Suudi Arabistan, Yemen’de iki yılın ardından savaşı kaybediyor / Kayıplarının dökümü

Suudi Arabistan, Yemen’de iki yılın ardından savaşı kaybediyor / Kayıplarının dökümü
Suudi ordusu ağır ve acı verici kayıplardan muzdarip, Suudi askeri birliklerin deniz, hava ve kara bölümlerinden şu ana kadar 6483 askeri görevli yaralanmış ya da hayatını kaybetmiş durumda. Ra’yul Yevm, Newyork Times, birçok Amerikan, Arap ve yabancı haber ajansları ya da medya kaynakları, Suudi Arabistan’ın savaşın ilk yılında 3 binden fazla askerinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

 

 

IUVMPRESS

 

 

İşgalcilerin ve paralı askerlerin insani ve maddi kayıpları analizciler ve askeri uzmanlar için şok ediciydi. Bu durum Yemen ordusunun savaşlarda elde ettiği operasyon deneyiminin ve becerilerinin aktarılması ile mümkün olmuştur.

 

 

Savaş koalisyonunun maruz kaldığı kayıplar, Yemen ordusunun yiğitliğini ve profesyonelliğini göstermektedir.  

 

Saldırı ve kuşatmaya rağmen Yemen ordusunun  sahip olduğu modern askeri sistem, savaşın ilk döneminde büyük bir gelişme kaydetti. Özellikle de Yemen ordu komutanlarının ve Halk Komiteleri'nin[1] bilgileri, savaş taktikleri, dirayet bakımından iki sene boyunca süren savaş sırasında gözle görülür bir gelişme kaydetti. Stratejik beceri ve bilgi noktasında Yemen ordusunun elde ettiği bu askeri başarı, sahip oldukları inanç, vatanseverlik, iyi ahlak, profesyonellik, disiplin, İslami ve milli meselelerin yanı sıra halkı ve vatanı koruma noktasında yerine getirdikleri rolün farkında olma hususunda dünyada ve bölgedeki diğer askeri kuruluşlara göre onu daha avantajlı bir konuma getirmiştir. 

 

Savaş kayıplarının gizlenmesi ve mağlubiyet gerçeğini kabul etmekten kaçınmak, savaş koalisyonu için artık tamamen imkansız hale gelmiştir. Kendi içine düştükleri utanç verici skandallara rağmen Körfez ve Suudi halklarını kandırmak ve yanlış yönlendirmek, anlamsız hale gelmiştir. Ordusunun moral ve motivasyonlarının çöküşü ile karşı karşı kaldıkları fiziki kayıpları telafi etmek yerine medya propagandasına başvurmayı tercih etmektedirler.

 

Yemen ordusunun ve Halk Komitesi'nin aslanları, işgalcilerin[2] ve paralı askerlerin[3] omurgası olan silah ve sermayelerini hedef almaktadır. Allah'ın günleri ne kadar büyük! Ensarullah'ın savaş meydanında her geçen gün paralı askerlerin ve işgalcilerin mağlubiyetlerini ortaya çıkartan haberler geçmektedir. İşgalcilerin ve paralı askerlerin bu savaş koalisyonu, ön cephelerde bölünme ve dağılma hali yaşamakta olup kendi kendilerini imha etmekte, kendi mağlubiyetlerini ilan etmekte ve duyarsızlıklarını ve sapkınlıklarını yaymaktadır. Medya iflası ve kurucularını yiyip bitiren propagandaya dayalı fabrikasyon haberlerden başka ne var?  Savaşa ilişkin realiteler ortada, bu savaşın unsurlarını ya da rakamsal verilerini ortaya koyarak savunmaya ihtiyacımız yok. Ne Yemen ordusunun ne  de Halk Komitelerinin davranışlarını da  müdafaaya ihtiyacımız yok. Aptal kafalar, mağlup kalpler, demoralize olmuş ve çökmüş paralı askerler, hezimet ruhu yaşayanlar şimdi isteyerek ya da istemeyerek bize hizmet etmekte. 

 

 

İnsani kayıplar

 

2016-2017 yılında yani Yemen'e yönelik saldırının ikinci yılında işgalcilerin ve paralı askerlerin kayıpları, bir önceki yıla göre korkutucu ve tahmin edilemez derecede bir artış gösterdi. Suudi ordusundaki ölüm ve yaralanma oranları 2015-2016 yılına göre %240 arttı. BAE ve koalisyon ordusundaki ölüm oranları ise birinci yıla göre %70 artmış durumda. Buna karşın yerli işbirlikçiler ve paralı askerlerin ölüm oranlarındaki artış ise %300'e ulaşmış durumda.

