DEBKA: İran’a yakın 50 bin kişilik güçlü Bedir Tugayları Suriye’ye girme yolunda

DEBKA: İran’a yakın 50 bin kişilik güçlü Bedir Tugayları Suriye’ye girme yolunda
Irak’taki en güçlü Şii milis grubu olan Bedir Tugayları’nın komutanı Hadi el-Amiri, 31 Mayıs Çarşamba günü, kuvvetlerinin Suriye’ye girmeye hazırlandığını söyledi. İran öncülüğündeki bu güçlü milis grubunun gelişmiş kapasiteleri, Suriye’deki savaşın dengesini güçlü bir şekilde İran lehine çevirecek, bunun ise ABD, İsrail ve Ürdün için alarm verici sonuçları olacaktır.

 

İran'a yakın güçlü Bedir Tugayları Suriye'ye girme yolunda

 

DEBKA File

 

Irak'taki en güçlü Şii milis grubu olan Bedir Tugayları'nın komutanı Hadi el-Amiri, 31 Mayıs Çarşamba günü, kuvvetlerinin Suriye'ye girmeye hazırlandığını söyledi. İran öncülüğündeki bu güçlü milis grubunun gelişmiş kapasiteleri, Suriye'deki savaşın dengesini güçlü bir şekilde İran lehine çevirecek, bunun ise ABD, İsrail ve Ürdün için alarm verici sonuçları olacaktır.

 

Bu açıklamayı yapan El-Amiri, İran'ın yeni sloganını aktardı: “Irak'ın güvenliği yalnızca, Suriye'nin güvenliği korunursa korunabilecektir.” Bir başka deyişle Suriye çatışması yalnızca, Hizbullah da dâhil olmak üzere İran yanlısı Şii milisler Irak'ı kontrol ettikleri gibi Suriye'yi de kontrol ettikleri zaman son bulacaktır.

 

DEBKAfile'ın askeri ve istihbari kaynakları Bedir Tugayları'nın Suriye yolunun bu hafta bir Iraklı Şii topluluk, Kudüs Gücü şefi General Kasım Süleymani'nin emriyle Irak-Suriye sınırını deldiği zaman temin edildiğini aktarıyor. Bu, İran'ın çok arzuladığı, Irak'tan Suriye'ye uzanan karayolu koridorunu açtı.


30 ila 50 bin kişiden oluştuğu tahmin edilen Bedir Tugayları'nın savaşma kapasitesi etkileyici düzeyde. Irak'taki en profesyonel ve en iyi eğitimli askeri güçlerden biri olan bu grubun üyeleri, Devrim Muhafızları'nın İran toprağında faaliyet gösterdiği özel kamplarda eğitim alıyor. Milis grubu, özel kuvvetlerden, tank, mekanize piyade, topçu ve uçaksavar birimlerinden müteşekkil. Cephaneliklerinin kalitesi, haberin başındaki fotoğrafta görülebilir.


Bu grubun Suriye'ye girişi, Suriye'de savaşan İran yanlısı güçlerin toplam sayısını 80 ila 100 bine çıkarabilir.

 

İstihbarat kaynakları, Bedir Tugayları'nın önce, ABD özel kuvvetlerini tehdit eden ve Ürdün, Suriye ve Irak sınırlarının kesiştiği üçgene hâkim olan kilit önemdeki bir noktayı birlikte tutan Suriye Arap Ordusu ve Hizbullah güçleriyle birleşmek üzere güneye, Deyrezzor'a yönelmesini bekliyor.


Milislerin Palmira'dan Deyrezzor'a 230 km'lik bir yolu kontrol altına almaları, bu esnada küçük, dağınık IŞİD topluluklarıyla savaşmaları gerekecektir. 31 Mayıs günü Rusya, Palmira'daki IŞİD hedefleri civarına bir seyir füzesi saldırısı düzenleyerek Tahran'ın tarafında yer aldı. Bu füzeler, Bedir Tugayları'nın güneye doğru ilerlemesinin önündeki cihadçı direnişini hafifletmek üzere Amiral Essen fırkateyni ve Krasnodar denizaltısından fırlatıldı.

 

Suriye savaşına yönelik bu büyük çaplı İran yanlısı müdahalenin sonuçları ABD, İsrail ve Ürdün açısından sert olacaktır. Washington'a göre bu, Tahran'ın Suriye üzerindeki hâkimiyeti için zemin hazırlıyor – bu durum Başkan Donald Trump'ın bunun olmasını önleyeceğine dair resmi yeminlerinin yüzüne karşı oluyor.

 

İsrail için Hizbullah'ın kendi topraklarıyla bitişik olan Suriye sınırlarından içeri sızması, Suriye'yi Yahudi devletine karşı İran saldırganlığı için dev bir harekât alanına dönüştürebilecek büyük bir askeri güçle karşılaştırıldığında çocuk oyuncağı.

 

Ürdün'ün olacaklara dair sezgisi ise, sınırına yerleşmiş İran yanlısı Şii milislerin IŞİD'den bile daha büyük bir tehdit olduğu şeklindeki değerlendirmesinden ileri geliyor.

 

 

www.medyasafak.net