Siyonist rejim: Donanmasının yeteneklerini geliştiren Hizbullah ve Hamas, İsrail'i vurmak için özel birimler kurdu

Siyonist rejim: Donanmasının yeteneklerini geliştiren Hizbullah ve Hamas, İsrail'i vurmak için özel birimler kurdu
İsrail istihbaratının donanmalarına dair öngörülerine değinen analist, istihbaratın Hamas’a bağlı deniz kuvvetinde yeteneklerini geliştirmiş onlarca savaşçı olduğunu tahmin ettiğini ve Lübnan Hizbullahı ve İran tarafından verilen eğitimler sayesinde Hamas'ın gücünü büyük ölçüde geliştirebildiğini yazdı.

 

 

 

Züheyr Andraus

 

 

Ray el-Yevm

 

 

İsrailli güvenlik uzmanı Yossi Melman, Siyonist "Maariv" gazetesinde yazdığı makalede Hizbullah deniz gücünün geliştirdiği yetenekleri ve bu doğrultuda İsrail ordusunun kendi donanmasını geliştirme çabalarını kaleme aldı.

 

Yazısında Tel Aviv'e ait yüksek güvenlik kaynaklarından nakilde bulunan Melman, İsrail donanmasının son yirmi yılda geniş bütçeli büyük bir silah gücüne dönüştüğünü, bunun askeri teori ve doktrini değiştirmekten kaynaklandığını belirtti. Yazar, bu değişimin Gazze'den Lübnan sınırına ve Akdeniz'de Lut Gölü'ne kadar uzanan yüzlerce kilometreyi koruyan, mevcut güvenlik görevlerinde kullanılan deniz kıtalarını kapsadığına dikkat çekti. Bu deniz bölgeleri, nükleer savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip, stratejik bir silah olarak kabul edilen denizaltılar aracılığıyla korunuyor.

 

İstihbarat görevleri de üstlenen bu denizaltılar düşman sahiline özel kuvvetler indirebilme yeteneğine de sahip. Siyonist analiste göre, donanma küçük veya büyük bir savaşın meydana gelmesi durumuna karşı hazırlık içerisinde.

 

İsrail'in karşı karşıya kaldığı deniz tehditlerinin sadece gaz bölgelerinde olmadığını vurgulayan Siyonist analist, Hamas'ın denizcilik yeteneklerini geliştirmek için çalışmalar yürüttüğünü ifade etti. Melman, 2014 yazında gerçekleşen operasyonlar sırasında örgütün İsrail'e sızmak üzere 4 dalgıç gönderdiğini ve bu dalgıçların İsrail tarafındaki Zikkim sahiline çıktığını belirtti. İsrail donanmasından üst düzey bir yetkilinin sözlerinin yer aldığı makalede, yetkili, dalgıçların yetenekli olduklarını, bu operasyona kadar Hamas'ın elinde böyle bir güç olduğunu bilmediklerini ve ardından dalgıç tespit sistemi geliştirmeye başladıklarını vurguladı.

 

İsrail istihbaratının donanmalarına dair öngörülerine değinen analist, istihbaratın Hamas'a bağlı deniz kuvvetinde yeteneklerini geliştirmiş onlarca savaşçı olduğunu tahmin ettiğini ve Lübnan Hizbullahı ve İran tarafından verilen eğitimler sayesinde Hamas'ın gücünü büyük ölçüde geliştirebildiğini yazdı. Buna göre, eğitimden geçen Hamas unsurları, yeni savaşçıları eğitebilecek kapasiteyle Gazze'ye döndüler. İsrailli analiste göre Yahudi devleti, Hamas ve Hizbullah'ın denizaltı kullanmaya çalıştığını da öngörüyor.

 

İşgalci İsrail ordusuna ait bir askeri yetkilinin sözlerine yer verilen makalede, bu denizaltı araçlarının büyük mesafelerde dalgıçlarına çok hızlı hareket etmeyi sağladığı ifade ediliyor. Melman'a göre bu araçlar, Hamas'ın Eilat üzerine deniz saldırısı planlamasına olanak veriyor.

 

İsrailli yetkili genel olarak ordunun ve özelde İsrail donanmasının öncelikleri hakkında şu sözleri kullandı: "İsrail'in bir numaralı hedefi Hizbullah'tır. Bunun sebebi Hizbullah'ın İran ile olan doğrudan ilişkisidir. Hizbullah bizim için en gelişmiş ve ilerlemiş düşmandır."  

 

Askeri yetkili şöyle devam etti: "Hizbullah'ın elinde deniz savaşları için özel birimler olduğu tahmin edilebilir. Deniz üzerinde gelişmiş komando birimleri kullanan Hizbullah, deniz altında ise gelişmiş cihazlarla donatılmış ve iyi eğitilmiş dalgıç birimlerine sahip. İsrail ordusu ise, dalgıçların İsrail'e sızma senaryolarını ele alıyor. Ancak Hizbullah tarafından gelen asıl deniz tehdidi, İran yapımı gemisavar füzelerdir. Bu füzeler, 2006 yılındaki Lübnan savaşında İsrail gemisini vuran füzelerin tipindedir.”

 

İsrail donanması için en büyük tehdidin altını çizen yazar şöyle devam etmiş: "2006 Lübnan savaşından bu yana Hizbullah'ın deniz füzesi birimleri büyüdü. Örgüt, Rus yapımı, Yakhont adlı gelişmiş onlarca füzeye sahip oldu. İsrail donanması savaş durumunda bu füzeleri kendisi için en büyük tehdit olarak görüyor."

 

İsrailli askeri analist Yossi Melman, "Maariv" gazetesindeki yazısını şöyle özetledi:

 

"İsrail'in karşı karşıya kaldığı tehdit, özellikle Hizbullah'ın yer aldığı tüm cephelerde gelişmektedir. Silahlarını karaya aktaran Hizbullah, deniz gücünü sahil bölgesine yerleştirmiştir."

 

 

www.medyasafak.net