Tel Aviv: İran Lübnan'da Hizbullah için füze fabrikası kurdu / Devrim Muhafızları üniversitesinde direnişçilere silah yapımı dersi

Tel Aviv: İran Lübnan'da Hizbullah için füze fabrikası kurdu / Devrim Muhafızları üniversitesinde direnişçilere silah yapımı dersi
Gazeteye göre İranlı yetkili, Tahran'ın Hizbullah için Lübnan'da silah ve füze fabrikaları kurduğuna, bu fabrikaların 50 metreyi aşan derinlikte olduğuna ve uçakların isabet edememesi için üzerinde çeşitli barikat katmanları bulunduğuna işaret etti.

 

 

 

Zuheyr Andraus

 

 

Ray el-Yevm

 

 

Siyonist rejimin Hizbullah'ın kendileri için birinci derece düşman olduğuna dair stratejik değerlendirmesinin doğruluğu ve kesinliği gün geçtikçe daha iyi ortaya çıkıyor. Tel Aviv'in siyasi ve güvenlikle ilgili üst düzey karar mekanizmaları, hala bir soruya yanıt arıyorlar: Hizbullah mı İsrail tarafından caydırıldı, yoksa İsrail mi Hizbullah tarafından?

 

Yahudi devletindeki üst düzey siyasi ve güvenlik mahfilleri bu zor sorunun cevabını arıyor. Yahudi gazetesi "Yediot Ahronot"un geçtiğimiz pazar günü Tel Aviv'e bağlı kaynaklardan aktardığına göre, bu kişiler en iyi ihtimalle iki tarafın da caydırıldığı değerlendirmesinde bulunuyor.

 

Gazete aynı zamanda İsrail ordusunun istihbarat biriminin (AMAN), Kuzey cephesinde gerçekleşecek sert bir savaştan (yani Lübnan Hizbullahı'ndan) duyduğu şiddetli endişeyi de gün yüzüne çıkardı.

 

İsrailli üst düzey siyasi ve güvenlik kaynaklarına dayanan gazetenin haberine göre bu korku Beyaz Saray'ın İsrail'e daha fazla askeri destek vermeyi kabul etmesinin arkasında yatan sebeptir. Bu bağlamda, İsrail Askeri İstihbaratı Başkanı General Herzi Halevi, Hizbullah ile kolay olmayacak bir savaşa karşı uyarıda bulundu.

 

İsrailli general "Kuzey cephesinde meydana gelecek savaşta, sert bir tecrübeye şahit olacağız. Durumun iyi tarafı, biz çevremizi saran tüm taraflardan daha güçlüyüz, diğer taraftan ise, biz karmaşık bir ortamın içindeyiz. Başka bir deyişle, durum ya iyileşir, ya da karmaşık bir hale dönüşür” dedi.

 

Yahudi gazetesinin aynı kaynaklardan aktardığına göre, Yahudi kabinesini ve İsrail ordusunun üst düzey generallerini en çok endişelendiren konu ise İran'ın Lübnan'da hassas silahlar üreten fabrikalar kurması meselesidir. İsrail Askeri İstihbaratı Başkanı General Herzi geçtiğimiz günlerde İsrail'de düzenlenen Herzliya Konferansında bu korkunun varlığını kabul etti. General konuşmasında, İran İslam Cumhuriyetinin, Lübnan'da ve Yemen'de gelişmiş ileri teknolojide silahlar üreten fabrikalar kurduğunu vurgulayarak, İsrail'in bu yenilikler karşısında seyirci konumunda durmayacağını belirtti.

 

Yahudi gazetesine göre Kuveytli "el-Ceride" gazetesi bu konuyu ilk yayınlayan medya organı oldu. Bu haber, büyük bir olasılıkla İsrail'den gelen bir sızıntının arkasından yayımlandı. Kuveytli gazete konu hakkında yayınladığı raporda, Devrim Muhafızlarından bir komutan yardımcısının sözlerinin medya organları tarafından aktarıldığına yer verdi. Gazeteye göre İranlı yetkili, Tahran'ın Hizbullah için Lübnan'da silah ve füze fabrikaları kurduğuna, bu fabrikaların 50 metreyi aşan derinlikte olduğuna ve uçakların isabet edememesi için üzerinde çeşitli barikat katmanları bulunduğuna işaret etti.

 

Rapor, bu fabrikalarda aralarında karadan karaya füzeler, karadan denize füzeler, hafif ve hızlı teknelere ateşlenebilen deniz torpidoları ve birçok silah çeşidinin de bulunduğu 500 km'yi aşan menzilli çeşitli tarzlarda füzeler üretildiğini ekledi. Rapora göre, füzeler tek bir fabrikada tam olarak üretilmiyor, farklı fabrikalarda birbirinden bağımsız parçalar üretiliyor ve son olarak monte ediliyor.

 

Kuveyt gazetesinin yayınladığı raporda aynı zamanda, İran'da Devrim Muhafızlarına bağlı İmam Hüseyin Üniversitesinde özel bir birimin kurulduğuna ve Lübnanlılar ile yabancılara silah üretimi üzerine eğitim verildiğine işaret ediliyor.

 

İsrailli kaynaklara dönecek olursak, "Yediot Ahronot" gazetesine göre, Lübnan toprakları üzerinde kurulan İran fabrikaları, Hizbullah için Suriye'den Lübnan'a silah taşıyan konvoyların İsrail hava kuvvetleri tarafından hedef alınmasını engellemeyi amaçlıyor. Yabancı kaynaklara göre, bu konvoylar İsrail savaş uçakları tarafından hedef alınıyor.

 

Aynı kaynaklar -tıpkı Yahudi gazetesinin söylediği gibi- İsrail kabinesinin son günlerde bu tehlikeli sorunu tartışmak için özel bir oturum düzenlediğine işaret etti. Lübnan'daki Hizbullah'a karşı İsrail'in önleyici bir saldırı düzenlemesi, bu oturumda ortaya sürülen öneriler arasında bulunuyor. Hizbullah ve İsrail arasındaki İsrail'in Lübnan'da Hizbullah mevkilerine saldıramayacağına dair yazılı olmayan anlaşmaya rağmen saldırı ihtimali masaya yatırıldı. Gazete, İsrail'in Hizbullah mevkilerine düzenlediği son saldırıya, Şeba çiftliklerinde konuşlanmış İsrail güçleri vurularak yanıt verildiğini hatırlattı.

 

Diğer yandan kaynaklar, böyle bir adım atmanın beraberinde büyük riskler taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Buna göre saldırı kararını alacak olan tarafların, İsrail ordusunun hızlı bir keskinlik veya açık bir zafer elde edememesi durumunda, İsrail resmi soruşturma komisyonunun önüne çıkması bekleniyor.

 

Askeri bir kaynaktan aktaran gazete, üçüncü Lübnan savaşının çok sert olacağını belirterek İsrail'in zafer kazanacağını iddia ediyor. Ancak bu kaynağa göre zafer, savaşın ilk darbesi ile bağlantılı olacak. Askeri kaynak bu konuda karar almamanın en kolay yol olduğuna dikkat çekti. Çünkü bu kararı alan kişiyi, soruşturma komisyonu bekliyor olacak. Üstelik kararın İsrail istihbarat birimlerinden net bir görüntü elde ettikten sonra objektif temeller üzerine alınması gerekiyor.

 

www.medyasafak.net