Nasır Kandil: Ateşkes kararı, dengelerin değiştiğinin işaretidir

Nasır Kandil: Ateşkes kararı, dengelerin değiştiğinin işaretidir
Suriye Ordusu ve müttefikleri, kararı, Batı’nın, uluslararası ve bölgesel güçlerin doğrudan müdahalesi sonucu bir askeri tırmanma riski taşıyan daha kötü bir senaryodan kaçmak için kabul etti. 2013 yılı Ağustos ayında Amerikan filolarının Suriye kıyılarında konuşlandırılması, sadece bir tiyatro ya da tatbikat değildi.

 

 

Ateşkes kararı, dengelerin değiştiğinin işaretidir

 

 

Nasır Kandil

 

 

Al-Binaa

 

 

Suriye savaşının başlangıcından bu yana, Birleşmiş Milletler'in Suriye'de ateşkes kararı aldığı her defasında, kararın Suriye Ordusunun lehine projeleri etkisiz hale getirdiği ortaya çıktı. Suriye Ordusu ve müttefikleri, kararı, Batı'nın, uluslararası ve bölgesel güçlerin doğrudan müdahalesi sonucu bir askeri tırmanma riski taşıyan daha kötü bir senaryodan kaçmak için kabul etti. 2013 yılı Ağustos ayında Amerikan filolarının Suriye kıyılarında konuşlandırılması, sadece bir tiyatro ya da tatbikat değildi. Birleşmiş Milletler her seferinde ateşkes kararı aldığında, Suriye Ordusunun onlarca cephede sürdürdüğü çabaları dağıtıldı. Müttefiklerin askeri varlığının zayıflığı, faydalı bir yolla yeteneklerinin dağılımını hesaplamayı ve cephede ateşkesi kabul etmeyi gerektiriyor. Her ateşkes kararı uygulandığında, kararın silahlı gruplara daha tehlikeli yeni bir raunt için hazırlanma fırsatı sağladığı görülüyor.

 

2015 yılı sonunda Suriye'de Rus askerlerinin varlığı ile 2013 yılından bu yana ülkede devam eden ABD müdahalesinin tehlikesinin kırılması ve Donald Trump yönetiminin bu açığın üstesinden gelememesi üzerine, uluslararası denklemler değişerek riskler hesaba katılmaya başlandı. Binlerce müttefik savaşçının Suriye'de mevzilenmesi, Halk Seferberlik Güçleri ve ordunun yedek kuvvetlerinden on binlerce savaşçının görevlendirilmesi, maddi-manevi ve insani kazanımlar veren zaferlerin de etkisiyle, Suriye ordusuna tüm muharebelerde üstünlük kazandırdı. Bu gelişmeler, Suriye Ordusu ile müttefiklerini art arda gelen zaferlere ulaştırdı.

 

Halep savaşının ardından, Rusya'nın Güvenlik Konseyi'ndeki siyasi istikrarına tanık olduk. Tüm ateşkeslerin sonuçlandığı amaca hizmet eden ateşkes kararının önlenmesi için kampanyalar ve baskılara karşı Rusya'nın son derece hoşgörülü olduğunu gördük. Yeni dengelerin açıklanmasını içeren son karar hakkında değiştirilmiş metnin kabul edilmesi için Suriye razı oldu ve Rusya da oyladı. Ve ilk defa, BM ablukanın kaldırmasını, Kaferya ve Fua'daki paralel bir ablukanın kaldırılmasına bağlı olarak karar verdi. Guta'daki ateşkes, tüm Suriye'de kapsamlı bir ateşkese bağlandı. Bu bağlamda karar, Türkler, İsrailliler ve Amerikalıların varlığını da kapsadı. Suriye ve müttefiklerine, Türkiye İsrail ve Amerika'nın ihlallerini göz önüne alarak kararın iptali imkânı veriyor ve aynı zamanda Suriye'ye Afrin, Keferya ve Fua gibi yerlerde yardım ve tahliye gibi uygulamalara olanak sağlıyor. En önemlisi de anlaşma Nusra, Işid ve onlarla birlikte olanları açıkça dışarıda tutuyor. Bu, İdlib ve Guta'da Nusra'nın ve Deyr ez-Zor'un kuzeyinde Işid'in vurulmasının devamı anlamına geliyor.

 

Suriye ordusu ve müttefikleri, kararın uygulanması için mekanizma oluşturacak müzakereler beklemiyor. Aksine, bölgenin kuzeyinde önemli başarılar elde edebilmek için geniş alanlarda ve Doğu Guta'nın güneydoğusundaki Salihiya ve Nişabiya kasabalarının kontrolünü sağlayan önemli tepelerde kontrolünü sağlamak için, karar uyarınca, Guta'da Nusra cephesinin yaygın olduğu eksende ilerlemeye başladı. Şam'a düşen her merminin kurduğu denklem, ateşkesin iptali anlamına geliyor.

 

 

Çeviri: Merve Soydaş

 

www.medyasafak.net