ABD’nin Şam’da boşa çıkan gizli planı: Üçlü saldırı öncesi ve sonrasında Rusya’nın rolü

ABD’nin Şam’da boşa çıkan gizli planı: Üçlü saldırı öncesi ve sonrasında Rusya’nın rolü
Rusya, Suriye’ye atılan füzeleri vuracağını söylediğinde Trump, “Hazır ol Rusya, çünkü gelen füzeler yeni, hoş ve akıllı.” dedi. Rusya ise saldırıda vurduğu füzelerden sonra, “ABD’nin attığı akıllı, yeni ve çok pahalı füzelere karşı eski Sovyet hava savunma sistemini kullandık.” açıklamasını yaptı.

 

 

Elijah M. Magnier

 

 

Ejmagnier.com

 

 

Donalp Trump, birkaç gün önceki, geniş askeri birlikler ve silah gücüyle hazırlandığı, Çöl Fırtınası Harekâtına benzeyen (fakat kara kuvvetlerinin bulunmadığı) girişimden vazgeçti. A Planı, Suriye Ordusuna, başkanlık sarayına, komuta ve kontrol noktalarına, seçkin güçlerine, stratejik askeri noktalarına, cephane depolarına, savunma sistemlerine ve politik liderlik kurumlarına yönelik tahrip edici bir saldırılar bütünüydü.

 

Suriye'ye ABD, İngiltere ve Fransa tarafından yapılan saldırı öncesinde, -saat 4 civarı- Rusya ve bizzat Putin, saldırıyı hafifletmek ve görece daha az şiddetli B Planı'nın uygulanmasını sağlamak için yoğun temaslar gerçekleştirdi.

 

Rusya, birkaç üst düzey devlet görevlisi ile kurduğu temasta, Suriye Ordusuna kalıcı zarar verebilecek herhangi bir darbenin vurulmasını reddetti ve Şam hükümetini, Batı'nın, Doğu Akdeniz'de güç dengelerini radikal olarak sarsacak bir rejim değişikliğinden önce çok dikkatli düşüneceği konusunda bilgilendirdi.

 

Peki ABD-İngiltere-Fransa saldırısının arkasındaki gerçek neden ne? Duma'da gerçekleştiği iddia edilen “kimyasal saldırı”  mı? Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü hâlihazırda Şam'da ve üyeleri bu cumartesi, kimyasal silah saldırısının gerçekleştiği iddia edilen Duma'yı ziyaret ederek bölgede inceleme yapacak. Neden sonuçlar için beklenmedi?

 

Şam kaynaklarının açıkladığına göre, Suriye Ordusu ve müttefikleri Rusya desteğiyle İdlib kırsalında geniş bir operasyon gerçekleştirirken ve Ebu El-Duhur Hava Üssü'ne ulaşmışken aniden operasyon durdu. Bütün öncü kuvvetler Guta'ya gitti. Peki neden? Ne oldu?

 

Rusya, Suriye hükümetini Suriye-Irak sınırında, ABD kontrolünde bulunan ve ABD'nin vekil güçlerinin askeri eğitim aldığı El-Tanf Askeri Üssü'nde oldukça geniş askeri güçlerin toplandığı konusunda bilgilendirdi. Ruslar, tespit ettikleri bu olağandışı askeri hareketliliklerle birlikte anladılar ki ABD, Suriye'deki vekil güçlerini, bölgedeki 30.000 Selefi ile birleşmeleri için Doğu Guta'ya yönlendirmeye hazırlanıyordu. Bu saldırı, Suriye'nin güneyinde yer alan Dera'ya yönelik, hedef şaşırtmak amaçlı başka bir saldırıyla eş zamanlı olarak yapılacaktı. Böylece Şam yakınlarında bir saldırı karşısında Suriye Ordusu ve müttefikleri, başkentte kalan çok az birlikle savaşmak zorunda kalacaktı.

