ABD’nin İran testi kendisine pahalıya patladı

ABD’nin İran testi kendisine pahalıya patladı
Eğer Amerika’nın casus uçakları İran’ın nabzını ölçmek, bir askeri çatışmaya karşı hazırlık durumunu öğrenmek ya da gücünü test etmek için hava sahasını ihlal ettiyse, gerekenden fazlasıyla cevabını almıştır.

 

 

Macid Hatemi

 

 

El-Âlem

 

 

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, geçtiğimiz Perşembe sabahı ülkenin güneyindeki Hürmüzgan eyaletinde, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait “Global Hawk” tipi insansız hava aracını İran'ın hava sınırını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürdüğünü duyurdu.

 

Bilindiği üzere, Northrop Grumman şirketi tarafından üretilen “Global Hawk” uçağı Amerika'nın en gelişmiş casusluk uçaklarından biridir. Tek seferde 24 saatten fazla süre boyunca 8200 deniz mili mesafede, 16 km'nin üzerinde yükseklikte uçabilme kapasitesine sahip olan bu insansız hava aracının fiyatı, 200 milyon doların üzerindedir.

 

İran bu hamle ile hava sahasını ihlal eden ABD'ye ait bir casus uçağını ilk kez düşürmüyor. 2011 yılında da İran – Afganistan sınırını ihlal eden RQ-170 tipi Amerikan keşif uçağı, elektronik savaş araçları kullanarak başarılı bir şekilde indirilmişti. Ne var ki, bugün gerçekleşen uçak düşürme eyleminin koşulları, daha önce meydana gelen benzer olaylarınkinden köklü bir şekilde ayrılmaktadır.

 

Eğer söz konusu ülke İran'dan başkası olsaydı, dünyanın en güçlü ülkesine ait casus uçağını düşürmeden önce kuşkusuz binlerce kez hesap yapardı. Zira savaş gemileri, uçak gemileri ve ABD'nin B-52 bombardıman uçakları ile dolu olan bölgede, Amerikan askerleri geniş bir şekilde konuşlandırılmış durumdadır. Dahası, İran'ı çevreleyen Amerikan üslerinin girdiği yüksek askeri hazırlığa, her saat başı Amerikan yönetimi tarafından yayınlanan ırkçı tehditler de eşlik ediyor. Bölgenin uzun zamandır şahit olmadığı bu hassas koşullarda, İran bu son hamlesi ile uluslararası sınırlarına, Amerika ve Trump, Bolton ve Pompeo gibi liderleri dâhil olmak üzere dünyadaki hiçbir ülkenin ihlal etmesine asla izin vermediği bir kırmızıçizgi çekti.  

 

ABD'ye ait casus uçağının düşürüldüğü ortamın oldukça kırılgan şartlar içerisinde olduğu açıktır. İran da bunu çok iyi bilmektedir. Nitekim İran bu yüksek hassasiyet nedeniyle, Trump ve etrafındakilere daha etkili mesajlar göndermek istediği için bahsi geçen Amerikan uçağını düşürmüştür. Bu mesajlar özetle şu şekildedir:  

 

- İran, savaşmak istemiyor ancak savaştan da korkmuyor.

 

- Trump, Bolton ve Pompeo'nun tehditleri, İran'ın kendini savunma iradesi üzerinde hiçbir etki sahibi değildir.

 

- Amerika'nın filoları, üsleri, bombaları, uçakları, radarları ve bölgeye doldurduğu binlerce askeri İran'ın iradesini hiçbir şekilde etkilemiyor.

 

Son olarak İran halkı ve liderleri, Amerika'nın baskıları ve korkutmalarının etkisi altında girmiyor. İranlı liderler ülkeleri ile ilgili kararları yalnızca sahip oldukları güç unsurlarından alıyor. Kuşkusuz bu, Amerika'nın test edemeyeceği bir güçtür. Eğer Amerika'nın casus uçakları İran'ın nabzını ölçmek, bir askeri çatışmaya karşı hazırlık durumunu öğrenmek ya da gücünü test etmek için hava sahasını ihlal ettiyse, gerekenden fazlasıyla cevabını almıştır.

 

 

Medya Şafak