Hamas’ın füze yağmuru Demir Kubbe’yi deldi

Hamas’ın füze yağmuru Demir Kubbe’yi deldi
Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah birkaç ay önce Lübnan direnişinin akıllı füzeler üretme teknolojisini elde ettiğini söylemişti. Dün de Hamas bu gelişmişliğin başka bir bölümünü sergileyerek Siyonist yerleşimciler ve siyasetçilerin yüreğine gelecekteki her türlü maceracılığın önünü alacak bir korku yerleştirmiş oldu.

 

 

 

Alwaght.com

 

 

 

Siyonist rejimin Gazze topraklarında gerçekleştirdiği operasyon ile ateşkesin tek taraflı olarak ihlal etmesiyle başlayan iki günlük son savaş, işgal edilmiş toprakların Direnişin füze gücü karşısında korunaksız olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu gerçeklik, Siyonist medyanın İsrail ordusunun gücüne atıf yapan propagandasına rağmen, Avrupalı ve Amerikalı zengin Yahudilerin işgal edilmiş topraklara göç etme eğilimlerinde azalmaya neden olmuştur. Buna binaen Siyonist siyasi ve askeri makamlar son on yılda, Batı'nın ve özellikle de ABD'nin askeri teknolojisinden azami destek almak ve büyük paralar harcamak suretiyle füze savunma sistemlerinin takviyesini programlarının başına koydular.

 

İsrail'in, başlangıçta “Sihirli Değnek” olarak adlandırılan “Davud'un Kalkanı” adlı füze savunma sistemi Siyonist rejimin en yeni savunma aygıtını oluşturuyor. 2006 ila 2017 yılları arasında tasarı, üretim ve uygulama aşamaları tamamlanan sistem için, İsrail gazetesi Haaretz'in yazdığına göre şimdiye kadar 840 milyon dolardan fazla para harcandı.

 

İsrail ve Amerikalı askeri firmaların üretimi olan bahsi geçen sistem; uçaklar, insansız hava araçları, balistik taktik füzeler, orta ve uzun menzilli müzeler ve seyir roketlerine karşılık verebilecek çok boyutlu bir mekanizma sayılıyor. “Davud'un Sapanı” 15 km irtifada ve 40 ila 300 km'lik alanı koruyabiliyor.

 

Bu savunma sisteminin Tel Avivli liderler tarafından üretim emrinin verilmesinin sebebi, Lübnan Hizbullahı ve Hamas'ın 2000 yılından itibaren kısa menzilli füzelerle teçhiz edilmesi ve bu füzelerin 2006'daki 33 Gün Savaşı'nda Siyonist rejim ordusu mevzileri karşısında kullanılmasıdır. Zira İsrailli makamların son açıklamalarına göre “Davud'un Sapanı” sisteminin üretilmesi sebebi Demir Kubbe ve Arrow savunma sisteminin bunlar karşısında etkin bir savunma sergileyememesiydi. Çünkü Demir Kubbe'nin tasarım nedeni başta Gazze yönünden gelenler olmak üzere daha küçük tehditlerdir ve Arrow sistemi uzun menzilli balistik füzeler için tasarlanmıştır. “Davud'un Sapanı” füze savunma sistemi ise tüm işgal topraklarını koruyan kapsamlı bir sistemdir.

 

Amerikalıların ve Siyonist rejimin askeri makamlarının verdiği taahhüde göre bu sistem 2015 yılında kullanıma açık hale gelecekti fakat bataryalarının tamamlanması için gerekli bütçedeki kısıtlama yüzünden kullanımı 2017 yılına kadar sarkmıştır.

 

“Davud'un Sapanı” sisteminin ilk gerçek savaş tecrübesi geçtiğimiz 23 Temmuz tarihinde gerçekleşti ve Suriye'den fırlatılan iki Toşka füzesi sistemin radarlarına takıldı. Siyonist rejim makamları bu iki orta menzilli eski Rus füzesinin vurulduğunu ilan etseler de işin gerçeği bu iki füzeye fırlatılan roketlerin hedeflerine isabet kaydetmediği ve İsrail'in savunma şemsiyesindeki çatlağın varlığını kanıtlamış olduğudur.

 

Bu bağlamda Haaretz gazetesi analistleri gerçeği değiştirerek “Davud'un Sapanı” sisteminin ilk tecrübesinin başarılı olduğunu belirttiler ve bu durumu Siyonistlerin füze savunma sistemine yatırdıkları büyük sermayenin doğruluğunun ispatı olarak sundular.

 

Bu analistler füzelerin geleceğin stratejik tehditleri olduğuna işaretle şöyle yazdılar:

 

“Bu konu 90'lı yıllarda ortaya çıktı ve günümüzde önemi çok iyi bir şekilde anlaşılıyor. Mesela birkaç gün önce Suudilerin petrol tankerlerinin Ensarullah güçleri tarafından hedeflenmesine tanık olduk ve bunun neticesi Babül Mendeb ve Kızıl Deniz'den yapılan petrol sevkiyatının durdurulması oldu. Bu nedenle Suriye savaşının sonucu olarak beliren kaotik tehditler ve İran'ın balistik füzelerini geliştirme azmi ile yüz yüze olan İsrail'in füze savunma sistemini güçlendirmeye yatırım yapması zaruridir.”

 

“ABD geçtiğimiz birkaç sene içerisinde ortak projeler için bir milyar dolardan fazla bir bütçe ayırmıştır. Bu sene de Kongre 500 milyon dolar daha sarf edilmesine onay verdi.”

 

Siyonist rejim makamları ve analistler “Davud'un Sapanı” sisteminin işgal edilmiş topraklar halkının füze saldırılarından yana güvende olmasını sağlamasını ummakla beraber, iki gün önce Hamas tarafından gerçekleştirilen füze saldırıları -sergilenen füze gücü İslami Direnişin kuvvetinin çok az bir kısmı olmasına rağmen- Siyonist rejimin savunma sistemlerinin işlerliği hakkındaki tüm propagandasını itibarsız hale getirmiştir. Bu durum bu rejimin savunmadaki itibarına ciddi bir darbe vurmuştur.

 

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah birkaç ay önce Lübnan direnişinin akıllı füzeler üretme teknolojisini elde ettiğini söylemişti. Dün de Hamas bu gelişmişliğin başka bir bölümünü sergileyerek Siyonist yerleşimciler ve siyasetçilerin yüreğine gelecekteki her türlü maceracılığın önünü alacak bir korku yerleştirmiş oldu.

 

 

Çeviri: Medya Şafak