Hamas’ın son Tahran ziyareti hakkında önemli yeni ayrıntılar / Direniş Ekseni 2014’te Gazze için savaşa girmeye hazırlanmıştı

Hamas’ın son Tahran ziyareti hakkında önemli yeni ayrıntılar / Direniş Ekseni 2014’te Gazze için savaşa girmeye hazırlanmıştı
Bu niteliksel sıçrama 2014 yılındaki savaşın ardından gerçekleşti. Kassam Tugayları önderleri o tarihte Tahran’a giderek hassas isabetli roketler talep ettiler (Al-Akhbar’ın 7 Şubat 2015 tarihli baskısına bkz.). İslam Cumhuriyeti kendi teknolojisini Gazze’nin kalbine aktarma sözü vermişti ve bu söz çoktan yerine getirilmiş durumda.

 

 

Al-Akhbar gazetesi Hamas heyetinin yaptığı son Tahran ziyareti hakkında önemli bilgiler verdi. Yazının ilgili bölümlerinin çevirisini sunuyoruz:

 

 

2014 Gazze Savaşında tüm Direniş Ekseni savaşa girmeye hazırlanmıştı

 

 

Hamas'ın yüksek yetkili bir delegasyonu geçtiğimiz Temmuz ayında İslam Devrimi Lideri Ali Hamenei'yi 2012'den bu yana ilk kez ziyaret etti. Bu ziyaret, 2011'de başlayan Suriye krizi sonrasında Direniş Ekseni arasında doğan sorunları aşmak ve iki taraf arasındaki ittifak ilişkisinde başa dönme ve yeni bir başlangıç deklarasyonu olarak değerlendiriliyor.

 

Bir Hamas lideri al-Akhbar'a görüşme hakkında ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

 

“İsrail'in 2014 yılındaki Gazze Şeridi saldırısı esnasında Direniş Ekseni ve Gazze Şeridi'ndeki fraksiyonlar arasında sahadaki gelişmeleri izlemek için yapılan günlük iletişim hiçbir zaman aksamadı. Ve o günlerde Gazze'deki örgüt liderlerine, Gazze direnişinin kırılacağının hissedilmesi durumunda Direniş gruplarının yeni bir cephe açmaya hazır oldukları söylendi. Gazze'deki yapılar şimdilik yardıma ihtiyaç duymadıkları ve uzun bir süre daha aynı miktarda günlük füze atışlarını sürdürebilecekleri cevabını verdiler. Bu son görüşmede ise ‘cepheleri birleştirme' ve ‘kader birliği' ilkesi Direniş Ekseninin resmi politikası olarak belirlendi.”

 

Bugün Gazze direnişi her zaman olduğundan daha güçlü ve çok küçük bir hata payı ile istediği hedefi vurabilecek hassas füzelere sahip. Ayetullah Hamanei son görüşmede bunu şu sözlerle vurguladı: “Geçtiğimiz yıllarda Filistinliler taşlarla mücadele ediyorlardı, fakat bugün taşlar yerine nokta atışlı füzeleri var.”

 

Bu niteliksel sıçrama 2014 yılındaki savaşın ardından gerçekleşti. Kassam Tugayları önderleri o tarihte Tahran'a giderek hassas isabetli roketler talep ettiler (Al-Akhbar'ın 7 Şubat 2015 tarihli baskısına bkz.). İslam Cumhuriyeti kendi teknolojisini Gazze'nin kalbine aktarma sözü vermişti ve bu söz çoktan yerine getirilmiş durumda. Gazze Şeridi'ndeki hassas füzelerin sayısı Kassam Tugaylarının bir sırrı olmayı sürdürüyor ve düşman gelecekteki herhangi bir savaşta bunu keşfedecek.

 

Hamas delegasyonunun toplantısının sonunda Ayetullah Hamanei İran'ın Filistin'e desteğini tekrar vurgulayarak şunları söyledi: “Şartlar ne olursa olsun ve tüm meydan okumalara rağmen, İslam Cumhuriyeti Filistin'in kurtuluşuna kadar tüm imkânlarıyla Filistin halkının ve direnişinin yanında olacaktır.”

 

Toplantının ayrıntılarını takip eden birisinin ifadesine göre Ayetullah Hamenei, kendi ofisinin ülke ve teşkilatların en önde gelen liderlerini ağırlamak şeklindeki protokol kuralını göz ardı etti ve İsmail Haniye'nin Gazze sınırlarının dışına çıkamaması yüzünden Hamas'ın ikinci kişisiyle görüştü.

 

Ayetullah Hamanei bu görüşmede ayrıca “Hamas'ın Filistin hareketinin kalbinde, Filistin'in de Dünya İslami Hareketinin kalbinde yer aldığını” vurguladı.

 

 

Hamas ziyareti Suudiler ve Mısır'ın tehditlerine rağmen gerçekleşti

 

Ziyaret hakkında başka bir ilginç nokta da Hamas kaynaklarına göre Suudi Arabistan'ın delegasyonun İran'a gidişinden bir hafta önce harekete bir mektup göndererek İran ile ilişkilerini bozmasını istemesi ve aksi durumda Riyad'ın ilişkilerini bozacağını belirtmesiydi. Hamas ise verdiği cevabında teklifi reddetti ve şu mesajı iletti: “Hamas'ın İran ile ilişkileri güçlüdür ve devam edecektir. Suudi Arabistan bu tehdidini uygularsa kaybeden taraf hareket değil kendisi olacaktır.”

 

Görüşmenin gerçekleşmemesini isteyen tek taraf Suudi Arabistan değildi. Mısır da Haniye'ye İran'a gitmemesi gerektiğini söyledi ve Gazze Şeridi'nden çıkışına izin vermedi. Haniye ise bunu reddederek ziyaret programının şarta bağlanmasını kabul etmedi ve her hangi bir dış ziyarette İran'a gitmeye kararlı olduğunu belirtti.

 

 

 

Medya Şafak