Mısır’ın İsrail’e Gaz Satışını Durdurması Ne Anlama Geliyor?

Mısır’ın İsrail’e Gaz Satışını Durdurması Ne Anlama Geliyor?
"Bu yüzden İsrail’e verilen gazın kesilmesi olayı Mısır’ın tahakküm altında olması, emperyalizme bağımlılığı ve Siyonist devletin çıkarlarına itaat etmesiyle ilişkilidir ve bu Mısır halkının anlaşmanın iptaliyle gün yüzüne çıkan devrimci mücadelesinin bir parçasıdır."
Mısır’ın İsrail’e Gaz Satışını Durdurması Ne Anlama Geliyor?

Mısır, elektrik üretimi için şiddetle Mısır doğal gazına ihtiyaç duyan İsrail ile 2005 yılında yaptığı doğal gaz ihracatı anlaşmasını fes etti.

2011 Şubat ayında halk devrimiyle devrilen Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık yönetimi boyunca ülke Tel Aviv’in en güçlü Arap müttefikiydi. Press TV konuyu daha derinlemesine ele almak için politika yorumcusu Ralph Schoenman ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Aşağıda sizlere bu söyleşinin metnini sunuyoruz.

İsrail’e gaz ihracatının durdurulması konusunda düşünceleriniz nedir ve sizce bu yirmi yıllık anlaşmayı da sonlandıracak mıdır?

Öncelikle, bu anlaşmanın Amerikan emperyalizminin yönlendirmesi altındaki Siyonist yönetimle Mübarek rejimi arasındaki yolsuzluklar ve gizli saklı işlerin sembolü olduğu bilinmelidir ve bunun birçok yönü var.

Bu sadece insanların İsrail ve yolsuzluklar karşısında hareketlenmesi değildir. Aynı zamanda boru hatları o kadar sıklıkla bombalandı ki -sürekli devam eden halk müdahalesi ve gaz akışının kesilmesi yoluyla da- 5 Marttan bu yana İsrail’e hiçbir teslimat yapılmadı.

Belirtilmesi gerekiyor ki, gerçekte Siyonistlerle yapılan bu gaz anlaşmasından sorumlu olan kişi, İspanya’da suçlandı, yolsuzluğa bulaşmak ve Mısır kanunlarını çiğnemek gerekçesiyle mahkemesi yapılmak üzere Mısır’a iadesi istendi. Bu gaz anlaşması Hüsnü Mübarek rejimine karşı halkın beslediği öfkenin ana kaynağıydı.

E-Gaz’ın ortak yazarı ve Mübarek’in yakınlarından Hüseyin Selam İspanya’da tutuklandı ve belirttiğim gibi Mısır’a iadesi söz konusu.

Aklınızda bulunsun, EMG bugüne değin asla fiyatlarını halka açıklamadı ancak bu bugün biliniyor artık. The Wall Street Journal’da belgelendiği üzere İngiliz Isı Birimi üzerinden doğal gaz İsrail’e 2 dolardan satılıyormuş.

Aynı gaz Mısır halkına İngiliz Isı Birimi üzerinden %100 daha fazla olarak 4 dolara verildi.

The Wall Street Journal Mısır’daki büyük söylentiyi dile getiriyor: “Mısır halkına mali yardım yapmazken, İsrail’e yapıyorduk.”

2005 yılında yapılan gaz anlaşması 20 yıllık bir destek anlaşmasıydı ve Mısır şirketlerine çok büyük paralar kazandırırken İsrail devletine de büyük fayda sağladı. Mısır halkına yüksek kar ve fahiş fiyatlarla sunulan 7 milyar metre küp doğal gaz, kamu görevlileri arasında paylaştırdığımız şirketlere 1 milyar dolarlık bir kazanç sağlıyor.

Bu yüzden İsrail’e verilen gazın kesilmesi olayı Mısır’ın tahakküm altında olması, emperyalizme bağımlılığı ve Siyonist devletin çıkarlarına itaat etmesiyle ilişkilidir ve bu Mısır halkının anlaşmanın iptaliyle gün yüzüne çıkan devrimci mücadelesinin bir parçasıdır.

Şimdi burada durup Silahlı Kuvvetler Yüksek Şurasının Mısır halkının isteğine saygı duyup duymayacağını görmek gerek, çünkü bu devrimci hareket daha yeni başlıyor.

Bu son gelişmelerin oluşumunda, boru hatlarına 14 saldırı oldu. Ben ABD’nin müttefiki İsrail’in içinde bulunduğu bu petrol-çaresizliği hakkında nasıl tepki vereceğini merak ediyorum.

ABD’nin yaptığı şey derhal çeşitli emir erleri üzerinden alternatif destek sağlamaktır.

Buna cevap İsrail gazetesi Arashava’da yayınlandı, aradaki açık Norveç, Avrupa şirketleriyle İsrail’in yaptığı anlaşmalar ve ABD tarafından kapatılacaktır. İtalyan Microparian Marine Müteahhitlik İsrail’in diğer kaynaklardan da gaz ithal edebilmesi için bir deniz terminali inşa ediyor.

Bu arada, her ne kadar gerçek dünyada sizin de bahsettiğiniz gibi boru hatlarının bombalanması ve Mısır halkının başkaldırısının gerçekte Mısırlıların evvelden sağladıkları desteği kesmesiyle İsrail halkına yansıtılan elektrik fiyatları inanılmaz derecede artıyorsa da…

Bu krizin açıklamasıdır, emperyalizm bunu çözemeyecektir. Bu sadece Mısır halkını ateşleyecek ve sadece Mübarek’in değil, vadesi dolmuş Askeri Şura’nın da kaldırılmasını getirecektir. 

 

Bu röportaj Hüseyin Beheşti tarafından medyasafak.com için tercüme edilmiştir.