İsrailli eski bakan: Yakında vatandaşlarımız Suudi Arabistan’ı ziyaret edebilecek

İsrailli eski bakan: Yakında vatandaşlarımız Suudi Arabistan’ı ziyaret edebilecek
Suudiler ile İsrail arasındaki normalleşme sürecinin yeni bir işareti de geçen ay Ramallah’ta bir Suudi delegasyonu ile görüşen grupta yer alan sabık İsrailli bakanın “İsrailli yerleşimciler bu Körfez ülkesini hayal ettiğinizden de yakın bir zamanda ziyaret edebilecek” ifadelerini kullanmasıyla ifşa oldu.

 

Suudiler ile İsrail arasındaki normalleşme sürecinin yeni bir işareti de geçen ay Ramallah'ta bir Suudi delegasyonu ile görüşen grupta yer alan sabık İsrailli bakanın “İsrailli yerleşimciler bu Körfez ülkesini hayal ettiğinizden de yakın bir zamanda ziyaret edebilecek” ifadelerini kullanmasıyla ifşa oldu.

 

Salı günü Birleşik Krallık medyasına verdiği bir konferansta konuşan Siyonist haham Michael Melchior “İsrailli yerleşimcilerin Suudi Arabistan'ı ziyaret edecekleri gün için pazarlıklar sürüyor ve Tanrı'nın yardımıyla, yani ‘inşallah' çok yakında bu gerçekleşecek” şeklinde konuştu.

 

İsrailli hahamın doğrudan, Arapça ifade olan “inşallah” kelimesini kullanması dikkat çekti.

 

Knesset (İsrail Meclisi) eski üyesi olan Melchior, Suudilerle yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki diplomasi ile bağlantılı dini meselelere ağırlık verildiğini belirtti.

 

Kendisine “Suudi Arabistan'ın uluslararası alanda şampiyonluğunu yaptığı dini aşırıcılık” hakkında yöneltilen bir soru üzerine “Biz bunun olumlu tarafı üzerinden ilerlemeye çalışıyoruz… Suudi Arabistan, İsraillileri Arap barış planına adapte etmek için büyük gayret gösteriyor, en azından müzakereler temelinde” cevabını verdi.

 

İsrailli haham geçen ayki Suudi İsrail buluşmasının İran, Hizbullah, Hamas ve Arap-İsrail partisi Hadaş tarafından kınanmasına rağmen “Sünni Arap dünyasının bunu ne kınayıp ne de desteklediğini” hatırlattı.

 

Geçen ay gerçekleştirilen bu ziyarette emekli general Enver Eşki'nin önderlik ettiği Suudi delegasyonu Ramallah'ta (Batı Şeria) Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ve diğer üst düzey Filistinli yetkililerle görüşmüştü.

 

Enver Eşki aynı zamanda Kudüs'e geçmiş ve orada da İsrail'in dışişlerinden sorumlu genel direktör ve eski bir diplomat Dore Gold ile bir araya gelmişti.

 

 

www.medyasafak.net