Siyonist medya: İran’ın Kudüs çatışmalarındaki rolü ortaya çıktı

Siyonist medya: İran’ın Kudüs çatışmalarındaki rolü ortaya çıktı
Filistinli kaynaklara göre, on binlerce Müslüman protestocuya, üzerinde 1979 İran Devrimi’nin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni’ye atfedilen ünlü bir alıntının olduğu, önceden paketlenmiş yemekler verildi: "Allah’ın yardımıyla Filistin kurtarılacak! Kudüs bizimdir.” Paketlerin üzerindeki notta Kubbetüssahra resmi ve Filistin bayrağı da görülüyordu.

 

İran'ın Tapınak Tepesi çatışmalarındaki rolü ortaya çıktı

 

 

 

Daniel Siryoti

 

 

Israel Hayom

 

 

 

On binlerce Tapınak Tepesi protestocusuna, üzerinde “Allah'ın yardımıyla Filistin kurtarılacak! Kudüs bizimdir” yazan notların bulunduğu, önceden paketlenmiş yemekler verildi. • Filistin Yönetimi yetkilisi: Milyonlarca şekele mal olan bu çabanın arkasında İran'ın olduğu açık.

 

Filistinli kaynakların bu hafta Israel Hayom'a söylediğine göre, Tapınak Tepesi [Yahudilerin Haremüşşerif çevresine verdiği isim – Ç.N.] içinde ve çevresinde yaşanan son çatışmalar, kısmen İran hükümeti tarafından alevlendirildi.

 

Çatışmalar, İsrail yetkililerinin 14 Temmuz tarihinde orada gerçekleşen ölümlü bir saldırıya yanıt olarak alanın giriş noktalarına metal detektörler yerleştirmesi sonrasına başladı. Yerel düzeyde ve dünya çapında pek çok Müslüman, İsrail'in güvenlik önlemini kontrolü ele geçirme çabası olarak gördü. İsrail ısrarla, önlemin yalnızca yeni saldırıları önleme amaçlı olduğunu ifade etti ve cihazları iki haftadan daha kısa süre sonra kaldırdı.

 

Filistinli kaynaklara göre, on binlerce Müslüman protestocuya, üzerinde 1979 İran Devrimi'nin lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni'ye atfedilen ünlü bir alıntının olduğu, önceden paketlenmiş yemekler verildi: "Allah'ın yardımıyla Filistin kurtarılacak! Kudüs bizimdir.” Paketlerin üzerindeki notta Kubbetüssahra resmi ve Filistin bayrağı da görülüyordu.

 

Filistin medyasındaki haberlere göre, yemeklerin dağıtılmasından İran gençlik hareketlerinin idaresindeki bir sivil toplum kuruluşu sorumluydu. İran Devrim Muhafızları'yla bağlantılı Arapça haber siteleri de İranlı STK'ların “Siyonist işgalciye karşı zafer elde edilinceye kadar, kuşatma altındaki Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu için savaşan kahramanlara gıda temininin” arkasında olduğuna işaret etti.

 

Bu haberlere rağmen, Filistin güvenlik güçlerinin üst düzey bir yetkilisi, Israel Hayom'a, bu kadar büyük bir lojistik çabanın tek elden yönetilmiş ve bir gençlik hareketi tarafından finanse edilmiş olamayacağını söyledi.

 

"Tahran hükümetinin, uzun kolları aracılığıyla bu çabaların arkasında olduğu oldukça açık” diyen yetkili, "Bu, milyonlarca şekeli gerektiriyor ve İranlılar bu nakit akışını sağlayıp Filistinlilere İranlıların kendileriyle ilgilendiğini göstermenin bir yolunu bulmuş gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

 

Yetkili, "Ambalajlı yiyeceklerin hepsinin içinde bulunan broşür, bunun nereden geldiğini yeterince açık ediyordu" dedi.

 

Bir diğer Filistinli yetkili, Israel Hayom'a, Filistin Yönetimi'nin İran müdahalesini önceden bildiğini, ancak Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas İsrail'le olan güvenlik bağlarını dondurmaya karar verdiği zaman bu bilgiyi İsrail'den saklamayı seçtiklerini söyledi. Tapınak Tepesi krizinin ortaya çıkışının hemen ardından alınan karardan daha sonra geri dönüldü.  

 

Yetkili, "Filistin kontrolündeki bölgelerde bu olmazdı. Biz İran'ın böyle bir tutunma noktası kurmasına asla izin vermeyiz, zira bu, Arap devletlerinin harekete geçmesine yol açmak suretiyle, bumerang gibi dönüp bizi vurur" şeklinde konuştu.

 

"Belki İranlılar, İsrailli otoriteler çok fazla soru sormadan bu çabaya girişebileceklerini anladılar. Onların yiyecek dağıtımına yoğun şekilde para harcama niyetlerine dair istihbarat aldık, ancak bize [İsrail'le] işbirliğini durdurma talimatı verildi ve biz de buna uygun şekilde davrandık.” 

 

İran etkisi Filistinlilerin kaygısıyla karşılandı ve Abbas'ın iç çevresinde yer alan üst düzey Filistinli yetkililer, Abbas'ın İran müdahalesine dair bulgular elde ettiğinde öfkelendiğini söyledi.

 

Abbas'ın ofisinden üst düzey bir yetkili, "İranlıları hiçbir şey geçemez. Onların kolları yer yerde ve onların böyle gedikler açmasına izin vermek büyük bir hata olacaktır" ifadelerini kullandı.

 

İran, çatışmayı körükleyen tek oyuncu değil. Israel Hayom daha önce, bölgeyi kızıştırmak için Türkiye öncülüğünde yürütülen çabalardan ve İsrailli Arap din adamlarının süregiden teşviklerinden de söz etmişti.

 

 

www.medyasafak.net