İran füzeleri ve özellikleri: Fatih-110, Siccil, Fecr, Kıyam, İmad ve Fecr serisi

İran füzeleri ve özellikleri: Fatih-110, Siccil, Fecr, Kıyam, İmad ve Fecr serisi
12 Kasım 2019 tarihinde IRINN TV’de (İran) yayınlanan bir program, Siyonist rejim analiz sitelerinin dikkatini çekti. Bunlardan biri olan Memri.org’un program hakkındaki yazısının çevirisini sunuyoruz:

 

 

 

12 Kasım 2019 tarihinde IRINN TV'de (İran) yayınlanan bir program, Siyonist rejim analiz sitelerinin dikkatini çekti. Bunlardan biri olan Memri.org'un program hakkındaki yazısının çevirisini sunuyoruz:

 

 

“Füzelerin Kalkışı” adı verilen programda Fatih-110 füzeleri de ele alındı. İran'ın en hassas isabetli füzesi olarak tanıtılan silahlardan Lübnan Hizbullahı'na yüksek miktarda ulaştırıldığı ve bunlarla İsrail'in güneydeki bölgelerinin hedeflenebileceği belirtiliyor. Programda ayrıca Amerika'nın Ortadoğu'daki askeri üslerini tahrip edebilecek uzun menzilli Kıyam füzeleri ve Filistinli örgütlerin İsrail'i vurdukları Fecr-3 ve Fecr-5 füzelerinden de bahsedildi.”

 

 

Siccil Füzesi İşgal Edilmiş Topraklardaki hedeflerini yedi dakikadan daha az sürede yok edecek

 

 

Programcı: “2006'da 650 kg savaş başlığına ve 2000 metre menzile sahip 23 tonluk İran devi Siccil ilk kez kükremeye başladı. Bu füze katı yakıt kullandığı için birkaç dakika içerisinde fırlatılmaya hazır hale geliyor. Füzenin ateşlenmesinden kısa bir süre sonra da fırlatıcı araç bölgeyi terk edebiliyor. Bu kapasite, fırlatma öncesinde düşman tarafından vurulma ihtimalini minimize ediyor.”

 

“Dahası Siccil füzesinin çok süratli olması -saniyede yaklaşık 4300 metre- düşman tarafından engellenmesini fiilen imkânsız kılmaktadır. İşgal Edilmiş Topraklardaki hedeflerini yedi dakikadan daha kısa sürede vuracaktır.”

 

“Bu, kısa menzilli Fatih-110 füzesidir. Menzili 300 kilometre ve savaş başlığı 500 kg'dır, katı yakıtla çalışır. Fatih-110 füzeleri ilk kez 2007'de test edilmiştir ve İran'ın en yüksek isabet oranlı füzesi olduğundan Hizbullah direniş güçlerine bol miktarlı teslimatı yapılmıştır. Lübnan'dan, en güneydeki işgal edilmiş topraklar bile menzili içerisindedir. Dahası, Fatih sınıflı füzelerin deniz versiyonu olan Halic-i Fars füzelerinin teslimiyle de Siyonist rejimin tüm savaş gemileri bu ezici tehditle yüz yüze gelecektir. Siyonist rejimin Sa'ar isimli gemisi 33 Gün Savaşı'nda (2006) Akdeniz'de bundan daha zayıf seyir füzeleri ile büyük oranda tahrip edilmişti.”

 

 

Kıyam füzelerinin amacı Amerika'nın askeri üslerini yok etmektir ve özel silolar, fırlatıcılar ve denizaltılardan ateşlenebilirler

 

 

“20 Ağustos 2010'da Kıyam füzesi kamuoyuna tanıtıldı. 800 kilometre menzile ve 645 kg. savaş başlığına sahiptir ve katı yakıtla çalışmaktadır. Hedefi Amerikan üslerini yok etmektir. Kıyam füzesinin çok fazla dikkat çekmeyen en önemli özelliği kanatsız oluşudur. Bu durum ona özel silolar, fırlatıcılardan ve denizaltılardan ateşlenme imkânı tanımaktadır.”

 

“2015 sonbaharında İran'ın bir diğer uzun menzilli balistik füzelerinden olan İmad ortaya çıktı. 1700 km menzile sahip olan füze diğerlerinden farklı olarak dört aerodinamik seviyede kontrol edilebiliyor. Güdüm sistemiyle teçhiz edilmiş olması hedefini vurana dek komuta edilmesine imkân sağlıyor.”

 

 

Fecr-3 ve Fecr-5 roketleri Filistinli mücahitlere pek çok Siyonist şehri hedef alma olanağı sağladı

 

 

“Bu arada tahmini 80 km menzile sahip Fecr-3 ve Fecr-5 roketleri Filistinli mücahitlere Siyonist rejimin pek çok şehrini hedef alma imkânı sağlamıştır.”

 

 

Medya Şafak