Neo-con’lar, İran’a karşı savaş çağrısı yapıyor

Neo-con’lar, İran’a karşı savaş çağrısı yapıyor
Ros-Lehtinen ve ötekiler ise bu yaptırımların arttırılması çağrısı yaptı. Ros-Lehtinen “yeni yılın başlarında İran’la ilgili faaliyetlerde bir hareketlenme” öngördü ve “son birkaç yılda verildiğini gördüğümüz pek çok sorunlu tavizin tersine çevrileceği bir fırsat” gözlediğini ifade etti. Bu fırsatı “bekleyemediğini” de ekledi.

 

 

 

Stephen Lendman

 

 

Global Research

 

 

 

İki partiden neo-con'lar, Washington'u sarmış halde, sonu gelmez saldırganlık savaşlarını destekliyor: İran saldırılacak temel bir hedef, amaç ise rejim değişikliği ve bu ülkenin egemen bağımsızlığının yerine, Batı yanlısı kukla bir yönetimin yerleştirilmesi.

 

Yanıtlanmayı bekleyen temel bir soru şu: Trump onların aşırıcılığını karşısına mı alacak yoksa onlara katılacak mı?

 

Nükleer İran'a Karşı Birlik (UANI), savaş ve rejim değişikliği yanlısı, militan bir İran karşıtı grup. Rejim değişikliğini istemelerinin düzmece gerekçesi ise, ülkenin istemediği nükleer silahlara erişmesinin engellenmesi ve var olmayan “terörizme desteğin ve büyük çaplı insan hakları ihlallerinin” durdurulması.

 

Birliği, eski neo-con senatör Joe Lieberman yönetiyor. Eski şahin G.W. Bush yönetiminin BM yönetim ve reform temsilcisi Mark Wallace, CEO görevi görüyor. Neo-con Aşırılıkla Mücadele Projesi icra müdürü David Ibsen ise başkan.

 

İran'a önleyici saldırı düzenleme fikrinin Siyonist destekçisi Dennis Ross, danışma kurulu üyesi.

 

İran karşıtı danışmanlar arasında eski Mossad şefi Tamir Pardo, Jeb Bush, Bill Richardson, İngiliz istihbarat örgütü MI6 şefi Richard Dearlove, muhtemel olmamakla birlikte Trump'ın dışişleri bakanlığı için ismi geçen John Bolton, İran-Kontra rezaletinden Otto Reich ve Latin Amerika ve Orta Amerika hükümetlerinin istikrarsızlaştırılmasıyla kötü bir şöhret yakalamış olan Roger Noriega da bulunuyor.  

 

7 Aralık günü UANI ve Dış Politika Enstitüsü (FPI, eski adıyla PNAC) tarafından ortak olarak düzenlenen İran Politikasının Geleceği başlıklı etkinlik, Trump yönetiminin gelişini dikkate alarak, ABD'nin İran politikasını tartıştı.

 

İran karşıtı aşırıcılar, bir haydutlar galerisi sergiledi: katılımcılar arasında Joe Lieberman, Cumhuriyetçi Ileana Ros-Lehtinen ve neo-con Demokrasileri Savunma Vakfı başkanı Mark Dubowitz de vardı.

 

Neo-con fanatik UANI/FPI üyeleri ve destekçileri, İran'la askeri çatışma çağrısı yapıyor, Washington'un İran'a ait gemileri batırmasını, Suriye'deki danışmanlarına saldırmasını, daha sert yaptırımlar dayatmasını ve nükleer anlaşmasını feshetmesini istiyorlar.

 

Dubowitz, Amerika'nın “baskıyı restore etmesi” gerektiğini söyledi. Yaptırımların yeterli olmadığını söyleyip, Suriye'nin çatışma körüklemek için “hedef bakımından zengin bir çevre” olduğunu belirtti.

 

Lieberman benzer bir gündemi destekleyip, “Trump'ın başkomutan olarak sahip olduğu gücü açık etmesi, deniz varlıklarımıza meydan okumaları halinde onlara ateş açacağımızı göstermesi gerektiğini” söyledi.

 

Nükleer anlaşması yeni yaptırımların dayatılmasını değil, varolanların kaldırılmasını gerektiriyor. Ros-Lehtinen ve ötekiler ise bu yaptırımların arttırılması çağrısı yaptı. Ros-Lehtinen “yeni yılın başlarında İran'la ilgili faaliyetlerde bir hareketlenme” öngördü ve “son birkaç yılda verildiğini gördüğümüz pek çok sorunlu tavizin tersine çevrileceği bir fırsat” gözlediğini ifade etti. Bu fırsatı “bekleyemediğini” de ekledi.

 

Haklı bir sebep olmaksızın İran'a karşı savaşçı bir tutum almak, Rusya'yla doğrudan çatışma riskini de beraberinde getiriyor. Bu belki de, bağların normalleştirilmesi ve terörizmle mücadelede işbirliği şansını da ortadan kaldıracaktır.

 

 

www.medyasafak.net