bolşeviklerin torunları atalarının adetlerini unutmadılar; hâlâ gerektiğinde İran’ın enerjisinden kendi millî menfaatleri için faydalanıyorlar."

Rusya'dan Türkiye'ye İran Karşıtı Vaat: İran'ın Yerini Kolaylıkla Doldururuz

Tabnak.ir


1921 İran-Rus Anlaşması ile Ruslar rahata kavuştu. İstedikleri zaman İran topraklarına saldırabilirlerdi; gerçi bunu hiçbir zaman yapmadılar. Saldırı tehdidiyle İran'da imtiyaz elde etmek istediler.

Çarların, Bolşeviklerin torunları atalarının adetlerini unutmadılar; hâlâ gerektiğinde İran'ın enerjisinden kendi millî menfaatleri için faydalanıyorlar

Tabnak'ın raporuna göre son aylarda Vladimir Putin'e yakın çevreler ve medya kuruluşları, Türkiye tehdidinden söz ettiler ve işi öyle bir noktaya vardırdılar ki Putin'in Türkiye ziyaretini iptal ettiğini bile söylediler. Ancak ziyaret gerçekleşecek. Bir Rus bakan, basın açıklamasında, Putin'in Türk mevkidaşına Rusya'nın bu kıştan itibaren Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamada İran'ın yerini alabileceğini söyleyeceğini ifade etti.

Bu bakımdan Rusların değişmediğini söylemeliyiz: Ruslar, Türkmençay ve Gülistan anlaşmalarında, 1921 Anlaşması'nda, meşrutiyet hareketine son noktayı koyup Rıza Han'ı Kazaklarla birlikte Tahran'ı kuşatmaya gönderdiklerinde, 1941'de Azerbaycan'da Bolşevik partisini ve Kürdistan fırkasını ortaya çıkarırken hep böyle davrandılar.

Raporda ayrıca Musaddık hükümetine karşı İngilizlerin başlattığı ekonomik ambargoda Rusların on bir ton altını hükümete iade etmediği hatırlatıldı. Amaç, İran devletini ambargoyu fırsat bilerek iyice zayıflatmaktı ki bu da başarıldı. Elbette bunda Sovyetler Birliği'nin desteklediği TUDEH'in ihanetlerinin etkisi de vardı.

Rusya'nın İran ile oyunu İslam İnkılâbı'ndan sonra da devam etti. Buşehr Nükleer Santrali'nin yapımını uzattıkça uzatacaklar; S-300 füzelerinin ücretini aldılar ama füzeleri teslim etmediler. Bununla da kalmayıp İran'dan Rusya'dan yeni ürünler satın almasını istiyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran'a karşı oy kullanıyor.

Ruslar değişmedi. Bu şartlar altında Rusya, İran'ın düşmanları veya rakipleri ile İran konusunda ilişki kurabiliyor. Tabii İranlılar da değişmedi. Biz Rusya'yı yüz yıl öncesindeki gibi değerlendiriyoruz ve yüz yıl öncesindeymiş gibi Rusya'ya yatırım yapıyoruz!

medyaşafak