Suriye: İsrail’le savaşın eli kulağında mı?

Suriye: İsrail’le savaşın eli kulağında mı?
"Görüştüğüm #Suriyeli komutan teyit etti: F-16’yı vuran bir S-200 değildi. 'Hazırlanmış bir pusu' idi. Yarın @AlraiMediaGroup üzerinden daha fazlasını okuyun."

 

 

 

Moon of Alabama, 10 Şubat 2018

 

 

10 Şubat günü saat 6 sularında Suriye hava savunması, ülkeye saldıran bir İsrail savaş uçağını düşürdü. Şu anda bunu daha büyük bir savaşın izlemesi ihtimali bulunuyor. (Bunun arkasındaki tüm hikaye kuşkusuz, Elijah Magnier'in yakında yayınlanacak Hizbullah hakkındaki kitabında yer alacaktır.)

 

Bu tırmanış, Suriye'deki Rus kuvvetlerine yönelik yakın dönemdeki bir dizi provokasyonun, önceki gün ABD'nin Suriye kuvvetlerine düzenlediği saldırının, geçen hafta İsrail'in Lübnan'ı tehdit etmesinin ve Suriye'de Hizbullah ya da İran tesisleri olduğu iddia edilen yerlere İsrail tarafından düzenlenen onlarca hava saldırısının arkasından geldi.

 

Son olay İsrail'in, işgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki hava sahasında uçan ve İran'a ait olduğunu ileri sürdükleri insansız hava uçağını düşürmesi sonrasında gelişti. Suriye, kendi insansız hava aracının İsrail hava sahasını ihlal ettiğini yalanlıyor. İsrail bunu ardından Suriye'deki kara hedeflerine saldırdı. Saldırı halindeki bir İsrail F-16 savaş uçağı, Suriye hava savunması tarafından düşürüldü. Uçaktan fırlayan pilot, paraşütle İsrail topraklarına indi. Yaralandı, ancak hayatta kaldı. Bu, bir İsrail uçağının Suriye hava savunması tarafından düşürülmesinin 1982'den beri ilk örneği! Bunu daha fazla İsrail “misillemesi” izledi. Bu, Suriye'ye yönelik İsrail saldırganlığı tarihinde bir başka paragraftır.

 

Hasar gören ikinci bir F-16 ve imha edilen bir İsrail Apache helikopteri hakkında bazı teyitsiz ve belirsiz haberler bulunuyor.

 

Bugünkü gelişmeler, Eljiah Magnier'in zaman tünelinde aşağıdaki şekilde yer buldu (vurgular bize ait):

 

Elijah J. Magnier‏ @ejmalrai - 5:06 AM - 10 Şubat 2018
#Şam'a füzeler fırlatıldı; Golan Tepeleri'nin üzerinden roketler ateşlendi ve bir insansız hava aracı #İsrail'e düştü: bütün bunlar son bir saat içinde oldu.

 

İsrail bunun "#İran'a ait bir insansız hava aracı" olduğunu söylüyor. Eğer öyleyse, bu, #Hizbullah tarzında, İsrail'in savunma sistemini yormayı amaçlayan bir “zorlayıcı keşif” uçağı demektir.

 

#Son dakika:

 

#İsrail F-16'sı, göründüğü kadarıyla #Suriye hava savunma sistemi tarafından düşürüldü

 

#Son dakika: Özel kaynak:

 

Tüm Suriye ordusu ve istihbaratı ile, #Suriye ve #Lübnan'daki müttefik (#Hizbullah) mevzileri teyakkuz halinde.

 

Kaynak: #İsrail'in bir F-16'nın düşürüldüğünü kabul etmesi, Suriye'nin teyakkuz halinde olası bir İsrail ihlalini beklediği anlamına gelir. Tıpkı #Hizbullah ve #İran gibi. İsrail bir savaşa sürüklenecek mi? #Rusya #Suriye'de nasıl yanıt verecek? Cephe şu anda çok sıcak.

