"Haşimi Kararı Politik Değil"

"Haşimi Kararı Politik Değil"
Haşimi, Kasım 2011’de başkent Bağdat’ta, anlaşıldığı kadarıyla Irak Başbakanını hedefleyen araba bombalama dahil olmak üzere, geçmiş yıllarda hükümet ve güvenlik yetkililerine karşı bombalı saldırılara karışmakla suçlanıyor.

Bir Irak mahkemesi Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık El Haşimi'yi ve emrindekileri terörist faaliyetlere karışmaları ve bir ölüm mangasını yönetmeleri sebebiyle ölüm cezasına çarptırdı.

Mayıs ayında başlayan dava Haşimi ve emrindekilerin ülkede karıştıkları terör olaylarıyla ilgili olarak 150 civarındaki suçlamanın ilkini kapsıyordu.

Firari Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Nisan ayından bu yana Türkiye'de bulunuyor.

Haşimi, Kasım 2011'de başkent Bağdat'ta, anlaşıldığı kadarıyla Irak Başbakanını hedefleyen araba bombalama dahil olmak üzere, geçmiş yıllarda hükümet ve güvenlik yetkililerine karşı bombalı saldırılara karışmakla suçlanıyor.

19 Aralık 2011'de, Irak İçişleri Bakanının yer aldığı bir araştırma komitesi, üç korumasının terörist saldırıları uygulamak için kendisinden emir aldıklarını itiraf etmelerinden sonra, Haşimi hakkında bir tutuklama müzekkeresi çıkardı.

Press TV, Bağdat'tan Hukuk Devleti Bloğu üyesi Saad el Muttalibi ile konuyu derinlemesine ele almak için bir röportaj gerçekleştirdi.  Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık çözümüdür.

Press TV: Vakanın önemi hakkında konuşalım. Elbette, Bay Haşimi Irak'ta değil. Bana şimdiki önemini söyleyin, her şeyden önce, mevcut hükmün (Haşimi'nin suçlu bulunması). Irak hükümetinin onun bunu yaptığına emin olabileceğini düşünüyor musunuz? Hükümet onu Irak'a geri getirebilecek mi?

El- Muttalibi: Her şeyden evvel, bunun önemi şudur ki, adalet sistemi çalıştı ve sonunda, Irak'ta ölüm cezası, suçlanan kişi ile suç konusu/ fiili arasında somut bir bağ olmaksızın uygulanamayacağından Bay Haşimi ile ölüm mangası arasında doğrudan bağ bulundu.

Mevcut suçta Bay Haşimi'nin Irak vatandaşlarının öldürülmesi/ infaz edilmesi emirlerine şahsen karıştığı her türlü şüpheden ari bir şekilde ispatlandı. Bu, şimdi onun asılarak ölüme mahkûm edildiği anlamına gelir.

Bu, dava çok yüksek mevkideki Iraklı yetkililerle alakalı bile olsa, hatta Irak Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı yardımcısı bile olsa, adalet sisteminin hukuk ile uyumlu bir şekilde olacağını gösterdiğinden Irak'taki adalet için büyük bir zaferdir

Türkler geçmişte, İnterpol kırmızı bülten yayımladığında ve Tarık Haşimi'yi teslim etmelerini istediğinde, Bay Haşimi hakkında bir ceza kararı olmadığından, onu herhangi bir yetkiliye teslim etmekten geri duracaklarını söylemiştiler. Bugünse, mahkeme hükme varmış durumda.

Tabiatıyla, Bay Haşimi'nin savunmasında bir temyiz süreci olacak. Bu, Irak'taki yasal prosedür. Hükümlü, bu davada, hükmü temyize götürme hakkına sahip. Bu, Yüksek Mahkeme tarafından yapılacak bir inceleme olacak ve nihai karar onaylanacak yahut değiştirilecek. Şimdilik bunu bilmiyoruz.

Türkiye bu gün Irak'ın, yasal bir mahkeme tarafından Bay Haşimi'nin Bağdat'a teslimi emriyle desteklenen yasal bir talebi ile yüzleşiyor.

Umuyorum ki, bu, Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da kötüye gitmesine sebep olmaz..

Press TV:  Siz kesinlikle benim bir sonraki soruma temas ettiniz, büyük ihtimalle Ankara Bağdat'ın isteğine uymayacağı için, benim sonraki sorum zaten bozuk olan ilişkileri bu durumun nasıl etkileyeceğiydi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

El Muttalibi: Bağdat şimdi tüm bölge ülkelerine, yalnızca Türkiye'ye değil ve belki Avrupa'ya, Amerika Birleşik Devletleri'ne, Rusya'ya, Çin'e kadar Irak'ta her ne oluyorsa kesinlikle yasal bir mesele olduğunu gösterecek diplomatik bir misyon gönderme ihtiyacında.

Siyasi bir şey yapılmadı. Mahkeme politik olarak motive edilmedi. Orada (suçlanan) kişi ile ölüm mangası arasındaki ilişkiye dair güçlü deliller vardı.

Bu sebeple, bir diplomatik misyon Irak için şimdi bir ihtiyaçtır, özellikle Türkiye ile. Onlara Irak ile Türkiye arasındaki ilişkinin ve dostluğun, komşuluk ilişkisinin önemini hatırlatmak için. Irak'ın bugün inandığı gibi ki, bütün komşu ülkelerle en iyi ilişkiye sahip olmalıyız.

Bizim anayasamız Irak'ın herhangi bir ülkenin iç işlerine karışmasına izin vermez; bu nedenle, umuyorum ki, Türkiye'deki bilgelik ve iyi düşünceler baskın çıkacak ve onlar Bay Tarık El Haşimi'nin teslimi hakkında Irak sistemine yardımcı olacaklar.

medyaşafak