Nasrallah üç saatlik bir röportajla dünya istihbarat servislerine meydan okudu

Nasrallah üç saatlik bir röportajla dünya istihbarat servislerine meydan okudu
Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah dünya istihbarat servislerine meydan okuyor, bilhassa Cumartesi günü El-Meyadin TV’de canlı olarak yayınlanan üç saatlik röportaj boyunca kendisini arayan İsrail’inkine... Nasrallah, bu kadar uzun bir süre yerinin tespit edilmesi korkusu duymadan canlı yayın yapabilme teknik alt yapısına sahip olduğunu gösterdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elijah J. Magnier

 

 

Ejmagnier.com

 

 

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah dünya istihbarat servislerine meydan okuyor, bilhassa Cumartesi günü El-Meyadin TV'de canlı olarak yayınlanan üç saatlik röportaj boyunca kendisini arayan İsrail'inkine... Nasrallah, bu kadar uzun bir süre yerinin tespit edilmesi korkusu duymadan canlı yayın yapabilme teknik alt yapısına sahip olduğunu gösterdi. Bundan daha önemlisi Nasrallah, -kendisine soru alma ve dünyanın her yanından son dakika haberlerine ulaşma imkânı sunan- civarındaki bir internet bağlantısı yoluyla elektronik mesajları yanıtlama kapasitesinin bulunduğunu gösterdi. Bu, Nasrallah'ın Hizbullah'ın teknik maharetine, herhangi bir sinyal kesiciyi bozma yeteneğine ve yerini tespit etmeye çalışan yerel ya da uluslararası herhangi bir istihbarat servisini kör etmeye yetecek kadar etkili olduğuna duyduğu güvenin açık bir göstergesidir.

 

Hizbullah, Ortadoğu ülkelerinin ve başka birçok ülkeninkilerden daha üstün elektronik kabiliyetlerinden faydalanıyor gibi görünüyor. Alışılmadık olan, Nasrallah'ın bu kabiliyetleri on binlerce insanın online izlediği röportajda sergilemiş olmasıdır.

 

Hizbullah'ın elektronik yetenekleri yeni değil: İsrail fiziksel olarak fiber optik yer altı kablolarını ve elektronik olarak da birçok yetkili ve liderinin cep telefonu bağlantısını kesmeye çalışmıştı. Aslında geçmişte İsrail'in sahip olduğu engelleme yeteneği, Hizbullah'ın telefon şebekesine girip bir örümcek ağı şebekesi keşfedip Hizbullah mensuplarına ait yüzlerce ev, ofis ve üssün iletişiminin tahrip edilmesine sebep olmak suretiyle 2006 Savaşı esnasında İsrail ordusuna bu imkânı sundu.

 

Bir cep telefonunun bağlantısına sızarak aynı yerdeki başka bir telefonun kimliğini tespit etmenin ve kullanıcı SIM kartını değiştirse bile aynı telefonu kullandığı takdirde telefonun IMEI kaydını yaratmanın mümkün olduğu bir sır değil.

 

Hizbullah, mensuplarının bu hatasını fark etti ve çalışırken cep telefonu taşımamaları yönünde ciddi uyarılar yayımladı. Hizbullah'ın 2006 savaşında uğradığı zararın büyük çoğunluğuna bu uyarıların ihlal edilmesi sebep oldu. 

 

Aynı zamanda, kullanımdaki bağlantı kesme ve casus yakalama teknolojisini Hizbullah da kullanabiliyordu. Hizbullah 2006'da en çok aranan üst düzey yöneticilerinin Beyrut Havalimanı yolundaki Resul El Azam'da bulunduğuna dair sahte iz yaratarak İsrail Özel Operasyon Kuvvetlerini (SOF) tuzağa düşürdü. Operasyonlarda yer alan birisi, pek çok SOF askerinin öldürülüp ve tutuklanabileceği eylemi son dakikada ifşa etti. Birkaç yıl sonra aynı casus yanlışlıkla cep telefonunu kullanması sonucu kendi tuzağına düştü. İsrail'le irtibat için kullandığı SIM kartı yanlışlıkla Lübnan'daki telefonuna takması Hizbullah tarafından yakalandı. Hatasını anlaması çok kısa sürdü ama İsrail'e kaçmasına yetecek kadar değil. Hizbullah'ın bu kabiliyeti, bir kısmı açıklanmayan birçok casusun yakalanmasına yardımcı oldu.

 

İsrail'in kendisine yönelik 2006 Savaşından bu yana yer altına gizlendiğine dair yürüttüğü propagandasının çok ötesinde olarak Seyyid Hasan Nasrallah, kendinden emin bir şekilde ve zarif bir kesinlikle konuştu. Aslında Seyyid Nasrallah, yerel politikacılar, bölgesel yetkililer ve diğer Hizbullah liderleriyle -asla aynı yer olmamak kaydıyla- çeşitli düzlemlerde görüşüyor. Bu, Ortadoğulu ve Avrupalı olanlar dâhil birçok İsrail ve ABD işbirlikçisi ülkenin en çok arananlar listesinde olması uyarınca bir güvenlik prosedürü olarak sık sık yer değiştirme hareketlerinin bir başka göstergesidir.

 

Nasrallah'ın profesyonel güvenlik ekibi, Lübnan'ın içinde ve sınır ötesinde özgürce hareket etmesini sağlıyor; Beyrut ve Şam arasındaki tek, uzun ve işlek yoldan giderek Başkan Beşar Esad'la görüşüyor. Nasrallah'ın kendisine son dakika haberlerini anında iletmek, Ortadoğu'yla ilgili bilgi ya da makale yayınlayan tüm gazeteleri ve medya mahreçlerini okuyup özetlemek suretiyle destekleyen bir elektronik medya ekibi var. Hizbullah'ın elektronik yeterliliği, en son teknolojiye, düşmanlarını karşılamaya ve liderlerini, askeri kabiliyetlerini korumaya uygun olarak muhkem biçimde güncellenmiş gibi görünüyor. İsrail ve Hizbullah arasındaki savaş sadece askeri değil ayrıca bir istihbarat ve teknoloji savaşıdır.

 

 

Çeviri: Medya Şafak