Direnişin caydırıcılığının yeni evresi: Uçaksavar silahları

Direnişin caydırıcılığının yeni evresi: Uçaksavar silahları
Direniş lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın, işgal uçaklarının Lübnan hava sahasında uçuşunu engelleyen kararı, savaşın ilk defa hava savunma silahları ile cereyan edeceğinin göstergesidir. Bu silahlar ortaya çıktığı zamandan bu yana kullanılmayı bekliyor.

 

 

Nasır Kandil

 

 

Al-Binaa

 

 

Bölge orduları arasında stratejik zekâ piramidinin başında yer alan Direnişin bu özelliği, gelişmiş askeri cephaneliğe, kitle imha silahlarına ve donanımlı bir orduya sahip olmasına rağmen işgal ordusuna karşı üstünlük kazanmasını sağladı. Bunun yanı sıra hak davası, güçlü mesajı, maneviyatı, özveri ve feda ruhunun üstünlüğü, kaynakları iyi bir şekilde kullanması, halka sarılması ve dürüstlüğü Direnişin en önemli özelliklerindendir. Cevap verebilecek aracılara sahip olmasına rağmen uygun zamanı kollayarak gösterdiği sabır, tahammül ve yaralarını sarması da Direnişin yetenekleri arasındadır.  

 

Sahip olduğu tüm nitelikli silahlar, işgal ordusu ile arasında süregelen tarihi çatışmada Direnişin yeni niteliksel caydırıcılık denklemi çizmesi için kapıları araladı. Sahadaki bir öfke ya da kriz anında bu nitelikli silahların stoku tek tek kullanılmaz. Tüm meşru sebepler ortaya çıkana ve bu çıkış dengeleri değiştirene kadar beklenir. Bu sayede yeni angajman kuralları çizilir ve yeni caydırıcı aşamanın kapıları açılır.

   

2006 savaşından uzun zaman önce Direnişin tank ve zırhlı araçlara karşı Kornet füzelerine sahip olması ile birlikte, İsrail'in tacizleri azaldı ve Direnişin önüne işgal tanklarını avlamak için yeni bir fırsat doğdu. Bu esnada sınırlı birtakım çatışmalar yaşandı. 2006 savaşı meydana gelene kadar Direnişin silahları konvansiyonel patlayıcılar ve RPG roketlerinden oluşuyordu. Kornet'in ortaya çıkışı, savaşın gidişatının değişmesinde önemli bir rol üstlendi. Bu gidişat İsrail'in kara seçeneğini savaştan çıkardığını duyurmasına kadar ilerledi.

 

Bu durum, İsrail'in gemilerinin Lübnan sularındaki tüm korsanlık eylemlerini sürdürdüğü savaş gemileri karşıtı füzeler ile devam etti. Saar savaş gemisinin imha edilmesi sürprizi, Temmuz savaşının yolundaki değişimin başlangıcıydı. Bu sayede de İsrail'in deniz silahları savaştan çıkarıldı. Direniş lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın, işgal uçaklarının Lübnan hava sahasında uçuşunu engelleyen kararı, savaşın ilk defa hava savunma silahları ile cereyan edeceğinin göstergesidir. Bu silahlar ortaya çıktığı zamandan bu yana kullanılmayı bekliyor. Savaşın yeni evresine geçiş yapmak için uygun zaman beklendi ve İsrail uçaklarının Lübnan hava sahasındaki gezintilerinin devri sona erdi.

 

Seyyid Hasan Nasrallah'ın, Lübnan'ın güneyinde yer alan banliyölere ve Şam'ın güneyine düzenlenen operasyonlara cevap kararı, angajman kurallarında yeni bir ayarlama yapacak olan caydırıcılık denklemlerinin tercümesidir. Bu yanıtın Lübnan ya da İşgal Edilmiş Filistin topraklarında hangi noktadan geleceği hâlâ belirsizliğini koruyor. İşgal rejiminin ordusu ve liderlerinin akılları Direnişin belirleyeceği buluşma anına kadar bu savaş ile meşgul olacaktır. Tıpkı 2015 yılının başında gerçekleşen Kuneytra savaşından sonra olduğu gibi Siyonistler yaklaşan yıpratıcı savaşı bekliyor.

 

Son günlerde, İran'ın nükleer dosyası ile ilgili müzakereler ile meşgul olmasından dolayı, Direnişin yanıt vermeyeceği söylemleri ortaya atılıyor. Nasrallah'ın sarsıcı cevabı, Direnişin İran'ın saati ile çalışmadığını gün gibi gösteriyor. Bu kez, cevap bizi bereketlendirecektir. İran'ın müzakerelerinin Direnişin cevabını etkileyeceği üzerine bahiste bulunanlar at gözlüğü takarak yüzlerini duvara döndürmüşlerdir.

 

 

Çeviri: Merve Soydaş

 

 

Medya Şafak