"Amerika Suriye’ye NATO Müdahalesi İçin Zemin Hazırlıyor"

"Amerika Suriye’ye NATO Müdahalesi İçin Zemin Hazırlıyor"
"Meşhur politik analist Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’ye Libya benzeri bir müdahale istediğini, er ya da geç geniş kapsamlı bölgesel bir savaşın başlayacağını, söyledi."
Dankof: Amerika Suriye’ye NATO müdahalesi için zemin hazırlıyor

Meşhur politik analist Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’ye Libya benzeri bir müdahale istediğini, er ya da geç geniş kapsamlı bölgesel bir savaşın başlayacağını, söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Suriye – Türkiye sınırı boyunca yükselen şiddet ve Suriye’deki huzursuzluğun Lübnan’a etkisi hususlarında uyarıda bulundu.

Suriye Mart 2011’den bu yana karışıklık içinde. Şam huzursuzluğun ve ölümcül şiddetin arkasındaki faktörün kanundışı kişiler, sabotajcılar ve silahlı teröristler olduğunu söylüyor.

Suriye hükümeti kaosun ülke dışından yönetildiğini ve ağırlıklı olarak Mısır, Cezayir, Suudi Arabistan ve Afganistan’dan olmak üzere isyancıların büyük kısmının yabancı uluslardan olduğuna dair raporlar mevcut.

Press TV San Antonio’dan politik yorumcu Mark Dankof ile meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi. Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Mitt Romney Amerikan değerlerini paylaşan Suriyeli muhalifleri organize etmek ve desteklemek için Amerikalı partnerleriyle birlikte çalışacağını söylediğinde, “Amerikan değerleri” derken neyi kast ediyordu?

Dankof: Bence gerçekte onun Amerikan değerlerinden kastı bölgede İsrail her ne isterse onu takip etmektir.

Basitçe, Mitt Romney Amerikan halkı yerine Tel Aviv ve Kudüs için çalıştığını gerçekten düşünen Siyonist yanlısı birçok radikal yeni muhafazakâr (neo-con) dış politika danışmanı tarafından kuşatılıyorken nasıl bir durum olabilir?

Romney Suriye’ye müdahaleyi İsrail istediği için istiyor, bu açık bir vaka.

Bu, Birleşik Devletler’in Suriye’de dışarıdan gelen, aslında Sünni – Şii iç savaşı çıkarmayı deneyen, İran’ı Suriye, Hizbullah ve Hamas’tan tecrit etmek suretiyle İran’ın tecridine şöyle böyle devam eden ve yine İsrail ne isterse veren çok ama çok kötü insanları kullandığına dair bir misaldir.

İşte bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri Suudi Arabistan, Türkiye ve (Fars) Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi devletleri ve El Kaide unsurlarıyla birlikte  alışıyor ve bütün bu olanları yapıyor.

Bunun ortalama bir Amerika vatandaşının değerleriyle ilgisi çok belirsizdir.

Gerçekte Mitt Romney’in gündemindeki her şey İsrail gündemiyle birlikte yapılıyor.

Press TV: Mitt Romney söylüyor olsa da, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Suriye’deki durumu en kötü senaryo olarak andı. Suriye’de rejim değişikliği yönünde Türkiye’den gelen çağrılar tekrarlandı. Sınırdaki gerilim şimdi altıncı gününe giriyor.

İnsanlar diyor, biz zaten Başbakan Recep tayip Erdoğan’ın ulusa, eğer gerekirse,  Suriye ile bir savaşa hazır olmaları yönündeki çağrısını işittik.  Birçoğu Suriye’ye yönelik büyük bir NATO müdahalesi göreceğiz, diyor.

Bu, Suriye’de yürümeyen vekâlet savaşında Batı tarafında yer alındığını ve hedeflere ulaşmak için çok daha sıkı tedbirler alınması gerektiğini fark etmenin bir türü müdür, onlar bunu mu umuyorlar?

Dankof: Bence burada olan kesinlikle bu. Amerika Birleşik Devletlerinin sahne arkasından bazı şeyler yaptığını gördüğünüzde ki, Libya’da bir NATO müdahalesi olacaktı, şu an Suriye’de her ne oluyorsa, bu sürecin yeniden işletilmesidir.

Türkiye bir NATO üyesi olduğundan muhtemelen Birleşik Devletler ve NATO’nun talimatlarını uygulayacak, bana öyle geliyor ki, dünyanın bu tarafında, Suriye’de olan son olayların arkasındaki şey budur.

Bütün bu olanlar Suriye’de Körfez Atlantik Paktı Organizasyonu tarafından yapılan çok çok trajik, çok çok haksız, çok çok kanunsuz bütün bu müdahale, yine büyük bir oyun planının bir parçasıdır. İran’ı tecrit etmek ve potansiyel olarak İran’a karşı bir askeri saldırıyı sahneye koymak –en azından görünen haliyle, İran’a daha fazla ekonomik yaptırımlar, İran içinde daha çok gizli operasyonlar ki dışarıdan çeşitli kişiler İran’a gelip İran sınırları içinde yasadışı ve gizli kapaklı işler çeviriyorlar.

Press TV: Sorumluluğu nerede görüyorsunuz? Zira İran, Rusya ve Çin gibi ülkeler Suriye’ye herhangi bir askeri müdahaleye karşılar. İran, Mısır tarafından bu meseleye siyasi bir çözüm getirmek için oluşturulan bir kontak grubu ile çalışıyor. Açıkçası şu an Lakhdar Brahimi tarafından öncülük edilen, Birleşmiş Milletlerin altı maddelik planı var.

Batı bunun içine birçok şey katsa bile, diğer seçeneklere rağmen onlar devam etmek istiyor, bu seçeneklerin hala masada olduğunu düşünüyor musunuz?

Dankof: Bana öyle geliyor ki, tüm bu durum içinde tahmin edilemeyen gerçek şey Rusya olmalıdır. Vlademir Putin bir şeyler söylemişti; onun Dışişleri Bakanı Lavrov bir şeyler söylemişti, misalen, Amerika Birleşik Devletleri ve NATO’nun Libya’ya girdikleri gibi Suriye’ye de girmelerine razı olmayacaklarını söylediler.

Bu bir örnek olursa, Suriye’ye Batılı askeri operasyona karşı tehdit de dahil olana kadar çok aşikar bir Rus muhalefeti ilan edildi ve bundan sonra birçok durum gelişecek.

Bence, açıkça söylemek gerekirse, Ruslar ve Çinliler Amerika Birleşik Devletleri içindeki sağ ve sol tandanslı savaş karşıtı Amerikalılara katılıp Suriye’ye NATO müdahalesinin olmamasını garanti altına almak için mümkün olan her ne ise yapmalıdırlar ve Birleşik Devletler’in İsrail her ne isterse yapmak için vekâleten askeri ve politik güç kullanma eylemlerini durdurmasını temin etmelidirler.

medyaşafak