"İran, ABD’nin Ortadoğu Savaşında Bir Sonraki Hedefi"

"İran, ABD’nin Ortadoğu Savaşında Bir Sonraki Hedefi"
Önde gelen Amerikalı bir siyasi analist; ABD’nin İran karşısında uzunca bir süredir; arkasından Ortadoğu’da başka ülkelere karşı da bir dizi çatışmanın geleceği savaş arayışı içerisinde olduğunu kaydetti.
İran, ABD’nin Ortadoğu Savaşında Bir Sonraki Hedefi
 


Önde gelen siyasi analist; ABD’nin İran karşısında uzunca bir süredir; arkasından Ortadoğu’da başka ülkelere karşı da bir dizi çatışmanın geleceği savaş arayışı içerisinde olduğunu kaydetti.

Press TV, konuyu daha iyi tartışmak için Londra’da yaşamakta olan Ortadoğu uzmanı Peter Eyre ile bir röportaj yaptı. Aşağıdaki metin kendisiyle yapılan röportajın tam metnidir.

Press TV: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın şantaja maruz kaldığını söylediğinde aslında son derece diplomasi dışı bir terim kullanmış oldu. Her şeyden önce bu açıklama ne anlama geliyor ve neyi gösteriyor?

Eyre: Bu bir şantajdır. BM’nin ve ABD’nin muhteşem performansını ve aktivitesini gördük. Rusya ve Çin, şu an Ortadoğu’ya nüfuz eden (sızan) kilit aktör konumunda. (ABD Dışişleri Bakanı) Hillary Clinton’u Mısır’ı ziyaret ederken gördük. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon Çin’i ziyaret edecek. Ve bu ziyaretler devam edecek.

En üst düzeyde politik manipülasyon yapılıyor. Bu hiç anlamadığım bir konu. 15 yaşımdan beri Ortadoğu’da bulunmaktayım, böylesine insanlık dışı, Siyonistlerin kontrolündeki medyadan gelen yanlış bilgileri kullanarak yayın yapan bu kadar kepaze bir medya yayını görmedim.

Allah’a şükür ki Press TV gibi bir kanala sahibiz, hiç olmazsa bu durumu biraz olsun dengeliyor. Bu yayın sürdüğü takdirde küçük de olsa dünyanın bir kısmının yanımızda yer alacağı umudu var demektir. Uçuşa yasak bölgeden bahsediyorlar ve her seferinde biz Libya’yı hatırlıyoruz.

Press TV: BM Anlaşması hakkında biraz konuşalım. Lavrov, Suriye’de politik dönüşümü öngören Cenevre Anlaşması’nın ihlal edildiğini söyledi. Peki bu anlaşmanın gerçekten Rusya’nın da söylediği gibi Batı’nın bölgedeki krizlere siyasi çözümler üretmek yerine askeri müdahaleye hazırlık olduğunu söyleyebilir miyiz?

Eyre: Evet, kesinlikle öyle. Çünkü senaryoya Libya’da hazırlandığı şekliyle baktığımızda aynı altyapının hazırlanmaya çalışıldığını görürüz. Buradaki amaç BM’yi manipüle edip onu harekete geçirmektir. Benim ürkütücü bulduğum şey, dünyanın çeşitli yerlerindeki olaylara ilişkin oylamalar yapan bir BM Güvenlik Konseyi’mizin bulunmasıdır. Bu konseyin kodaman üyeleri İngiltere ve ABD, konu İsrail ya da İsrail dostlarıyla ilgili olduğunda bu yaptırımları veto etmektedir. Mesele Suriye olduğunda ise yine o sözde demokrasi çağrıları ve yine o aynı diplomasi gündeme gelmektedir. Böyle bir meseleyi de bu kez Rusya ve Çin veto etmektedir, zira bu başka bir oyundur.

Bu açık bir şekilde BM’nin Yeni Dünya düzeni manipülasyonudur. Mesele sadece Suriye’nin durumu değildir, Bunu Suriye’ye yapar ve onun üzerinde bir takım eylemler gerçekleştirmeye çalışırsanız bunun Lübnan’daki Hizbullah’a etkileri olacaktır ve belki de İsrail, Filistin’deki kilit oyuncu olan Hamas’a saldırı gerçekleştirecektir. Bu nedenle bence bu üç katmanlı bir ittifaktır.

Dünyanın anlaması ve hakikati duymak istiyorsa Press TV’yi izlemesi gerekir. Çünkü hepsinin söylediği yalan. Bir sonraki adım ve nihai hedef İran’dır. Suriye giderse kapıyı açacakları ve İran’a daha fazla yaptırım uygulayacakları kesindir. 

Bu yeni ortaya çıkan bir mesele değil. 20 yıldır planlanmakta olan bir şeydir. 2001’de de gündeme gelmişti. NATO’nun üst düzey komutanı General Clark, Pentagon’da birkaç ülke(deki rejim)in devrileceğinin konuşulduğunu söylemişti.  Bu bahsettiğim mesele Başkan Beşşar Esed iktidara gelmeden önceydi.


medyaşafak