Abdulbari Atwan: Suriye düze çıkıyor / Yeni ve aydınlık bir Suriye doğacak

Abdulbari Atwan: Suriye düze çıkıyor / Yeni ve aydınlık bir Suriye doğacak
Müzakere yüksek heyeti ve Cenevre görüşmeleri üyesi Halid Mhemid’in “Suriye’deki savaş bitti ve bize düşen artık yeni yollar aramaktır’’ tespiti doğrudur. Müzakere yüksek heyeti, bu açıklamayı yapan üyeleri Halid Mhemid ile yollarını ayırdı ama Mhemid hakikati söyledi. Demokratik bir Suriye inşa edeceğini iddia eden muhalif müzakere heyeti, Suriye’de savaş bitti diyen, bakış açısını dile getiren bir üyeleri ile yollarını ayırdı!

 

Abdulbari Atwan'ın haftalık video yorumu

 

 

Sevgili dinleyicilerim bu haftaki buluşmamızdan herkese merhabalar

 

Bu haftaki buluşmamızda aziz ve sevgili Suriye'den bahsedeceğiz. 8 bin yıllık medeniyeti olan ve tarihteki ilk Arap/İslami imparatorluğa ev sahipliği yapan Suriye'den bahsedeceğiz. Suriye kendi kendine yeten ve kapılarını, halkları ile birlikte tüm Araplara, Iraklılara, Lübnanlılara, Filistinlilere açan ülke. Suriye budur. Suriye'den bahsedeceğiz ve aydınlık günler artık çok yakındır.

 

Adil Cubeyr birkaç gün önce bizi şoke etti, Riyad merkezli Suriye müzakereleri yüksek konseyi toplantısında, bu konseye ve konsey başkanı olan Riyad Hicab'a yönelerek, Suriye Başkanı Beşşar Esad'ın yerinde kalıcı olduğunu ve artık sahaya ve uluslararası alanda meydana gelen gelişmelere uygun bir vizyona sahip olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca Suudi Arabistan'ın 25 Ağustos'ta Suriye muhalefetini toplayacak yeni bir konferans düzenleyeceğini ve bu konferansın Kahire ve Moskova heyetlerini de içine alacağını duyduk. Bunlar ne anlama geliyor?

 

Katar ve Türkiye ile rekabet halindeki Suudi Arabistan, Suriye muhalefeti içerisinde u iki ülkeyi temsil eden unsurları uzaklaştırmak istiyorum diyor. Bu unsurları, Kahire ve Moskova heyetlerindeki unsurlar ile değiştirmek istiyor. Bu yeni durum da bize Suudi Arabistan'ın artık Kahire ve Moskova heyetlerinin durdukları noktaya doğru yaklaştığını gösteriyor. Suriye muhalefeti içerisinde Moskova'nın, Amerika Birleşik Devletleri ve temsilcilerine karşı duruşun liderliğini yaptığını söyleyebiliriz. Moskova ayrıca Şam yönetimi ile ilişkilerini koruyan Kahire'ye de yakın bir yerde. Biliyorsunuz Kahire, Suriye'nin en üst düzey güvenlik yetkilisi General Ali Memlük'ü ve bakanları misafir etti. Mısır uçakları da hiçbir engel ile karşılaşmadan Şam'a uçmaya devam ediyor.

 