 

Kaynakların belirttiğine göre, ABD'nin planı Suriye'deki vekil güçlerini ve Guta'daki Selefi grupları destekleyerek Şam'ın tüm kontrolünü ele geçirmelerini sağlamak temelindeydi. Rusya'yı yalnızca Lazkiye ve Tartus'ta varlık göstermeye zorlayarak Rusya'nın Suriye'deki hareket alanını kısıtlamayı ve sonunda rejim değişikliğini gerçekleştirmeyi amaçlayan plan, Suriye askeri gücünün İdlib kırsalından Guta'ya alınması ile bozuldu. Bu plan, Rusya'nın bölgede 3 yıldır yoğun biçimde gösterdiği çabaları boşa çıkarabilir; tam Suriye ve Rusya savaşın sonuna gelmek üzereyken, kurtarılmamış çok az bölge kalmışken, ABD'ye üstünlük fırsatı sağlayabilirdi.

 

Rusya'nın Guta'ya müdahalesi bu planı parça parça ederek on binlerce militanın Guta'dan çekilerek aileleriyle beraber Suriye'nin kuzeyine gitmelerini sağladı. Şu an başkent çok daha güvenli; Guta'nın kurtarılmasından sonra, güneyde El-Kaide kontrolünde bir bölge ile IŞİD kontrolünde Yermuk ve Hacerü'l-Esved kampları kaldı.

 

Rusya, ABD-İngiltere-Fransa saldırısını hem kapsamı hem de amaçları bakımından anlamsız kıldı ve bu saldırının sınırlı nitelik taşıyan, sahada büyük değişimler yapma şansından yoksun bir girişim olmasını sağladı.

 

Rusya, Suriye'ye atılan füzeleri vuracağını söylediğinde Trump, “Hazır ol Rusya, çünkü gelen füzeler yeni, hoş ve akıllı.” dedi. Rusya ise saldırıda vurduğu füzelerden sonra, “ABD'nin attığı akıllı, yeni ve çok pahalı füzelere karşı eski Sovyet hava savunma sistemini kullandık.” açıklamasını yaptı. Ayrıca ABD ve İngiltere'nin hava saldırıları, İsrail'in neredeyse düzenli olarak bombaladığı hedefleri vurdu. Gelen füzelerin üçte ikisini durdurabilecek güce sahip olduğunu gösteren Suriye ve müttefikleri için bu saldırılar, gelecekte olabilecek bir İsrail saldırısı için de tatbikat görevi gördü. İsrail bu sonuçtan oldukça hoşnutsuz ve hayal kırıklığına uğramış görünüyor.

 

ABD Savunma Bakanı James Mattis -ki “Pentagon'un elinde, Suriye'de geçen hafta bir kimyasal saldırı gerçekleştiğini onaylayacak bağımsız kanıt yok.” açıklamasını yapmıştı- Suriye'ye yapılacak geniş çapta bir saldırıya, bunun doğrudan Rusya'nın müdahalesini tetikleyeceğini ve bu durumun ABD'nin amaçlarına ölümcül zarar olarak geri döneceğini bildiğinden itiraz etti. Mattis, deneyimsiz patronunun itibarını korumak için bir “onur kurtarma saldırısı”nı kabul etti. Gerçek şu ki, bu üçlünün Suriye saldırısı, Suriye lideri Beşar Esad'ın itibarını artırmış görünüyor: Şam halkı sokaklara çıkarak ülkelerine yönelik Batılı saldırılar karşısında hükümete desteğini gösterdi.

 

Üçlü, doğrudan Rusya'yı kışkırtacak eylemlerden kaçındı, Rus üsleri ve operasyon alanlarına müdahalede bulunmadı. Rusya, ABD ve Fransız donanmalarına benzer bir hava saldırısı gerçekleştirerek, karşılık vermeye hazır olduğunu gösterdi. Rus donanması, görüş açısına hâkim olmak ve kör noktalardan kaçınmak amacıyla Lübnan kıyılarının karşısında konuşlanmıştı.

