"Nasrallah Lübnan’ı İsrail’den ve İç Savaştan Korumaya Çalışıyor"

"Nasrallah Lübnan’ı İsrail’den ve İç Savaştan Korumaya Çalışıyor"
Beyrut merkezli politik analist Press TV’ye Hizbullah direniş hareketi İsrail destekli bir iç savaşa sürüklenmeyecektir ve Lübnan’ı Siyonist rejime karşı savunacaktır, dedi.
Analist: Nasrallah Lübnan’ı İsrail’den ve iç savaştan korumaya çalışıyor

Beyrut merkezli politik analist Press TV’ye Hizbullah direniş hareketi İsrail destekli bir iç savaşa sürüklenmeyecektir ve Lübnan’ı Siyonist rejime karşı savunacaktır, dedi.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, İsrail rejimini şayet Lübnan’a karşı bir savaş başlatmaya kalkışırsa binlerce füzenin Tel Aviv’i hedef alacağına dair uyardı. İsrail’i Müslüman Dünya’nın en büyük düşmanı olarak tanımlayan Hizbullah lideri gelecekte muhtemel bir savaşta İsrail’in hiçbir yeri muaf olmayacak, dedi ve Tel Aviv rejimi ile Amerika’yı bugünün dünyasındaki tiranlığın sembolleri olarak tanımladı. Nasrallah üçüncü İmam Hüseyin’in takipçilerinin küstah güçlere kendilerini aşağılama izni vermeyeceklerine dikkat çekti.

Press TV Lübnan’ın başkenti Beyrut’tan politik analist Rıdvan Rızk ile eldeki meseleyi derinlemesine tartışmak için bir röportaj gerçekleştirdi.

Aşağıdaki metin bu röportajın yaklaşık bir çözümüdür.

Press TV: Seyyid Hasan Nasrallah’ın bugün söylediklerinin önemi hakkında konuşalım.

Sizce o İsrail’e sert bir uyarıda bulunmak için neden bu günü seçti?

Rızk: Peki, yakın zaman önce gördüğümüz şey, özellikle Gazze savaşından sonra İsrail’in Arap Dünyası’ndaki müttefiklerinin yükselişi, hassaten Suudi Arabistan ve Katar’ın Lübnan ve Suriye’deki durumu mukavemete veya İsrail’e karşı direniş hareketine karşı zorlamasıdır.

Bu nedenden dolayı da  Seyyid Hasan Nasrallah İran\'ın gücü ve Hizbullah\'ın tam desteği sayesinde kazanılmış olan  Gazze savaşındaki zaferden sonra,  özellikle de harekâta hazırlık kısmı olmak üzere, gerek var olan, gerekse de 2008 yılında ve onu takip eden dört yıl içinde hatta son savaşa kadar İsrail’den ve Katarlılardan kaynaklanan savaşlara ve yine Katar, Fars Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan kaynaklı tehditlere karşı savaşa tutuşabilmek için daima hazır bekletilmek üzere  imal etmiş oldukları  her çeşit askeri teçhizat ve malzemeyle, bütün tarafların Gazze zaferinde İran ve Hizbullah\'ın rolünü yok varsaymaları üzerine zamanlamayı bu şekilde seçmiştir.  Seyyid Hasan Nasrallah şimdilerde Lübnan’ı Sünniler ve Şiiler arasında çıkarılmak istenen bir mezhep savaşından korumaya çalışmaktadır ve onlar Hizbullah\'ı direk vurmak yahut Hizbullah’ı istemeyip kaçınmakta olduğu bir  iç savaşla meşgul etmekle tehdit ediyorlar. O bunu istemiyor ve önlemek için en iyisini yapıyor. Hizbullah böylesi bir savaşın içine elbette ki çekilemez zira  Seyyid Hassan Nasrallah ana hedef ve adına İsrail dediğimiz ana düşman karşısında kaybetmeyecektir

Öyleyse, Nasrallah İsrail ile olabilecek veya İsrail’in tıpkı Gazze’de yaptığı gibi Lübnan’a karşı başlatabileceği herhangi bir savaşı durdurmayı veya önlemeyi deniyor ve bütün bu bilgilendirme ve tehdit elbette İsrail’den gelecek herhangi bir hareketi veya İsrail’in Lübnan’a karşı savaş için atacağı aptalca bir adımı durduracaktır zira onlar 2006’da yüzleştiklerinden daha fazlasıyla yüzleşecekler ve ben İsrail’in bunu hala kabul etmeye hazırlandığını veya 2012 veya 2013’te bunun gibi bir başka yenilgiyi kabul edebileceğini düşünmüyorum.

medyaşafak