Mursi: İsrail’le Anlaşmalarımız Devam Edecek / Şimdilik İran Değil, Önce Suudi Arabistan

Mursi: İsrail’le Anlaşmalarımız Devam Edecek / Şimdilik İran Değil, Önce Suudi Arabistan
Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinin muhtemel galibi Muhammed Mursi, hükümet politikası hakkında El Kuveytiye gazetesiyle bir söyleşi yaptı. Görünüşe bakılırsa Mısır’ın geleceğinde henüz İran’a yer yok. Mısır’da başrolü Mursi’nin Arap kardeşleri oynayacak.
Mursi: İsrail’le Anlaşmalarımız Devam Edecek / Şimdilik İran Değil, Önce Suudi Arabistan

Tabnak.ir
 


Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinin muhtemel galibi Muhammed Mursi, hükümet politikası hakkında El Kuveytiye gazetesiyle bir söyleşi yaptı. Görünüşe bakılırsa Mısır’ın geleceğinde henüz İran’a yer yok. Mısır’da başrolü Mursi’nin Arap kardeşleri oynayacak.

Mübarek rejiminin İsrail ile yaptığı bütün anlaşmalara Mısır halkının menfaatleri doğrultusunda saygı göstereceğini söyleyen Müslüman Kardeşler’in cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi, İran’ın Kahire maslahatgüzarıyla görüşmeye hâlâ karşı olduğunu vurguladı.

El Kuveytiye gazetesine röportaj veren Muhammed Mursi, gazetecinin Müslüman Kardeşler’in İran ve Hizbullah ile doğrudan ilişkide olup olmadığını sorması ve Arap ülkelerinin ve Batı’nın, Mısır-İran-Hizbullah ittifakına karşı Mısır’ı tehdit ettiği iddiasını dile getirmesi üzerine şöyle konuştu: “Bu, varsayımdır, iftiradır ve asılsızdır. Biz işgalci İsrail karşısında Filistin halkının direnme hakkı olduğunu kabul ediyor ve bu hakka saygı duyuyoruz. Lakin buna karşın, dost Arap Körfezi (Fars Körfezi) ülkelerini tehdit eden güçlerin safında hiçbir zaman yer almayız.”

İran’ın defalarca Mısır’la ilişki kurma girişiminde bulunduğunu dile getirerek Mursi’yi tartışma ortamına sürüklemek isteyen El Kuveytiye muhabirinin bir sonraki sorusu Kahire-Tahran ilişkilerinin Mısır-Arap ülkeleri ilişkilerini nasıl etkileyeceği oldu.

Mursi bu sorunun cevabında şunları söyledi: “Ben İran maslahatgüzarına randevu vermedim, İran’ın Suriye tavrı belirginleşmediği sürece de vermeyeceğim. Söylediklerinizle ilgili olarak şunu belirteyim: Arap bölgesinin güvenliği ve istikrarı, Mısır ile Arap ülkelerinin iyi ilişkiler içerisinde olmasına bağlıdır; çünkü iki taraf da birbirine muhtaç. El Ezher ile Suudi Arabistan arasındaki Sünni dünyanın liderliği projesi olduğu gibi kalacak. Ve tabii bu ikisinin Arap ülkelerinde kollarının olması projesi de. Elbette bunun karşısında başka bir proje daha söz konusu, bunun ayrıntılarına girmek istemiyorum. Bizim bölge (Arap) ülkeleriyle ilişkilerimiz ebedî, güçlü, stratejiktir ve bölgenin bekasına matuftur.”

Mursi bu iddialarını, İran İslam Cumhuriyeti makamlarının farklı platformlarda defalarca Suriye halkının isteklerini ülke içinde himaye ettiklerini, Suriye içinde meydana gelen her türlü çatışmaya ve bu ülkeye yönelik yabancı müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını açıklamalarına rağmen gündeme taşıdı.