 

 

Suudilerin insani kayıpları

 

Suudi ordusu ağır ve acı verici kayıplardan muzdarip, Suudi askeri birliklerin deniz, hava ve kara bölümlerinden şu ana kadar 6483 askeri görevli yaralanmış ya da hayatını kaybetmiş durumda. Ra'yul Yevm, Newyork Times,  birçok Amerikan, Arap ve yabancı haber ajansları ya da medya kaynakları,  Suudi Arabistan'ın savaşın ilk yılında 3 binden fazla askerinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Yemen savaş medyasına göre (el-İ'lamu'l Harbi) savaşın ilk yılında hayatını kaybetmiş 2640 Suudi asker içerisinde er seviyesinden generale varana kadar farklı rütbelerde görev yapmış asker ya da Suudi görevli bulunuyor. Bu kaynaklara göre savaşın ikinci yılında hayatını kaybeden ya da yaralanan Suudi asker sayısı 6483'ü geçmiş durumda. Yıllık, aylık ve haftalık olarak yayınlanan Suudi askeri kaynaklarına göre yaralılar bir önceki seneye göre üç kat fazla.

 

 

BAE ve Koalisyona katılan ülkeler

 

BAE'nin ve diğer koalisyon ülkelerinin insani kayıpları 1839 ölü ve 626 yaralı olup bunların içerisinde askerler, askeri memurlar, çavuşlar, çoğunluğunu Sudanlı, Kolombiyalı ve Pakistanlıların oluşturduğu Arap, İslam ülkeleri ve diğer ülkelerden danışmanlar bulunuyor.  

 

Tabii ki işgalcilerin ölü ve yaralılara ilişkin verdiği rakamlar, el Mesira TV kanalının savaşın ilk 50 günündenden beri doğru istihbarat bilgilerine dayanarak verdiği ve ekranlardan yayınladığı rakamlarla teyit edilmiştir. Koalisyon güçlerinin savaştaki kayıpları, yaralı olup da hastanede hayatını kaybedenlerin sayısının gizlenmesi, buna ilaveten balistik özelliği sahip füzeler ve atılan diğer roketler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının bilinmemesi nedeniyle aslında çok daha fazladır.

 

 

Yerel paralı askerlerin kayıpları

 

Yemenli olup da koalisyona destek veren paralı askerlerin kayıpları ise savaşın ilk yılına nazaran yüzde üçyüz artış göstermiştir. Savaşın ikinci yılı, paralı askerlerin ve işgalcilerin oluşturduğu koalisyon güçleri açısından çok daha acı verici ve kasvetli geçmiştir. Onlar için bu son yıl, oldukça kanlı ve karanlık geçmiştir. Bizim ulaştığımız güvenilir istatistiki bilgilere göre el Mesire ve Yemen Today gibi özel basın yayın kaynaklarında yayınlanan bilgiler ya biraz fazla ya da biraz daha azdır. Buna göre Yemenli işbirlikçiler içerisinde hayatını kaybedenlerin sayısı 28.368 militan ve 4632 askeri görevlidir. Bunların çoğu Midi, Taiz, Nehm, Merib, Muha, Babül Mendep, Şebve ve el-Bug bölgelerinde hayatını kaybetmiştir. Yaralıların sayısı ise 60 bindir, bunların %20'si tedavi gördükten sonra savaş meydanına yeniden dönmüş ve öldürülmüşlerdir. Bunların %35'i uzuvlarını kaybetmiş olup yeniden savaşa katılamayacak durumdadır. Yaralıların diğer bölümüyse tedavi görmelerine rağmen işgal güçleri tarafından savaşa katılmaları yasaklanmıştır. Ayrıca hala ya ülke dışındaki özel ve kamu hastanelerinde ya da Yemen'de işgal altında tutulan hastanelerde tedavi görmekte olan yaralılar bulunmaktadır.

 

İşgalciler ve paralı askerlere bağlı resmi ve bağımsız medya kaynaklarına göre yaralanmış paralı askerler ya da onların ifadesine göre ulusal ordu direniş birlikleri ya da Güney Yemen'e bağlı paralı askeri birlikler, farklı adlarla yayınladıkları raporlarda BAE, S. Arabistan, Ürdün, Mısır, Sudan, Cibuti, Katar, Bahreyn, Fas ve Türkiye'de tedavi görmekte olan paralı askerlerin sayısının 26 bini bulduğunu ifade etmektedir. En çok yaralı asker, S. Arabistan, Sudan, Cibuti ve Ürdün hastanelerinde bulunmaktadır.

 

Öte yandan Koalisyon uçakları, Muha, Al Buga, Midi, Babü'l Mendep, Zübab, Merib, Taiz, Aden, Lahc, Şebve, Cevf ve Neh gibi vilayetlerdeki işbirlikçi hedeflere yönelik 700 gün boyunca dost ateşi olarak nitelendirdikleri aslında yanlışlıklı yapılan atışlarda, işbirlikçilerin medya kaynaklarına göre 2371 kişi hayatını kaybetmiş ve 374 kişi yaralanmıştır.

