ABD İran karşısında taktik nükleer silahlara başvurabilir / Peki ya İran’ın elinde de nükleer füzeler varsa?

ABD İran karşısında taktik nükleer silahlara başvurabilir / Peki ya İran’ın elinde de nükleer füzeler varsa?
ABD ne İran füzelerinin kapasitesini ve ne de İran’ın İsrail’in 2006 Savaşı’nda Lübnan karşısında kullandığı zenginleştirilmiş uranyumlu taktik nükleer füzelere sahip olma ihtimalini dikkate alıyor. Dahası İran ağır bir şekilde vurulursa ABD, İran müttefiklerinin İsrail’i bombalayıp Lübnan ve Irak’taki Amerikan elçiliklerine ve Suriye’deki Amerikan birliklerine saldırmalarını nasıl engelleyecek?

 

 

 

Elijah J. Magnier

 

 

ABD Başkanı Trump Twitter üzerinden yolladığı yeni bir karakteristik mesajında “Amerikan ordusunun iki ülke arasında savaş çıkması durumunda İran'ı ‘ortadan kaldıracak' ateş gücü kapasitesine sahip olduğunu ve böyle bir savaşın ‘çok uzun sürmeyeceğini'” iddia etti. Bu iki iddia Amerikan yönetiminin İran'la yüzleşeceği konvansiyonel bir savaşta galip gelemeyeceğini kabul ettiğini, dolayısıyla ABD'nin Afganistan, Irak, Suriye ve 2006'da Lübnan'da kullandığına benzer taktik nükleer bombalar kullanabileceği ihtimaline göz kırpıyor. Trump ayrıca basına bir çıkış planı olarak B planına ihtiyaç duymadığını da söyleyerek dünyaya muhtemel bir savaşta İran'ın kısa bir süre içerisinde teslim olacağına inandığı mesajını da verdi. Bu durum Amerikalı yöneticilerin tarihten ders almadıklarını gösteriyor, zira özellikle Afganistan ve Suriye'deki rejim değiştirme girişimlerinde de benzer öngörülerde bulunmuşlardı. Peki İran nasıl cevap verecek ve İran'ın bugün için hangi seçeneği kaldı?

 

 

ABD ne İran füzelerinin kapasitesini ve ne de İran'ın İsrail'in 2006 Savaşı'nda Lübnan karşısında kullandığı zenginleştirilmiş uranyumlu taktik nükleer füzelere sahip olma ihtimalini dikkate alıyor. Dahası İran ağır bir şekilde vurulursa ABD, İran müttefiklerinin İsrail'i bombalayıp Lübnan ve Irak'taki Amerikan elçiliklerine ve Suriye'deki Amerikan birliklerine saldırmalarını nasıl engelleyecek?

 

 

İran Orta Doğu'daki müttefiklerini on yıldır destekliyor ve İran karşısındaki doğrudan bir saldırıda yardımlarını beklemeyeceğini ummak mantıksız olur…

 

Başka bir soru daha var; İran, düşmanı Donald Trump kendisini ortadan kaldırma tehdidini sürdürürken nükleer bombaya sahip olmama kararını daha ne kadar koruyabilecek?

 

 

https://ejmagnier.com/2019/07/02/trump-imagines-a-quick-us-war-with-no-plan-b-but-overlooks-irans-possible-plan-b/

 

 

 

Medya Şafak