Hasan Sivri
Sahada Suriye Demokratik Güçleri (SDF) ve havada Amerikan liderliğindeki Koalisyon'un yer aldığı Rakka kuzeyine yönelik operasyon, üç eksenden başladı. Rakka kuzeyine yönelik bu operasyon, Irak güçlerinin Felluce operasyonundan iki gün sonrasına denk geldi.
Irak güçleri Felluce'den sonra Musul'a yönelecek. ABD liderliğindeki Rakka operasyonu Felluce-Musul operasyonlarından bağımsız düşünülemez. Felluce'den sonra kuzeye doğru Musul'a kayacak Irak güçlerinin, Rakka'dan Musul'a doğru IŞİD'i kovan güçlerle ''buluşup'' Musul'a girmesi konuşulan senaryolar arasında.
Fakat operasyonun üçüncü gününde duraksadığı ve operasyonun, IŞİD ile daha önce çatışılan temas bölgelerinde devam ettiği bildiriliyor. Bu bölgeler El-Heesha ve El-Fatisa gibi daha önce YPG ile IŞİD'in karşı karşıya geldiği ve vur kaç operasyonlarının yapıldığı bölgeler.
Duraksamanın yaşanmasının veya operasyonun duyurulduğu ilk andaki atmosferin hemen yok olmasının nedeninin uluslararası ve bölgesel çekinceler olduğuna dair yorumlar var.
IŞİD'in operasyonlarını sözcüsü Adnani yönetiyor
Rakka ve Musul, IŞİD'in en güçlü ve en hazırlıklı olduğu iki başkent. Rakka merkezi IŞİD'in silah deposu ve üretim merkezi konumunda. Fakat IŞİD liderliğinin Rakka'da olmadığı IŞİD'e yakın kaynaklarca belirtiliyor. IŞİD liderliği Rakka-Musul-Anbar-Halep hattında sürekli olarak yer değiştiriyor. IŞİD'e yakın kaynakların belirttiğine göre IŞİD'in operasyonlarını IŞİD'in sözcüsü Ebu Muhammed Adnani yönetiyor. IŞİD'in geçmişine baktığımızda sözcünün operasyon yönetmesi pek de rastlanmayan bir durum. Adnani, kendi kurduğu ve IŞİD'in en tehlikeli özel birliği olan Liwa Sıddık tugayını yönetiyor.
Sahada yüzlerce istihbarat elemanına sahip Batılı devletler ve Koalisyon güçleri için IŞİD liderliğini hedef almak çok zor değil. Fakat kullanışlı bir araç olan IŞİD'in kullanım süresi, Rakka ve Musul üzerinde bölgesel-uluslararası bir anlaşmaya varılmadan biteceğe benzemiyor.
SDF'nin içerisinde Arap silahlı birlikler bulunmakta ama etkin gücü YPG oluşturuyor. Rakka kuzeyine yönelik operasyona katılan toplam savaşçı sayısı 12 bin. Suriye Demokratik Güçlerinin tüm bölgedeki toplam militan sayısının ise 50 bin olduğu düşünülüyor. Bu güçlerin büyük bir kısmını Kürtler oluşturuyor.
Operasyondan bir hafta önce Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı General Votel, Kobani'yi ziyaret ederek Rakka operasyonunun yakın olduğuna dair mesaj vermişti. Amerikan Ordusunun sözcüsü Rakka operasyonu için ''Amerika'nın eğitip silahlandırdığı Suriye Demokratik Güçleri'nin Rakka kuzeyine yönelik operasyonuna destek vereceğiz, bu operasyon Rakka merkezindeki IŞİD'e baskı oluşturacaktır'' dedi.
Şam ve Rusya'nın tepkisi
Şam kaynakları Amerika'nın Rakka operasyonu için alenen 250 askerini gönderdiğini ama ilan edilmeyen 500 Amerikan özel kuvveti mensubunun da kuzey Suriye'ye Rakka operasyonu için giriş yaptığını aktarıyor.
Rusya'nın ilk tepkisi ''operasyonun varlığından şüphe duyuyoruz'' ifadesi ile birlikte ''Amerika ve SDF güçleri ile koordinasyon kurmaya hazırız'' mesajı vermek oldu. Rusya, kuzey bölgesine yönelik bu operasyonun gerçekçi, kendisine ve Şam'a ''bir sonraki hamleye dair'' mesaj olduğunu düşünüyor.