 

#İsrail'in önce “#İran'a ait bir insansız hava aracından” bahsederken daha sonra bir F-16'nın düşürüldüğünü kabul etmesi, başlangıçta  #Tahran'ı suçlamaya çalıştığı, daha sonra ise gerçekliği kabul ettiği anlamına geliyor, bu ise karar alıcıların ilk bir saatte yaşadığı kafa karışıklığını gösteriyor.

 

#Suriye savaşa alışkın, zira yönetim, son 6-7 yıldır tümüyle savaşın içinde. Bu yüzden #IŞİD'in kuzeydeki son cebinin (#ABD kontrolünde olan hariç) özgürleştirilmesi sonrasında #Şam hükümeti yeni bir cephe için hazır.

 

#Şam'ın yanıtındaki tırmanış düzeyi, #İsrail'e yapılmış olan, #TelAviv'in gereken şeyleri dikkate almadığı yönünde bir ikazdı. #İsrail kendisini az sayıda Suriye mevzisini uzaktan (#Lübnan üzerinden uçarak) bombalamakla sınırlayabilir veya #Lübnan'dan #Suriye'ye uzanan bir cephede tırmanışa sürüklenebilir.

 

#İsrail F-16 uçağının düşürülmesini görmezden gelemez ki bu olay, #Suriye veya #Lübnan üzerinde on yıllardan beri olmamış bir şeydir. Bu yüzden önemli olan şey gelecek yanıtın seviyesidir: bu yanıt bir misilleme getirecek mi? Eğer getirecekse, uzun zamandır beklenen savaş başlayabilir.

 

Bu yeni bir Angajman Kuralı ve yeni bir durum: #İsrail kendisini, #Suriye hava sahasında hakimiyet kuramaz halde buluyor. Aynı zamanda #Şam'ın (pek çok analistin düşündüğünün aksine) #Rusya'nın pozisyonundan bağımsız yanıt verme özgürlüğüne sahip olduğunu gösteriyor.

 

#Suriyeli yetkililer hava savunma füzelerinin birden fazla F-16 uçağını vurduğuna inanıyor. Bu ise Suriye'nin hava savunma kapasitesini ve #Şam'ın #İsrail karşısındaki meydan okuyucu tavrını (yalnızca bir F-16'nın vurulduğu şeklindeki versiyonun kabul edilmemesi) gösteriyor.

 

Varılacak bir sonuç:  #Suriye semaları artık #İsrail için gezinti alanı değil ve Suriye Ordusu şimdi yeni bir çarpışma için hazır. Bu, analistlerin yaptığı, Suriye ordusunun “gerilmiş halde”, “cılız” olduğu, “sadece birkaç bin kişiden ibaret” olduğu şeklindeki bütün (gülünç) değerlendirmeleri yok ediyor.

 

#İsrail, “Bir misilleme üzerinde çalışıyoruz” diyerek, #Suriye hava savunma sisteminin etkililiğini dolaylı yoldan kabul etti. Önümüzdeki soru ise şu: #Rusya nasıl davranacak? #İsrail'in Suriyeli müttefikini vurmasına izin verecek ve kenarda mı kalacak? Yahut tırmanışı durduracak mı?

 

#Suriye'de güney cephesinde, bir #ABD müdahalesinin olduğunu, #Hizbullah, #İran ve #Filistinlilerin dahil olduğu yeni bir savaş görmek #Rusya için dezavantajlıdır. İsrail'in yanıtı sınırlı olmazsa tüm bunlar genel bir savaşa yol açabilir.

 

#Suriye ve #Lübnan'da tam teyakkuzda olan #Hizbullah, tepkiyi öngörüyordu. Lideri Seyyid Hasan Nasrallah, bir sonraki savaşta Nakura'dan Golan Tepeleri'ne uzanan genel bir savaş açma ikazında bulunmuştu.

 

Bu tırmanış, #Lübnan'ın 9. Blok'ta petrol arama faaliyetlerine başlanmasına onay vermesiyle çakışıyor.

 

Yalnızca bir düşünce: Eğer bu bir #Rus kısasıysa, #Rusya'nın #İdlib üzerinde kendi uçağının düşürülmesine yanıt verdiğini söyleyebiliriz. Rusya, #ABD'yi El Kaide müttefiklerine uçaksavar füzeleri vermekle suçlamıştı.