Ahmed Şefik’le Rekabeti ve Askerî Müdahaleler

Ahmed Şefik’in seçimlerin birinci turunda elde ettiği zaferle ilgili açıklamalar da yapan Muhammed Mursi, Şefik’in Mübarek rejiminde imtiyaz elde eden, tekelcilik ve yolsuzlukla gayrimeşru servet edinen ve bu imtiyazlarını kaybetmek istemedikleri için inkılâba karşı çıkan ailelerce desteklendiğini söyledi.

Şefik’i destekleyen ailelerin bazı medya organları, dağılan Milli Parti unsurları ve şu an yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle yargılanan iş adamlarınca himaye edildiklerini kaydeden Mursi, “Bu iş adamları, özgürlüklerine kavuşmak için sabık rejimin kalıntısının işbaşına gelmesini istiyor” diye konuştu.

Mursi, Mısır’ın geleceğine ve hükümet politikasına dair bu açıklamalarını, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan önce devrik diktatör Mübarek’in generallerinden oluşan Askerî Konsey’in üst üste kibarca iki darbe yaptığı ve Anayasa Mahkemesi yoluyla halk tarafından seçilen parlamentoyu feshedip, gelecek cumhurbaşkanının yasama ve karar alma yetkisini iyice sınırlandırdığı sırada yaptı.

Mursi’nin Çelişkili İsrail ve Amerika Tavrı

Mursi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben Eliyazer’in ve diğer İsrail makamlarının Ahmet Şefik’in zafer kazanmasını temenni eden açıklamaları bizi çok şaşırttı. Siyonistlerin bu temennilerinin altında yatan bir şey var, halkın bu konuda bilinçli olması gerekir.”

Buna karşın çelişkili açıklamalarında “yeni” Mısır’ın, Siyonist rejim ve Amerika ile ilişkilerini geliştireceğini belirten Mursi, Camp David Anlaşması ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Halkımızın menfaatine oldukları sürece Mısır’ın resmî anlaşmalarına saygı göstereceğiz. Mısır halkı “barışçı” kaderini belirlemede görüş sahibidir.  Sonuç itibariyle bu konuda halk karar verecek. Anlaşmalar iki tarafı da bağlar; bir tarafı değil. Mısır doğalgazına gelince; halkımızın menfaati önceliklidir.”

Müslüman Kardeşler ile Amerika’nın şu anki ilişkilerine de değinen Muhammed Mursi, “Bizim Amerika ile ilişkimiz teamüllerde eşitlik ilkesine dayanır ve bunda da Mısır’ın menfaatleri önceliklidir. Mısır siyasetinde etkin bir siyasî bir parti olarak biz, Amerikalı temsilcilerin ziyaretlerini ve bu ülkenin Kahire’de elçilik açmasını olumlu karşıladık.”

Mursi İlk Yurtdışı Gezisini Suudi Arabistan’a Yapacak

Müslüman Kardeşler’in adayı Mursi’nin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin ölümü nedeniyle Arabistan büyükelçiliğine taziye ziyaretinde bulunmasının ardından ofisinden yapılan açıklamada, cumhurbaşkanlığı yemin töreninin ardından Mursi’nin ilk resmî yurtdışı gezisini Suudi Arabistan’a yapacağı bildirildi.

Mursi Arap Yatırımcıları Mısır’a Çağırıyor

Muhammed Mursi’nin ofisinden yapılan ve El Âlem’in internet sitesinde yer alan açıklamada, Müslüman Kardeşler adayının Arap yatırımcıları Mısır’da daha fazla faaliyet göstermeye çağırdığı kaydedildi.

Mursi’den Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne Taziye Ziyareti

Muhammed Mursi, ofisinden yapılan açıklamada cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 52’sini aldığının bildirilmesinin hemen ardından Suudi Arabistan Büyükelçiliği’ne taziye ziyaretinde bulundu.

Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nde düzenlenen taziye merasimine Mursi’nin yanısıra Müslüman Kardeşler’in önde gelen simaları ile Askerî Konsey komutanları da katıldı.

 

medyaşafak