Yemen, tiranların ayağının altında Direniş ateşlerini yaktı

Yemen, tiranların ayağının altında Direniş ateşlerini yaktı
Asir ve Necran aşiretlerinin üyelerinin Suudi Arabistan’a sırt çevirip, yanıt verdikleri tek aşiret ve din otoritesi olduğu söylenen Şeyh Abdülmalik el-Husi’ye bağlılık yemini etmelerinden bir yıl sonra, Yemen Direniş Hareketi’nin büyük toprak parçalarını kontrolünde tuttuğu söyleniyor. Asir, Necran ve Cizan vilayetlerinin teknik olarak Yemen’e ait olduğunu da belirtmek gerekiyor.

 

 

en.shafaqna.com

 

 

Asir ve Necran aşiretlerinin üyelerinin Suudi Arabistan'a sırt çevirip, yanıt verdikleri tek aşiret ve din otoritesi olduğu söylenen Şeyh Abdülmalik el-Husi'ye bağlılık yemini etmelerinden bir yıl sonra, Yemen Direniş Hareketi'nin büyük toprak parçalarını kontrolünde tuttuğu söyleniyor.

 

Asir, Necran ve Cizan vilayetlerinin teknik olarak Yemen'e ait olduğunu da belirtmek gerekiyor.

 

Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, sözü edilen toprakları, iki ülke arasında 2000 yılında imzalanan Taif ve Cidde sınır anlaşmalasıyla teslim etmişti. O günden beri Kuzey Yemen aşiretleri, topraklarının yeniden birleşmesi çağrısı yapıyor.

 

Bugün bu tür çağrılar, Yemen Direniş Hareketi'nin bayrağı altında eylem haline gelmiştir.

 

Her ne kadar bu gelişmeler Suudi Arabistan'ın bu yoksullaştırılmış ülke karşısında yaşadığı askeri aşağılanmayı gün ışığına çıkarmaması için ana akım medyada sansürlenmişse de, sessizlik hakikati ortadan kaldırmaz.

 

Yemen, eşi görülmemiş zorluklar altında ve epey yalnız başına, yakında Suudi Arabistan'ın kalbini yakıp kavurması muhtemel bir ateş yakmıştır.

 

El-Rabua şehrinin batı kısmında bulunan askeri üsler, Yemen ve Suudi güçleri arasındaki yoğun çatışmalardan sonra ele geçirildi.

 

Operasyondan sonra yayınlanan görüntüler, Suudi askerlerinin zırhlı araçlarını bırakıp çatışma sahasından kaçtığını gösteriyor.

 

Diğer yandan Yemen ordusunun topçu birimleri, Suudilerle bağlantılı milislerin Marib'deki Kufel askeri üssünde bulunan toplanma merkezlerini hedef aldı ve bu, onlarca milisin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlandı.

 

Cuma günü Yemen'in Burkan-1 adı verilen uzun menzilli ev yapımı füzesi, krallığın ülkelerinde sivilleri katletmesine yanıt olarak Suudi Arabistan'ın iç kısımlarını vurdu.

 

Yemen Savunma Bakanı, Cuma günü yaptığı bir açıklamada Burkan-1'in 800 kilometre menzilli olduğunu ve Yemen'in ülke içinde ürettiği füzelerin yeni neslinden olduğunu söyledi.  

 

Yemen Savunma Bakanı, Burkan-1 füzesinin vurduğu hedeflerin tam yerinden söz etmedi.

 

Ancak Burkan-1 füzesinin savaş başlığının, inşaatında kullanılan malzemeler açısından, Suudilerin askeri üs yapısını yok etmek üzere tasarlandığını söyledi. 

 

Çarşamba günü de Yemen ordusu ve halk güçleri, Suudilerin Yemen çapında yerleşim alanlarına düzenlediği hava saldırılarına misilleme olarak bir Zilzal-3 balistik füzesiyle Necran vilayeti içindeki Suudi askeri mevzilerini vurdu.

 

Yemenlilerin füze saldırısı, Necran vilayetindeki Suudi birliklerine ağır kayıplar verdirdi.

 

 

www.medyasafak.net