Wall Street Journal: İsrail Suriyeli isyancılara doğrudan yardım ve finansman sağlıyor

Wall Street Journal: İsrail Suriyeli isyancılara doğrudan yardım ve finansman sağlıyor
Fursan el-Culan’ın (Golan Şövalyeleri) sözcüsü Muatesim el-Golani, Wall Street Journal’a “İsrail kahramanca bir şekilde bizim yanımızda durdu” şeklinde konuştu: "İsrail’in yardımı olmadan hayatta kalamazdık."

 

 

İsrail'in Suriyeli isyancılara doğrudan yardım ve finansman sağladığı aktarılıyor

 

 

Haaretz

 

 

 

İsrail hastanelerinin yaralı Suriyeli savaşçıları tedavi ettiği biliniyor, ancak Wall Street Journal'da yer alan bir haber, İsrail'in isyancılara doğrudan nakit desteği sağladığını ve bu destek olmadan savaşçıların “hayatta kalamayacağını” ortaya çıkardı.  

 

Wall Street Journal gazetesinde yer alan bir habere göre İsrail, IŞİD'i ve İran çizgisindeki güçleri uzak tutmak için dost güçlerden oluşan bir tampon bölge oluşturmak amacıyla Golan Tepeleri'ndeki Suriyeli isyancılara yıllardır gizlice yardım sağlıyor.

 

Habere göre, önemli düzeyde ve doğrudan nitelikli olan bu yardım, nakit finansmanı, gıda, yakıt ve ilaç tedariklerini de içeriyor ve çeşitli silahlı gruplar ile bölgedeki sivil nüfusun önemli bir bölümünün İsrail yardımına bağlı hale geldiği bir gerçeklik yaratıyor. 

 

Wall Street Journal, bulgularını “yarım düzine isyancı ve İsrail'in düşüncelerini bilen üç kişi” tarafından sunulan bilgilere dayandırdı. Bu kişiler, İsrail'in isyancılarla olan gizli temaslarının 2013 gibi erken bir tarihte, eski Savunma Bakanı Moşe Ya'alon'un kontrolü altında başladığını ve Hizbullah gibi İran yanlısı grupları sınırdan uzak tutmak amacıyla bugüne kadar devam ettiğini söyledi.  

 

Bu kaynaklar Wall Street Journal'a, yardım operasyonunu denetlemek üzere İsrail ordusu içinde özel bir birimin oluşturulduğunu ve İsrail'in bu durumu, söz konusu çabalara yatırım yapmak üzere özel bir bütçe oluşturacak kadar önemli gördüğünü söyledi.   

 

Suriye'deki savaşçılar Wall Street Journal gazetesine, Fursan el-Culan'ın (Golan Şövalyeleri) İsrail'le koordinasyon kuran ana grup olduğunu, bu grubun aylık yaklaşık 5 bin dolarlık finansman aldığını, öte yandan grubun başka Batı ülkelerinden herhangi bir destek almadığını ve Özgür Suriye Ordusu'yla bağlantısız olduğunu anlattı.

 

Grup sözcüsü Muatesim el-Golani, Wall Street Journal'a “İsrail kahramanca bir şekilde bizim yanımızda durdu” şeklinde konuştu: "İsrail'in yardımı olmadan hayatta kalamazdık."

 

El-Golani, işbirliğinin, grubun saflarındaki yaralı savaşçılar İsrail sınırına varıp Arapça konuşan İsrail askerlerinden yardım istediğinde başladığını söyledi. Yaralıların tedavi için İsrail'e taşınmasıyla, gizli kanal açılmış oldu.  

 

Fursan el-Culan'ın 400 kadar savaşçısının olduğu söyleniyor ve grup, İsrail sınırının Suriye tarafında bulunan ve hepsinin de İsrail'den belli bir miktarda yardım aldığı söylenen dört başka grupla gevşek ittifaklar içinde. Habere göre gruplardan bazıları Batı desteğinden faydalanıyor ve bazı açılardan Özgür Suriye Ordusu'yla bağlantılı.

 

İsrail'in sınıra varan yaralı Suriyelilere verdiği tıbbi destek iç savaşın başlangıcından bu yana kamuoyu tarafından biliniyor olsa da, isyancılara verilen desteğin derinliğini ayrıntılı olarak ortaya koyan yeni bilgiler, İsrail'in teknik olarak on yıllardan beri savaş halinde olduğu Suriye hükümeti ve Başkan Beşar Esad'a bağlı güçlerle olan gerilimleri daha da arttırabilir. İsrail hava saldırıları pek çok defa Suriye içindeki güçleri hedef aldı ve ağırlıklı olarak Lübnan Hizbullahı'na giden silah sevkiyatları hedef oldu.

 

Bir kaynak Wall Street Journal'a paranın Suriye sınırından içeri girdiğini doğrularken, insani amaçlarla kullanıldığını ileri sürdü. İsyancı savaşçılar ise bu iddiayla çelişecek şekilde gönderilen paraların ücretleri ödemek ve cephanelik satın almak için kullanıldığını söyledi.  

 

Wall Street Journal gazetesi, İsrail ordusunun isyancıların iddiaları hakkında yorum yapmayacağını söyledi, ancak İsrail'in “bölgede yaşayan Suriyelilere insani yardım sağlamaya ilave olarak, kendi sınırlarını emniyete alma ve terör hücrelerinin ve düşman güçlerin yerleşmesini engellemeye kararlı olduğunu” yazdı.

 

 

www.medyasafak.net