Geçen ayın sonlarında Rus bir yetkili, Suriye Ordusunun Rus savaş uçaklarının desteği ile Rakka ve Deyr Zor'a doğru operasyona hazırlandığını duyurmuştu. Suriye Ordusu da Rakka batısından ''Rakka'ya Doğru Operasyon'' ismi ile bir harekata başladığını duyurmuştu.
Şam'a yakın emekli general Amin Hattit ise ''Bu operasyon YPG/SDF güçlerini Suriye Ordusu ile karşı karşıya getirmeyecek ama operasyona karar verenin Amerika olduğunu unutmamak gerek'' diyerek Rakka'nın IŞİD'ten geri alınmasının Suriye Ordusu ve Ruslarla koordinasyonu gerektirdiğini dile getirdi.
PYD'nin temsilcisi: Rakka'yı Kuzey Suriye Federal Yönetimine dahil edeceğiz
Rakka kenti uzun zamandır IŞİD'in kontrolü altında. IŞİD'in bu kentteki üye sayısının 5 bin civarında olduğu düşünülüyor. Amerikan ordusunun sözcüsü ise 3 ila 5 bin arasında bir rakamdan bahsetti. SDF'nin kuzeyde başlattığı operasyon kent merkezine 45 km uzaklıkta. SDF kaynakları şimdiye kadar 16 köyün ele geçirildiğini duyurdu ama Rakka kuzeyinde şimdiye kadar stratejik bir değişimin yaşandığı söylenemez. SDF'nin öncelikli hedefi Rakka kuzeyi ile Rakka merkezi arasındaki hattı kesmek ve IŞİD'i kuzey bölgelerinden uzaklaştırmak.
SDF sözcüsü bugün El-Meyadin televizyonuna verdiği demeçte Koalisyon güçlerinin Rakka merkezi için hazırlık yapmadığını ve hedefin Rakka kuzeyi olduğunu söyledi.
PYD'nin Irak Kürdistan'ı temsilcisi Gareeb Hüso ''Rakka'yı kuzey Suriye federal yönetimine bağlayacağız'' açıklamasında bulundu. SDF'nin üst düzey bir lideri de El-Sefir gazetesine ''Rakka'yı biz kurtarırsak uluslararası toplum federal yönetimimizi ve bizi daha güçlü tanıyacak'' diyerek operasyonun olası sonuçlarına işaret etti.
Rakka'ya yönelik sadece bir eksenden (kuzeyde 3 cepheden) başlatılan operasyonun Rakka'yı IŞİD'in elinden geri almaya yetmeyeceğini Koalisyon güçleri de biliyor olacak ki Koalisyon güçlerinin savaş uçakları hava saldırılarını yoğunlaştırmış değil. Operasyonun üçüncü gününde Koalisyon uçakları Rakka üzerinde sadece keşif uçuşu yaptı.
YPG ile hareket eden Şammar Aşireti Şura Meclisi: Kürt partilerinin ilan ettiği federalizmi reddediyoruz
Rakka operasyonunun Arap aşiretleri ve Kürtler arasındaki ihtilafları da arttıracağına dair endişeler var. SDF içerisinde Arap silahlı birlikler bulunsa da SDF'nin ana gövdesini Kürtler oluşturuyor.
Kürt partilerin geçen aylarda ilan ettiği ''Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonu'' Cenevre'de PYD ile hareket Heysem Menna gibi siyasi isimlerin tepkisini çektiği gibi sahada YPG ile hareket eden Şammar Aşiretinden de tepki aldı.
Cizir kantonu eş başkanı Hamid Dahham'ın liderliğini yaptığı Şammar aşireti Şura Meclisi, yayınladığı bir mesaj ile ''Federasyon ilanını reddettiğini ve Suriye'nin bütünlüğünü tehdit eden projelere karşı olduklarını'' duyurmuştu. Federasyon ilanından sonra ABD liderliğinde gelen Rakka operasyonu, Araplar ile Kürtlerin arasındaki ihtilafları daha da derinleştirebilir.
www.medyasafak.net