Tel Aviv: Devrim Muhafızları Suriye’de yeni cephe kuruyor / Rusya yeni bir müzakere süreci başlattı

Tel Aviv: Devrim Muhafızları Suriye’de yeni cephe kuruyor / Rusya yeni bir müzakere süreci başlattı
İsrailli usta gazeteci Ben-Yishai aynı kaynaklardan aktarmaya devam ettiği makalesinde, İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızlarına bağlı güçlerin Suriye’de, Lübnan Hizbullahı’nın kurduğunu cepheye ilaveten, İsrail’e karşı yeni bir cephe oluşturma çalışmalarına yoğunlaştıklarını aktardı.

 

 

Zuheyr Andraos

 

 

Raialyoum

 

 

İsrail'in “YNET” haber sitesi askeri analisti Ron Ben-Yishai, Tel Aviv'deki güvenlik kaynaklarından nakillerle hazırladığı analizinde, Rusya'nın Suriye'de stratejik bir otorite kuramaması ve yıkılan devletin yeniden imarı üzerinden ekonomik kâr sağlayamamasının, Kremlin'i rahatsız ettiğini ifade etti. (Petrol ve fosfattan yararlanma hakları, su, elektrik ve konut altyapılarının yeniden yapılandırılması.)

 

Siyonist rejimin güvenlik kaynaklarına yakınlığıyla bilinen Ben-Yishai, haberine Suriye'de şu anda çözüm için iki sürecin yürütüldüğünü belirtti: Birincisi Avrupa, Arap ve Asya ülkeleri ve elbette ABD'nin katılımı ile BM gözetiminde Cenevre'de gerçekleşiyor. Amerika'nın yer almadığı ikinci süreç ise, Rusya liderliğinde ve İran ile Suriye'nin katılımıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşiyor. Makaleye göre, iki süreç de birçok sebepten dolayı askıya alınmış ve sonuç ümitleri tükenmiş durumda. Bundan dolayı, arzu ettiği sonuca ulaşabilmeye çalışan Rusya üçüncü bir girişim başlatmaya karar verdi ve müzakere masasına sarıldı. Bu adımın yavaş yavaş ilerleyerek, Suriye savaşı ile ilgisi olan tüm iç ve dış taraflar ile Suriye yönetimi arasında, Esad'ın tüm Suriye'yi kontrol altına alabileceği kısmi bir anlaşmaya varması hedefleniyor.

 

İsrailli usta gazeteci Ben-Yishai aynı kaynaklardan aktarmaya devam ettiği makalesinde, İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızlarına bağlı güçlerin Suriye'de, Lübnan Hizbullahı'nın kurduğunu cepheye ilaveten, İsrail'e karşı yeni bir cephe oluşturma çalışmalarına yoğunlaştıklarını aktardı. Habere göre İsrail'in saldırıları ve İranlılar ile Suriye ordusu tarafından verilen cevapların, İsrail ve Suriye arasında tüm çözüm çabalarını sona erdirecek bir savaşa yol açacağı olasılığı Ruslar tarafından öngörülüyor olabilir.

 

İsrailli analist, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Tel Avivli güvenlik birimlerinin, Rusya'nın talepleri konusunda prensipte anlaştığını, ancak askeri müdahaleden uzak durmanın karşılığında Ruslar, İranlılar ve Suriye'deki grupların Suriye'nin sınırlarından çıkarılmasını ve Esad'ın İsrail'i kışkırtmaktan uzak durmasını istediğini söylüyor.

 

Ben-Yishai'nin haberini dayandırdığı kaynaklar, Putin'in taleplerinin sonu olmadığına dikkat çekerek, İsrail'in Ruslar tarafından kullanılmak istenen başka bir kredisi daha olduğunu, bunun da “Netanyahu'nun Trump üzerindeki etkisi” olduğunu kaybetti. Öyle ki Putin, Amerika'nın Suriye'nin yeniden yapılandırılmasına finans sağlamak için sadece Suudilere yeşil ışık yakmasını istemekle kalmıyor, Trump'ın askeri güçlerinin Fırat'ın doğusundan çekilmesini ve bölgeyi geri alması için Esad'a izin verilmesini istiyor. Makaleye göre Putin diğer yandan Irak, Ürdün ve Suriye sınır üçgeninin yakınındaki El-Tenef bölgesindeki küçük cebi de istiyor. Bu bölgede Amerikalılar ve İngilizler, Irak'tan Şam'a ve Lübnan'a kadar uzanan ana yol üzerinde İranlılar ve Suriyelilerin boğazına adeta diken gibi batan hava üslerini koruyorlar.

 

İsrailli analist, Beyrut merkezli Filistin Araştırmaları Enstitüsü tarafından alıntılanan makalesinde, Tel Aviv'de elde ettiği göstergeler ve öngörülere göre, Putin'in tüm tarafların faydalanacağı bir anlaşmayı kabul etmesi için Netanyahu'nun Trump'ı ikna edeceğine inandığına işaret etti. Rusya Devlet Başkanının, kısmi bir çözüm formülü bulabilmek için Rusya, İsrail ve ABD'nin güvenlik danışmanlarının toplanmasını önerdiği iddia edildi. Tel Aviv'deki yüksek güvenlik kaynaklarına göre bu formülün temel bileşeni şöyle: ABD, Esad rejiminin meşruiyetini kabul ediyor, Suriye'yi terk ediyor ve Suriye'nin yeniden imar edilmesi sürecini Suudilerin finanse etmesine izin veriyor. Belki de bu, savaşa ve Avrupa ile tüm dünyaya yönelen mülteciler dalgasına bir son verebilir. Böylelikle Esad'ın ordusu ve Rusya Hava Kuvvetleri, ABD'nin terk edeceği bölgede IŞİD ve radikal İslamcılara karşı savaşa yoğunlaşacak.

 

Tüm bunların yanı sıra, kaynaklar İsrail'in kendine hâkim olduğu, ülkesi için doğrudan bir tehlike oluşturmadığı ve sınırları yakınlarında olmadığı sürece Suriye'deki İran mevkilerine saldırmadığına, buna karşın Rusya'nın İranlıları Suriye'nin kuzeyine uzaklaştırmaya söz verdiğine dikkat çekti. Buna göre Rusya İranlıların, Şii milislerin ve Hizbullah unsurlarının İran'ın emrinde Golan sınırından en az 100 km mesafede bulunmasına engel olacağına, aynı zamanda İran ve örgütlerin, Şam'ın çevresinde bulunmayacağına ve Rus askeri polisinin bunu uygulayacağına söz verdi.

 

İsrailli analist makalesini Rusya, İsrail ve Amerika'nın yer aldığı güvenlik toplantısının sonuçlarının hala bilinmediğine dikkat çekerek, İranlıların Tahran'dan Lübnan'a kara koridoru inşa etmelerine izin vermemek için, Amerikalıların anlaşmaya acele etmediğini öne sürerek sonlandırdı.  

 

 

Medya Şafak