Bu gelişmeler, Suriye Arap Ordusunun yedi yıllık kararlı duruşu sayesinde gerçekleşti. Bu denklemleri değiştiren, yedi yıl boyunca sınırlı bir gıda takviyesi ile uyku nedir bilmeden kararlı bir şekilde direnen Suriye Ordusudur. Bu ordu ile ister anlaşalım ister ayrışalım, ortada gerçekler var. Amerikalılar Irak Ordusuna yaptıkları gibi, Suriye Ordusunun da tamamen parçalanıp dağılması üzerine oynadılar. Amaç ise Arap ulusunu ordusuz bırakmaktı. Suriye Ordusu İsrail'e karşı 4 savaşta yerini almış bir ordudur. Suriye Ordusu Filistin'in özgürlüğünü daima öncelikleri arasına almıştır. Sahadaki gerçekleri dayatan ve bütün askeri denklemleri değiştiren işte bu ordudur. Bugün Suriye yönetimi Suriye topraklarının yüzde 80'inden fazlasında kontrol sağlamıştır. Bu ordunun son başarısı da IŞİD'i Humus kentindeki son kontrol noktasından da kovmak oldu. Halep'i geri aldığı gibi şimdi de Rakka ve Deyr el-Zor yönünde ilerliyor. ABD tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçlerinden önce Rakka'ya gireceğini de düşünüyorum ayrıca. Tedmur'u ve diğer Suriye kentlerini geri aldığı gibi ilerlemeye devam edecek.

 

Suriye devlet başkanı bugün artık kendisini tebrik etmeye gelen heyetleri kabul etmeye başladı. En son, geçen 10 gün içerisinde iki Tunuslu heyet Suriye devlet başkanı Beşşar Esad'ı ziyaret etti. Bir oturup geriye bakalım. Tunus 7 yıl önce binlerce savaşçıyı Suriye yönetimine karşı savaşmak üzere Suriye'ye gönderiyordu. Bu iki heyet de Tunusluların, ortak yaşamın ve insan haklarının hayat bulduğu bir Suriye'nin arkasında olduklarını iletti.

 

Benim değerlendirmeme göre Amerikalılar bir ay önce başarısızlığı ilan etti. ABD, merkezi haber alma teşkilatı CIA'nin gözetiminde olan Suriye silahlı muhalefetini finanse edip eğiten programı sonlandırdı. Bununla birlikte Amerikan projesi Suriye'de yenilgiye uğradı. Irak'ta yenilgiye uğradığı gibi. Doğrudur, bu proje 7 yıl gibi bir süre aldı ama nihayetinde başarısızlığa uğradı. Amerika, bu silahlı grupları eğitimde milyar dolarlar kaybetti. En nihayetinde başarısızlığı itiraf etti.

 

Müzakere yüksek heyeti ve Cenevre görüşmeleri üyesi Halid Mhemid'in “Suriye'deki savaş bitti ve bize düşen artık yeni yollar aramaktır'' tespiti doğrudur. Müzakere yüksek heyeti, bu açıklamayı yapan üyeleri Halid Mhemid ile yollarını ayırdı ama Mhemid hakikati söyledi. Demokratik bir Suriye inşa edeceğini iddia eden muhalif müzakere heyeti, Suriye'de savaş bitti diyen, bakış açısını dile getiren bir üyeleri ile yollarını ayırdı! Bu mu demokrasi anlayışları?

 

Benim değerlendirmeme göre Suriye bugün düzlüğe çıkıyor. Evet, 500 bin insan hayatını kaybetti. Hepsi bizim kardeşimizdi. Durdukları taraf nerede olursa olsun hepsi bizim ailemizdendi. Suriye Arap Ordusunda ise 170 bin subay/asker kaybı verdik. Yeni Suriye çok farklı olacak. Suriye sevginin, hoşgörünün, aydınlığın ülkesidir. Suriye, Filistin Davası ve tüm özgür Arap davalarının destekçisidir. Suriye ortak yaşamın adıdır. Buna özellikle vurgu yapmak istiyorum. Daha önce Suriye'de kimin Alevi, kimin Sünni, kimin İsmaili veya Hıristiyan, kimin Kürt olduğunu bilmiyorduk. Bu ayrıştırmaları hiç duymuyorduk.

 

Suriye geri geliyor. Daha aydın bir Suriye geliyor. Bugün Lübnan'dan bakan düzeyinde bir heyet Suriye'ye gidiyor. Said Hariri'nin de onayıyla. Bunu kim tasavvur edebiliyordu? Güzel günler geliyor. Güzel senelere adım atıyoruz. Haftaya tekrar görüşmek üzere.

 

 

Çeviri: Hasan Sivri

 

 

www.medyasafak.net