 

 

İşgalcilerin maddi kayıpları

 

Yaman savaş medyası ve diğer resmi askeri kaynakların yanı sıra işgalci ve paralı askerlerin medyası, verdikleri askeri istatistiklerde Suudi ordusunun ve müttefiklerinin maddi kayıplarını paletli tank, zırhlı araçlar ve pick-up, mayın tarama gemisi, traktör ve iş makinelerinin de bulunduğu, çoğu yanmış veya balistik füzeler ya da güdümlü füzeler tarafından vurularak imha edilen askeri jipler ve zırhlı araçlar olarak kaydetmiştir.

 

Ayrıca, taşıma halikopterleri ve insansız hava araçlarının da içinde bulunduğu toplam 78 hava aracı, ya isabet almış ya da imha edilmiştir. Yine 12 savaş gemisinin tamamı imha edilmiştir. Vurulan bu araçlar tamamen kullanılamaz hale gelmiş ve hurdaya dönmüştür. Özellikle de 42 Suudi fırkateyni ve BAE'ye ait beş gelişmiş askeri bot da aynı şekilde hurdaya çıkmıştır. 

 

Kaydadeğer olan şu ki tahrip edilen ya da kullanılamaz hale getirilen uçakların çoğu yeni inşa edilmiş olan Davin ve Safer hava üslerinde bulunuyordu. Ayrıca Hamis Muşayd, Taif ve el Anad gibi eski havaalanları da Yemen ordusunun hedefi haline gelmiş bulunuyor. Bu bilgiler, işgalciler ve paralı askerlerin itiraflarında ifşa edilmiş olan şeyler. Burada zikredilen rakamlar, itiraflarda geçen rakamlardan daha azını ifade ediyor. 

 

 

Paralı askerlerin maddi kayıpları

 

Aslında bu noktada paralı askerlerin kayıplarının tam olarak sayımıyla ilgili ciddi bir sıkıntı var. Farklı savaş ve çatışma alanlarında neredeyse her saat başı vurulan askeri pikaplar,  silahlı araçlar, tanklar ve diğer sofistike askeri ekipmanlar. Bunların her birinin doğru sayımını yapmak oldukça zordur. Ancak hazırladığımız 123 askeri istatistiki rapor 720 gün boyunca yapılan araştırma ve çalışmaların sonucu olarak ortaya çıkarılmıştır. İşgalciler paralı askerlere neredeyse her gün yeni askeri araçlar ya da askeri araçlara dönüştürülebilen pikaplar, jipler vs. temin etmektedir.  Paralı askerlerin maddi kayıpları: 1481 adet tamamı zırhlı olan tanklar, içinde Toyota, Salon, Land Cruiser ve Nissan gibi Japon ve Amerikan markaların bulunduğu farklı uluslararası marka araçlar, jipler vs. Paralı askerler ya kendi paralarıyla satın alarak ya da yerel pazarlardan çalarak elde ettikleri bu araçları Yemen ordusuna ve Halk Komitelerine karşı kullanmaktadır. BAE; Babül'l Mendep, Zübab ve Muha gibi yerlerde, Amerikan, Fransız, Alman, G. Afrika tarafından üretilen sofistike ekipmanlarla donatılmış 800 civarında zırhlı araç kaybetmiştir. BAE hava kuvvetlerinin özellikle son 4 ayda aldığı darbeler, ülkenin tarih boyunca maruz kaldığı en büyük kayıplar olmuştur.

 

 

Çeviri: Hüseyin Şahin

 

 

www.medyasafak.net

 

 



[1] Halk Komiteleri: Husiler olarak bilinen Ensarullah Hareketi'nin müttefikleriyle birlikte kurduğu Yemen ordusuyla eşgüdümlü olarak hareket eden paramiliter grubun adı. Savaş döneminde kurulan bu komiteler, S. Arabistan liderliğindeki koalisyona vurulan darbeler noktasında en az Yemen ordusu kadar etkili olmuştur.

[2] İşgalciler ifadesiyle burada S. Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerine bağlı askeri unsurlar kastedilmektedir, yazı boyunca da bu anlamda kullanılmıştır.

[3] Yazıda paralı askerlerle Yemen ordusundan ayrılarak S.Arabistan önderliğindeki koalisyon güçlerine katılan Yemenli yerli unsurlar kastedilmektedir. Paralı asker ifadesiyle, onların vatan bağlılığıyla değil de para odaklı motivasyonlar tarafından harekete geçirildiği ima edilmektedir.