 

#İran'ın bu olayın doğrudan içinde olduğunu iddia eden #İsrail versiyonuna karşı #Şam'ın, hava savunma sisteminin F-16'larını vuran füzeler fırlatarak birden fazla uçağı vurduğunu teyit etmek üzere bir açıklama yayınlaması muhtemeldir.

 

#İsrail'in ikaz sirenleri Golan'da, Celile'de ve Kuzey İsrail'de çalıyor ve kuzeydeki hava sahası kapanıyor gibi görünüyor.  

 

7:35 AM - 10 Şubat 2018

 

#Son Dakika: #Suriye'ye yönelik ikinci bir #İsrail hava bombardımanı. #Şam bir kez daha İsrail jetlerine ve Golan Tepeleri'ndeki mevzilere ateş açtı. İsrail'de çalan sirenler devam ediyor. Gerilim (şu an için) tırmanıyor.

 

Eğer İsrail gerilimi arttırıp daha büyük bir savaşa yönelirse, saat başı yüzlerce füzeye maruz kalacaktır. Hizbullah, İsrail'i haftalarca kesintisiz ateş altında tutmaya yetecek kaynaklara sahip. Normal sivil yaşantı hareketsiz kalacaktır. Lübnan ve Suriye de şiddetli saldırılar altında kalacaktır, ancak bu tür bir duruma katlanmak için daha iyi konumlanmış haldeler.

 

Düşürülmüş bir F-16 şimdiden İsrail için cesaret kırıcı bir unsur. Gerilimi daha fazla tırmandırmak onların çıkarına değildir.

 

Rusya ve ABD de müdahil olabilir ve doğrudan çatışmaya girebilir. Bundan her ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Ancak şu anda Beyaz Saray'da bulunan personelin, özellikle de başkanın arkasındaki askeri üçlünün ne yapacağı belli olmaz. Moskova'nın bunun farkında olmasını umarız.

 

[Güncelleme: Saat 12]

 

Taraflar şu anda gerilimi azaltıyor. Son turda İsrail Suriye'nin birkaç hava savunma mevzisini ve “Hizbullah depolarını” vurduğunu iddia ederken, Suriye gelen bazı başka füzeleri durdurduğunu iddia etti. İsrail gerilimi tırmandırma niyetinde olmadığının işaretlerini gösterdi ve Rusya her iki tarafa da sükunet çağrısı yaptı. Washington'dan gelen bir açıklama yok.

 

Eğer şu andaki durum devam ederse, yeni “angajman kurallarının” ve yeni “kırmızı çizgilerin” olduğunu söyleyebilir. Suriye'ye yönelik yeni İsrail saldırılarına etkili araçlarla yanıt verilecektir. Suriye hava savunma sistemiyle eş konumlu Rus subaylar, İsrail'e avantaj sağlayacak şekilde müdahale etmeyecektir. Bu durum başlı başına Moskova tarafından İsrail'e, açık ve yasadışı provokasyonlarını durdurması için gönderilmiş bir mesajdır.

 

[Güncelleme: 1:30]

 

Elijah J. Magnier‏ @ejmalrai - 1:03 PM - 10 Şubat 2018
İş bitti: #İsrail savaş pozisyonundan çıkmaya ve gerilimi dindirmeye karar verdi. #Rusya İsrail'den, tırmanışın durdurulması için aracı olması yönünde bir talep aldı. Suriye'nin ülkenin orta kısımlarında IŞİD'i ortadan kaldırdıktan sonra hazır olduğu bir esnada İsrail, #Şam'a karşı ilk muharebeyi kaybetti.

 

#Son dakika:

 

Görüştüğüm #Suriyeli komutan teyit etti: F-16'yı vuran bir S-200 değildi. "Hazırlanmış bir pusu” idi. Yarın @AlraiMediaGroup üzerinden daha fazlasını okuyun.

 

[Çevirmenin notu: Yazının İngilizce orijinalinin, yeni bilgiler geldikçe güncelleneceği belirtilmektedir.  Bu linkten takip edilebilir.]

 

 

Çeviri: İlyas Halitoğlu

 

www.medyasafak.net