 

Suriye'nin etrafı ABD askeri üsleri ile çevriliyken (İsrail, Ürdün, El-Tanf, El-Haseke, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Irak ve Türkiye) Rusya, kendi toprakları dışında Washington ile direkt bir karşılaşmadan kaçınmayı başardı. Rusya, Leonid Brejnev'in 1979'da, Afganistan'da düştüğü CIA tuzağını hatırlıyor. CIA, Sovyet işgalinden önce, 6 ay boyunca Mücahitlere destek vermişti. Zbignev Brzezinski Sovyetlerin Afganistan'ı işgalinin ABD tarafından özellikle provoke edildiğini söyledi. “Bu mükemmel bir fikirdi. Bu onları Afganistan'da savaşın içine çekti ve onlara bir nevi Vietnam'ı verdik.'' Putin, neredeyse 40 yıl sonra gelen aynı ABD tuzağına düşmedi.

 

 

Sonraki adım ne?

 

Şam'ın kaderinin güvence altına alınmasıyla birlikte tüm gözler Suriye'nin kuzeyinde El-Kaide kontrolünde bulunan İdlib'e çevrildi. Peki neden İdlib?

 

Şam'ın güneyindeki Yermuk kampının durumu, Fua ve Kefraya ile doğrudan bağlantılı görünüyor. Zabadani müzakerelerinde Şam ve müttefiklerinin El-Kaide ile vardığı anlaşma gereği Suriye hükümeti, Suriye'nin kuzeyindeki bu iki kuşatılmış kent karşılığında Yermuk'teki kampa dokunmamayı kabul etmişti. Fakat bugün başkenti tamamen temizleme gayretinde olan Suriye hükümeti, müttefiklerini, geçmişteki taahhütleri bertaraf etmek için ikna etme girişiminde bulunuyor.

 

Ülkenin güneyindeki Dera ve Kuneytira göz önüne alındığında, öyle görünüyor ki Suriye'de hiç kimse bu gergin zamanda ABD ve İsrail'i kışkırtmaya istekli değil; bu nedenle, bu şehirlerin durumu için çözüm belki en sona kalacak. IŞİD ise, El-Bediye'de, Suriye bozkırlarında etrafı tamamen sarılmış durumda ve gelecek aylarda tamamen yok edilmeyi bekliyor.

 

İdlib'de durum, Türkiye-Rusya-İran ekonomik ve finansal anlaşmasına rağmen değişmedi. Hiç şüphe yok ki, Suriye üzerinde ortaklık kuran bu ülkelerin ekonomik doğaları arasında büyük farklılıklar var.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Suriye saldırısına desteğini ve durumdan hoşnutluğunu ifade etti. Rusya, Erdoğan'a, Afrin'i Suriye hükümetine teslim etmesini isteyerek yanıt verdi. İran'ın Suriye meselesi özel temsilcisi Ali Ekber Velayeti, bir sonraki hedefin İdlib olduğunu açıkça söyledi. Bu nedenle Türkiye'nin İdlib'de yer alan çok sayıdaki gözlem üssünü; Rusya'nın, Türkiye saldırısından önce Afrin'deki gözlem üslerini geri çekmesi gibi geri çekmesi mümkün. Ayrıca Rusya, Erdoğan'dan S-400 füzelerinin satışı ile ilgili anlaşmayı iptal etmesini bekliyor.

 

Tüm bunlar hesaba katıldığında, pusula İdlib, Rastan ve Cisre'ş-Şuur'u gösteriyor. Lazkiye kırsalında toplanan Suriye askeri güçleri, etrafındaki birçok köyü kurtardıktan sonra İdlib'i almaya hazır.

 

Suriye ve müttefiklerinin ikinci operasyon alanı da dünyada bir “kimyasal saldırı” söylemini beraberinde getirecek. ABD, El-Kaide'nin yanında duracak mı? Neden olmasın? Bu durum hiçbir zaman gerçek bir kimyasal silah kullanımı sorunsalı olmadı; biliniyor ki ABD, dünyadaki en geniş kimyasal silah stoklarını elinde bulunduruyor. Asıl mesele, ABD'nin Doğu Akdeniz'deki Rusya hâkimiyeti karşısındaki yenilgisi.

 

 

Çeviri: Öykü Altunbaş

 

www.medyasafak.net