Muhammed bin Selman nerede?

Muhammed bin Selman nerede?
Çatışmanın ardından 20 günden fazla süre geçmesine rağmen Suudi veliahdının gözlerden uzak oluşunun nedeni hala belli değil. Bunun suikast korkusundan mı kaynaklandığı yoksa başına ortaya çıkmasını engelleyen başka bir şey mi geldiği konusunda şimdilik kesin bir sonuca varmak imkânsız.

 

 

Fars News

 

 

21 Nisan akşamı bazı Katarlı ve Suudi sanal medya hesapları, Riyad şehrindeki el Hazami bölgesinde yer alan Suudi krallık sarayı yakınında saatlerce süren silah sesleri duyulduğunu haber verdiler. Bu hadisenin görüntüleri de sosyal medya hesaplarından yayınlandı.

 

Aynı esnada başka medya organlarında da bazı Suudi prenslerin darbe yapmaya ve veliaht Muhammed bin Selman'a suikast düzenlemeye çalıştıkları ihtimali dillendirildi. Başka kaynaklar ise bunun Yemenli savaşçılar tarafından Âl-i Suud'un Yemen'deki cinayetlerine karşı cevap mahiyetinde düzenlenen girift bir operasyon olduğunu iddia ettiler.

 

Suudi medyası, başta el-Arabiyye ve el-Hades olmak üzere, Riyad polisinin yayınladığı bildiriye kadar hadiseden bahsetmediler. Riyad polisi olay gecesi Suudi sarayı yakınında ateş açıldığını doğrulamakla birlikte, bunun sebebinin oyuncak bir insansız uçağın sarayın hava sahasına girmesi olduğunu iddia etti. Bununla birlikte muhalif medya ve twitterdaki etkili hesaplar, yarım saatten az bir sürede trend haline gelen “Hazami'de Silah Sesleri” başlıklı bir haştag altında çatışma ve mermi seslerinin yer aldığı görüntüler yayınladılar ve Riyad polisinin iddiasından farklı bir senaryo öne sürdüler.

 

Suud hanedanı içindeki sırları ifşasıyla bilinen twitter aktivisti “Müçtehid”, Suud idaresinin silah sesleri hakkındaki rivayetini reddetti. “Müçtehid”, sahadaki kaynaklarından aktarımda bulunarak “Saldırının hedefi Muhammed bin Selman'ın şahsıydı ve bu çatışmada iki taraftan 7 kişi öldürüldü. Saldırganlar, kaçmayı başardılar ve eylemlerinde muhtemelen bu hava aracından da faydalanmıştılar. Çatışma bir saat sürdü” diye yazdı.

 

Söz konusu hadise, kimliği belirsiz kişilerin Suud'un önde gelen şahıslarına ve özellikle de veliaht prense düzenledikleri ilk operasyon değildi. Bu olaydan 6 ay önce Suudi İçişleri Bakanlığı yayınladığı bir bildiriyle Kalaşnikof tüfeği ve birkaç el bombasıyla silahlanmış bir militanın Cidde şehrindeki Suud sarayının muhafız birliğine saldırdığını ilan etmişti.

 

Bununla birlikte Riyad'daki Suud sarayındaki saldırının -ister oyuncak insansız uçakla ister silahlı unsurların kraliyet muhafızlarıyla çarpışması şeklinde olsun- nedeni her ne olursa olsun, Muhammed bin Selman'ın hadiseden sonra bu ülke medyasında hiç gözükmemesi de şüphe çeken bir yön olarak öne çıkıyor. Söz konusu veliaht bundan önce konuşmaları, görüşmeleri ve her türlü faaliyetinin Suudi medyasının manşetlerinde yer almasıyla dikkat çekiyordu.

 

Hadise gecesi bazı kaynaklarda Bin Selman'ın yaralanması ihtimalinden de bahsediliyordu. Veliaht bu olaydan sonra medyada neredeyse hiç yer almadı ve akıbeti hakkında elde malumat yok.

 

Muhammed bin Selman ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette de -ilk dış ziyaretiydi- medyada boy göstermedi. Pompeo sadece Suudi meslektaşı Adil Cübeyr ile görüşerek ortak basın açıklaması yaptı.

 

Suud medyası ise veliahdın sabık Amerikan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile daha önce gerçekleştirdiği görüşmelerin görüntülerini sundu.

 

Çatışmanın ardından 20 günden fazla süre geçmesine rağmen Suudi veliahdının gözlerden uzak oluşunun nedeni hala belli değil. Bunun suikast korkusundan mı kaynaklandığı yoksa başına ortaya çıkmasını engelleyen başka bir şey mi geldiği konusunda şimdilik kesin bir sonuca varmak imkânsız.

 

Suudi Arabistan bu hadiseden birkaç gün sonra Veliaht Muhammed bin Selman'ın bazı iç ve dış makamlarla yaptığı görüşmelerin film ve resimlerini yayımlamak suretiyle sağlığının yerinde olduğunu göstermek istedi. Fakat bu örneklerin incelenmesi görüşmelerin daha önceye ait olup silahlı çatışmanın üstünü örtmek için yayınlanmış olabileceğini gösteriyor.

 

 

Çeviri: Medya Şafak